ZLATKO DALIĆ Hrvatska nogometna reprezentacija igra u hrvatskom Splitu!

Ponedjeljak, 07. listopada 2019. 14:56 Napisao/la  Toni Bilić

Nikola igra sjajno, zabija golove. Drago mi je da je Ivan s nama ponovno. Imamo širok kadar, bit će dosta razmišljanja, nadam se da ću donijeti najbolju odluku, kaže izbornik o dvojbi između Rakitića i Vlašića

Zlatko Dalić
Zlatko Dalić

Hrvatska nogometna reprezentacija okupila se u Podstrani, hotel Lav baza je svjetskih doprvaka uoči kvalifikacijske utakmice protiv Mađarske, koja se u četvrtak (20.45) igra na Poljudu.

Reprezentativci se nalaze pod jakim osiguranjem kao da se utakmica igra u ratnoj zoni, negativna energija koju prema HNS-u emitira Torcida osjeća se na svakom koraku iako je stadion rasprodan.

Većina osvještenih navijača jedva čekaju prvu utakmicu hrvatske reprezentacije u Splitu nakon kukastog križa na poljudskom travnjaku uoči utakmice protiv Italije 2015. godine, ali ne može se zanijekati nelagoda:

- Veselim se utakmici na Poljudu. Da Poljud ima 100.000 mjesta, bio bi pun. Sjajnu utakmicu očekujem i našu pobjedu. Karte su prodane u jednom danu i to pokazuje koliko Split i Dalmacija vole reprezentaciju. Mislim da probleme koji se potenciraju na relaciji HNS - Hajduk treba rješavati sastancima. Reprezentacija nije tome kriva, što s tim imaju Vlašić, Perišić, Modrić, Rebić. Istina je da Hrvatska nije igrala dugo u Splitu, i to nije na ponos nikome. Sada igramo u Splitu, a pita se zašto? Hrvatska nogometna reprezentacija igra u hrvatskom Splitu, naglasio je Zlatko Dalić na presici u ponedjeljak:

- Nisu još stigli svi igrači, neki kasne jer su sinoć imali utakmice. Nadam se da će do treninga svi doći. Ovisimo o sebi, nama treba pet ili šest bodova da smo sigurni. Ta prva stepenica su Mađari, vrlo bitna utakmica, ali ništa manje važan nije ni Wales. Mislim da će za prolazak biti dovoljno 15 bodova, ali tri boda s Mađarima bila bi nam važna, malo bi se odlijepili. Najvažnije je da ovisimo sami o sebi, rekao je Dalić.

Vlašić ili Rakitić? Tko je u prednosti?

- Imam čistu i jasnu viziju u glavi. Čekaju nas dvije utakmice u tri dana, moramo podijeliti snage. Sigurno ćemo koristiti 15, 16 igrača. Nikola igra sjajno, zabija golove. Drago mi je da je Ivan s nama ponovno. Imamo širok kadar, bit će dosta razmišljanja, nadam se da ću donijeti najbolju odluku.

Ante Rebić?

- On nažalost ne igra posljednjih nekoliko utakmica u Milanu. Porazgovarat ću s njim, ali u reprezentaciji do sada to nije bio problem.

Jeste li pogriješili kada ste u Azerbejdžanu izveli istu momčad kao u Slovačkoj?

- To je bila moja pogreška. Mislim da bi bilo drugačije da sam napravio rošade. Nakon sjajne izvedbe u Slovačkoj nisam mijenjao ekipu. Nije mi problem reći da sam pogriješio i zato ću drukčije reagirati ubuduće.

Kakva je Mađarska?

- Imaju samopouzdanje i motiv nakon što su nas pobijedili u Budimpešti. Neočekivano su izgubili od Slovaka na domaćem terenu, ostali su bez zadnjeg veznog Nagyja, motora ekipe. Imaju nezgodnog napadača Szalaija, ali ako se mi postavimo kao protiv Slovačke neće imati problema. Imaju defenzivan stil, morat ćemo paziti na prekide i duge aute. Imaju Dzsudszaka koji ima strašnu lijevu nogu. Idemo igrati rasterećeno, dati sve od sebe i kada je tako neće biti velikih problema.

Jeste li se informirali o stanju travnjaka?

- Nemamo pravo na travnjak do dana prije. Detalje ne znam, očekujem da će se to popraviti do utakmice. Treba nam dobar travnjak, u tri dana će se napraviti sve da travnjak bude dobar.

Kako izbalansirati momčad i ima li vremena za uvježbavanje detalja?

- Nas uvijek dopadne da se skupimo u ponedjeljak, a igramo već u četvrtak. Neki igrači u klubu nisu u prvom planu, ali kada dođemo u reprezentaciju moramo napraviti ponovno grupu koja vjeruje u ono što radi. Kada dođeš u reprezentaciju, zaboraviš na sve. Nama su prekidi problem, ali to se ne može vježbati. To je stvar snage, volje, koncentracije. Moramo postaviti formaciju kako stajati u prekidu.

Pratite li Domagoja Bradarića, po mnogima je zaslužio mjesto?

- Gledao sam ga jučer na susretu s Nimesom. Stalno ponavljam da nam trebaju mladi igrači, svaki mladi igrač je praćen. Mislim da su oni na dobrom putu da zamijene starije igrače, ali u ovom trenutku sam se odlučio na Barišića i Melnjaka.

Kako rasporediti minutažu da svi budu zadovoljni?

- Ovo je reprezentacija, ovo nije klub. Očekujem da naši igrači budu do kraja profesionalni i da prihvate kako se dogovorimo. Ja sam taj koji odlučuje i jedini mogu imati problema.

Je li vam Modrićev gol u subotu vratio osmijeh na lice?

- Dosta igrača je za vikend postiglo pogodak. Dan prije utakmice sam razgovarao s Lukom, rekao mu je Zidane da će krenuti s klupe. S Lukom nikad nije bio problem, on će doći pješice ako treba. Ovaj gol je dobro došao i meni i svima nama. Sigurno mu to znači jako puno.

Postoji li problem vratara, ima li na toj poziciji mogućih rješenja?

- Imamo mali problem. Livaković dobro brani, Kale je ispao iz Aston Ville. Neću čovjeka otpisati, razumijem da nije lako vratarima. Sluga je sada pogriješio, trener ga je napao, ali moramo gledati šire. Ako ne budu u formi do kraja sezone, moram tražiti druga rješenja. Očekujem da se stvari poprave. Ako Kalinić ne bude branio, on će mijenjati klub ako želi biti u krugu reprezentacije. Ali, u nas postoji slijed, ne želim vratare lako gubiti. Ako se nastavi ovakva situacija moramo reagirati, zaključio je Dalić.