Zašto se ovakvi incidenti događaju po istim scenarijima uvijek u istim državama?

Ponedjeljak, 17. studenog 2014. 15:11 Napisao/la  SC

Prema talijanskim izvorima privedeni navijači  pripadnici su Bad Blue Boysa s obilježjima protiv Zdravka Mamića

Posljedice divljačkog ponašanja dijela navijača u Milanu počele su se osjećati odmah nakon utakmice, kada je nekoliko tisuća hrvatskih navijača moralo više od dva sata čekati da svi zajedno napuste stadion. A stadion su napustili kroz jedan jedini izlaz pod strogom policijskom kontrolom, koja je osiguravala prilaze parkingu na San Siru. Ogromna većina dobronamjenih ljubitelja nogometa osjećala se kao niža ljudska vrsta zbog pedesetak huligana, koji su u 75. minuti namjerno prekinuli utakmicu bakljadom o čemu se kluloarski pričalo danima pred utakmicu.

Prema pisanju talijanskih medija, talijanska policija privela je 17 hrvatskih navijača koji su noć proveli u pritvoru u Milanu. Sudionici nereda na utakmici Italije i Hrvatske prepoznati uz pomoć videonadzora, budući da su se neki od njih sukobili s policijom, protiv njih će biti podignute kaznene prijave. Prema talijanskim izvorima riječ je o pripadnicima Bad Blue Boysa s obilježjima protiv Zdravka Mamića.

Privedeni će biti dovedeni pred talijanskog suca. Hrvatska policija intenzivno surađuje s talijanskim kolegama već mjesec dana, međusobno su razmjenjivali sve informacije koje bi im bile od koristi da spriječe upravo ovakve incidente. Na dan utakmice naši policajci uočili su više pripadnika Bad Blue Boysa i Torcide po gradu te su o tome obavijestili Talijane, napominjući im da postrože preglede na ulazu u stadion, upozoravajući ih upravo na opasnost od unošenja različite pirotehnike. Sve ostalo, što se tiče osiguranja na samom stadionu, bilo je u nadležnosti talijanske policije.

Namjera organizatora da se ulaznice prodaju na ime i prezime osobe nije zaživjela, navijači su do ulaznica lagano dolazili upravo u Italiji, a tamo prodavači nemaju popis hrvatskih navijača kojima je zabranjen dolazak na sportska borilišta.

Nakon svega postavlja se uvijek isto pitanje: zašto se ovakvi incidenti događaju po istim scenarijima uvijek u istim državama? 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.