Zlatko Dalić: Moramo biti bolji, ja sam toga svjestan!

Srijeda, 22. studenog 2023. 00:20 Napisao/la  SC

Cilj je bio plasman, ostvarili smo ga i idemo na EURO gdje nas čekaju deseci tisuća hrvatskih navijača. Kao da idemo doma, kaže izbornik

Zlatko Dalić
Zlatko Dalić

Hrvatska se plasirala na EP 2024 nakon pobjede (1:0) protiv Armenije u Zagrebu.

- Čestitao bih igračima na plasmanu, još jedan dobar i lijep rezultat. Uvijek kažem da plasman Hrvatske na veliko natjecanje jest uspjeh, a sve preko toga je plus. Utakmica je bila teška, očekivao sam da ćemo lakše proći cijeli ciklus. Sad kad pogledamo unatrag, nervoza i stres dobro su došli. Meni da izađem iz komfora, sam rekao nakon poraza da nikad nisam bio jači i s više motiva. Protivnici nisu bili tko zna kakvi po kvaliteti, ali teške su utakmice kao ova današnja, stalno strjepiš jer nisi dao drugi gol. Cilj je bio plasman, ostvarili smo ga i idemo na EURO gdje nas čekaju deseci tisuća hrvatskih navijača. Kao da idemo doma, opet se idemo boriti za Hrvatsku. Hvala dragom Bogu i navijačima koji su nas podržali, ovo je uspjeh svih nas, kazao je Dalić.

- Bog pomaže onima koji vjeruju. Malo sam iscrpljen, svi smo, bilo je teško zbog strepnje za drugi pogodak pa da sve padne u vodu. Mislim da smo danas pokazali karakter, znao sam da će biti teško i očekivao sam da ćemo mi to malo drukčije rješavati u nekim situacijama. Vidio sam grč koji je bio prisutan, drugi gol bi ga izbrisao. Na kraju, sve se poklopilo što je najvažnije. Ovo je moje četvrto veliko natjecanje, dva svjetska i dva europska prvenstva. Ponosan sam, za mene je to veliki uspjeh. Ja sam u Hrvatskoj ostao zbog EURO-a, hvala Bogu da mi se želja ispunila. Idemo tamo s reprezentacijom koja zastupa vrline hrvatskog naroda: domoljublje, zajedništvo, ljubav i vjeru. To nas nagrađuje. Nakon listopada nisam osjetio ništa negativno, samo podršku i vjeru, to mi je dalo motiv i zato sam bio nikad jači i nikad s više volje, rekao je Dalić.

Pogodili ste s Budimirom i Sosom?

- Nakon SP-a rekao sam da idemo tražiti napadača, ali nitko nije pokazao više od Budimira. On je šutio i radio, iako je bio prozivan od novinara. Bio je pozitivan i strpljiv, čekao je svoju šansu, mi smo to nagradili. Na kraju krajeva u dobroj je golgeterskoj formi i danas ga je nagradilo. Radi veliki posao u defenzivi i u napadu, radi i bori se. Sosa? Rekao sam da nitko neće ispasti iz ekipe, Erlić nije ispao jer je bio loš. Dapače, bio je dobar, ali željeli smo dva ljevonoga igrača što se pokazalo dobrom odlukom.

Želje za ždrijeb?

- Nemam nikakve želje, ne znam ni u kojem smo potu. Moramo igrati svoju igru i tko god da nam dođe da napravimo ono što želimo. Prvi cilj je proći grupu. Iskreno, moramo popraviti puno stvari u igri i doraditi ako želimo ponoviti Rusiju i Katar. Moramo biti bolji, ja sam toga svjestan. Meni djeluje da je EURO jači od svjetskih prvenstava, mi jače igramo na svjetskom. Nemam što skrivati, moramo biti efikasniji, zabijati golove i stvarati šanse. Puno smo zalamali, "pimpali", centrirali. Moramo biti okomitiji i ubojitiji, kvalitetniji. Imamo posjed, ali mora biti više upada u prazan prostor, rekao je Dalić.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.