KVALIFIKACIJE ZA SP 2014

Hrvatska pobijedila Wales u završnici

Utorak, 26. ožujka 2013. 21:37 Napisao/la  SC

Skupina A, 6. kolo: Wales - Hrvatska 1:2. Strijelci: Lovren (77) i Eduardo (87)

Kvalifikacijska utakmica za plasman na SP 2014 - Skupina A, 6. kolo

WALES – HRVATSKA 1:1

Liberty Stadium u Swanseu. Gledatelja: 15.000

Sudac: Luca Banti (Italija)

Žuti kartoni: Ćorluka (6), Lovren (20), Robson-Kanu (42), Modrić (66), Kovačić (70)

Strijelci: 1:0 Bale (21-11m), 1:1 Lovren (77), 1:2 Eduardo (87)

WALES: Myhill, Gunter, Davies, Ledley, Collins, A. Williams. J. Williams (84 Church), Bellamy, King, Bale, Robson-Kanu (64 Richards)

HRVATSKA: Pletikosa, Srna, Lovren, Ćorluka, Strinić (73 Olić), Rakitić, Badelj (46 Schildenfeld), Modrić, Sammir (61 Kovačić), Eduardo, Mandžukić

Pogocima Lovrena (77) i Eduarda (87) hrvatska reprezentacija preokrenula je rezultat u završnici utakmice i osvojila nova tri boda s kojima je ugašena zadnja velška nada.U Skupini A Hrvatska i Belgija ostaju jedini kandidati za plasman na SP 2014. godine.

U 20. minuti Ledley je izmaknuo pažnji obrambenog bloka na desnoj strani, ušao okomito u kazneni prostor, Lovren je neoprezno iskoračio, Ledley je pao, a sudac Banti pokazao na bijelu točku. Bale je bio precizan – 1:0

Gareth Bale postigao je jedini pogodak u prvom dijelu utakmice tijekom kojega je hrvatska reprezentacija samo naznačila ulogu favorita. Nešto veći posjed lopte i očigledno veći igrački potencijal hrvatske reprezentacije nisu ostvarili prevagu kakvu je najavljivao stručni stožer.

Velška momčad već je nakon desetak minuta zauzela čvrsti obrambeni stav, skupila se pred svojim kaznenim prostorom, prepustila loptu gostima i čekala trenutak nadahnuća u kontranapadima kakav se dogodio u 35. minuti kada je Pletikosa obranio Baleov udarac sa 17 metara.

Srećom po našu reprezentaciju, Bale u 38. minuti nije osjetio nadahnuće kada se našao sam pred Pletikosom. Srna je naivno pokušao iznuditi prekršaj uz velšku korner-liniju, Robson-Kanu uzeo je loptu i onda dugačkim ispcavanjem poslao Balea ususret Pletikosi. Uslijedio je Baleov udarac na tribine čime su Velšani propustili steći teško nadoknadivu prednost od dva pogotka.

Teško nadoknadivu s obzirom na hrvatsku jalovu igru, koja je u prvom dijelu iznjedrila samo jednu veliku priliku. U početnoj fazi utakmice, kada su se momčadi ispitivale, Lovren je s lijeve strane ubacio, Eduardo ostao sam na pet metara, ali je njegov udarac glavom obranio Myhill.

Pokušaji Sammira (13), Badelja (33) i Mandžukića (45) ne spadaju u izgledne mogućnosti momčadi koja može biti zadovoljna da je na odmor otišla samo s jednim pogotkom zaostatka.

Izbornik Igor Štimac uveo u drugom dijelu trećeg stopera (Schilenfeld) i promijenio raspored, sustavom 3-5-2 pokušao je dobiti veću gustoću u središnjici, koja je u prvom dijelu bila previše razvučena.

Zgusnuti hrvatski raspored nije imao potrebnu dubinu, pa je velška obrana bez teškoća izlazila na kraj s ubačajima s poludistance. Nekoliko oštrih ubačaja s desnog boka (Modrić 61, Srna 60) više su pokazali kako je naša momčad trebala igrati nego što su bili opasni. Jedina opasnost dogodila se u 53. minuti, kada je Eduardo, najmanji igrač u kaznenom prostoru, najviše skočio i glavom promašio cilj.

Od 73. minute Štimac je počeo igrati s trojicom napadača (Olić ušao umjesto Strinića), ali ništa se nije poremetilo u velškoj obrani sve do 77. minute. Tada se poremetilo u glavi vratara Myhilla kojemu je Lovren zabio pogodak iskosa s 27 metara tako da mu je lopta neočekivano prohujala kraj glave – 1:1.

Tek nakon pogotka igra hrvatske reprezentacije počela je dobivati širinu i dubinu, poglavito na lijevom boku koji je pokrivao Olić. U 78. minuti Rakitić je uspio proći okomito, ali je njegov udarac zapeo u bloku. U 83. minuti Rakitić je odigrao povratnu Oliću, koji s 8 metara šalje loptu preko vratiju.

I onda se u 87. minuti dogodio potpuni preokret. Olić je ubacio s lijevog boka, Eduardo je primirio loptu na 8 metara i odmjerenim udarcem svladao Myhilla – 1:2. U svega desetak minuta završila je velška priča u kvalifikacijama.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.