Zlatko Dalić: Moramo biti skromni, euforija vodi u propast

Subota, 24. rujna 2022. 21:59 Napisao/la  SC
Zlatko Dalić
Zlatko Dalić

Zlatko Dalić najavio je nedjelju utakmiccu protiv Austrije u Beču, Hrvatska je vodeća uoči zadnjega kola.

- Najvažnije je da odlučujemo sami o sebi, i taj posao moramo odraditi. Ne čekati Francuze, nego pokušati dobiti i bilo bi lijepo završiti Ligu nacija pobjedom i plasmanom na završni turnir. Bude li drugačije, neće nas to poremetiti, mi se spremamo za Svjetsko prvenstvo. Napravili smo puno dobrih stvari i na dobrom smo putu. Očekujem dobru utakmicu, i da sami sebe uvedemo na Final Four. Bit će promjena da osvježimo momčad, pogotovo u napadu. Bit će to izuzetno teška bitka sutra, a imamo više ciljeva, namjera nam je prvo ostvariti dobar rezultat, a drugi je isprobati što možemo i dati šansu svim igračima, jer nakon ovoga osim Saudijske Arabije nemamo drugih prijateljskih utakmica uoči Svjetskog prvenstva. Erlić se vratio treninzima, ali vidjet ćemo koliko ga je pametno koristiti, da se ne bi dogodila nova ozljeda. Imamo mali problem s Josipom Šutalom, koji je dobio udarac u gležanj, kazao je Dalić.

Nakon zadnjih utakmica u Ligi nacija oko reprezentacije se stvorila euforija:

- Kao i uvijek, reći ću da se moramo smiriti i stati na loptu, moramo biti skromni. Euforija vodi u propast, a tragedija još i više. Toga ne smije biti. Pokazali smo kvalitetu, dobru igru, ali to nas ne smije zavarati. Moramo biti još bolji i kvalitetniji, imamo puno prostora za to, imamo širinu i igrače koji to mogu. Kod nas postoji taj problem skakanja iz euforije u tragediju. Znamo što nam je cilj i lijepo je čuti da ljudi vjeruju u nas, no moramo se dokazivati svaki dan, svaki trening i svaku utakmicu. Ne smije biti opuštanja. I ja vjerujem u reprezentaciju, u igrače, i zato moramo maksimalno spustiti loptu na zemlju, upozorava Dalić, koji je uočio jednu razliku prije Rusije i Katara:

- Jedna je stvar drugačija i važnija - svi su u prvenstvenom ritmu, i to je dobro. Prije SP-a u Rusiji bili smo na kraju sezone, umorni, potrošeni. Nezgodno je govoriti o pojedincima, kvaliteti i širini, drugi su izbornici slagali onu reprezentaciju koja je išla u Rusiju, ja sam minimalno sudjelovao, a ova je reprezentacija drugačija. No, vidjet ćemo što će biti, nećemo puno o tome, u nedjelju je važna utakmica s Austrijom. U Osijeku smo primali smo lagane pogotke iz kontre i polukontre. Moramo biti kompaktniji i agresivniji, ali nećemo mijenjati svoj stil. S ovakvom veznom linijom moramo imati posjed lopte i stvarati situacije, to je naša snaga i kvaliteta. Možda nam nedostaje malo više konkretnije završnice, ali i to će doći. Nećemo moći stalno igrati visoki presing, ali moramo njegovati posjed. Na početku Lige nacija imali su novog izbornika, igrali novim načinom, igrači su se dokazivali. Austrija je dobro složena reprezentacija, ne znam što se dogodilo u zadnje dvije utakmice. Izrazito poštujemo Austriju, nije ih ni Francuska lako pobijedila. Cijenimo suparnika, izbornik im je vrhunski, smatra Dalić.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.