ŽDRIJEB EURO 2016 Hrvatska u drugoj jakosnoj skupini čeka protivnike

Subota, 12. prosinca 2015. 13:20 Napisao/la  SC

Prvi put u povijesti jednog europskog prvenstva u završnicu se plasiralo 24 reprezentacija,     nagradni fond povećan sa 196 na 301 milijun eura

U subotu od 18 sati u Parizu počinje ždrijeb skupina Europskog nogometnog prvenstva 2016. godine. Hrvatska se nalazi u drugoj skupini među 24 reprezentacije, koje su osigurale završnicu.

Uz pomoć Ruuda Gullita, Bixentea Lizarazua, Olivera Bierhoffa, Angelosa Charisteasa, Antonina Panenke, Davida Trezegueta i Vicentea del Bosquea, 24 reprezentacije bit će razvrstane u 6 skupina.

Prvi put u povijesti jednog europskog prvenstva u završnicu se plasiralo 24 reprezentacija. S obzirom na trendove, u završnicama europskih prvenstava uskoro bi moglo igrati više od pola članica UEFA-e.

Jasno da raste i dobit, UEFA je povećala nagradni fond sa 196 na čak 301 milijun eura. na Europskom prvenstvu u Belgiji i Nizozemskoj 2000. godine nagradni fond je iznosio 109 milijuna eura. Četiri godine kasnije u Portugalu 150 milijuna, u Austriji i Švicarskoj 2008. 184 milijuna eura, a na posljednjoj europskoj smotri 196 milijuna eura.

Takvo povećanje nije uvjetovano samo zbog toga što će u završnici EURO-a 2016 igrati 8 reprezentacija više nego na posljednjem prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini. UEFA je postala stoj za proizvodnju novaca, a otkada je predsjednik postao Michel Platini novaca je sve više za manje države.

Platini povećava broj reprezentacija u završnicama, promijenio je organizacijski ustroj pa će uskoro domaćini završnica postati gradovi umjesto država, klubovi iz manjih država dobivaju sve više prostora u prednatjecanjima i sve više novaca, a Platini sve više glasova.

Međutim, Platinija neće biti na subotnjem ždrijebu. Predsjednik UEFA suspendiran je zbog toga što je primio 1,8 mil. eura koliko mu je Sepp Blatter darovao na ruke za savjetodavne usluge.

Hrvatska će u Francuskoj nastupiti peti put u završnici europskom prvenstvu. Otaka se HNS osamostalio, Hrvatska nije igrala samo u Belgiji i Nizozemskoj 2000. godine.

Najveći uspjeh ostvaren je na EURO-u 2008., pod vodstvom Slavena Bilića hrvatska reprezentacija ispala je u četvrtfinalu protiv Turske nakon izvođenja jedanaesteraca.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.