KVALIFIKACIJE ZA SP - 2014.

Hrvatska do boda u Bruxellesu

Utorak, 11. rujna 2012. 19:47 Napisao/la  SC

Bod je zasluženo osvojen u ne baš impresivnoj igri protiv belgijskih zvijezda

Kvalifikacije za SP 2014 godine – Skupina A

BELGIJA – HRVATSKA 1:1

Stadion Kralja Baudouina. Gledatelja: 40.000

Sudac: Alberto Undiano (Španjolska)

Žuti kartoni: Srna (10), Schildenfled (49), Dembele (65), Gillet (67)

Strijelci: 0:1 Perišić (6), 1:1 Gillet (45+1)

BELGIJA: Courtois, Gillet, Kompany, Vermaelen, Vertonghen, Defour (67 Fellaini), Witsel, Dembele (72 De Bruyne), Hazard, Mertens (81 Mirallas), Benteke

HRVATSKA: Pletikosa, Vida, Schildenfeld, Šimunić, Strinić, Srna, Radošević (78 Vukojević), Modrić, Perišić, Mandžukić (88 Kalinić), Jelavić (59 Olić)

 

U prvoj minuti sudačke nadoknade Modrić je ubacio loptu iz kuta, Perišić je na prvoj vratnici prebacio loptu do Vide, koji s 4 metra u ravni druge vratnice nije imao dovoljno koncentracije glavom pogoditi nezaštićenu mrežu. Hrvatska nije iskoristila meč-loptu i utakmica je završila neodlučeno - 1:1.

Bod u Belgiji zasluženo je osvojen u ne baš impresivnoj igri protiv belgijskih zvijezda, koje ni po čemu posebnom nisu opravdale gromoglasne najave proteklih dana. Belgija vjerojatno ima sjajne igrače, ali sigurno nema bolju momčad od hrvatske.

Utakmica je počela kao po naruždbi. U 6. minuti Modrić je izbacio Mandžukića desnim bokom, prizemni ubačaj Kompany je odbio točno na noge Perišiću, koji je mirno s 15 metara naciljao lijevi kut vratara Courtoisa – 0:1.

Rani pogodak odredio je način igre i psihološki olakšao ulaz u utakmicu našim igračima. Šteta što belgijski šok nije kažnjen u idućih petnaestak minuta, koliko je Belgijancima trebalo da uravnoteže igru nakon Perišićeva pogotka.

Hrvatska reprezentacija stala je u gustu zonu u zoni udarca, belgijski igrači cijelo su poluvrijeme uzaludno pokušavali pronaći prolaz kroz sredinu ili po dobro zatvorenim bokovima. Jedinu pravu priliku propustio je Benteke u 12. minuti, kada glavom nije dobro zahvatio loptu u izglednoj poziciji.

Koliko je obrambena zona dobro funkcionirala toliko napadačke akcije naše reprezentacije nisu bile dorađene. Iako je slobodan prostor nekoliko puta naprosto vapio, u završnicu kontri ili polukontri naša momčad ulazila je s premalo igrača da bi ozbiljno ugrozila belgijskog vratara. Osamljeni Mandžukić i statični Jelavić nisu mogli sami protiv belgijskih braniča.

Pred kraj poluvremena Belgijanci su podignuli ritam, kako je pritisak rastao, počela je popuštati koncentracija. U 44. Benteke je primio loptu na vrhu kaznenog prostora, oslobodio se u primanju Schildenfelda, okrenuo ali je u blok stigao Šimunić. Minutu kasnije Mertens je ostao sam na desnoj strani kaznenog prostora, Schildenfeld je uspio izbaciti loptu u korner.

I onda se dogodio belgijski pogodak. Nakon ubačaja iz kuta Strinić je glavom loptu neoprezno vratio na vrh kaznenog prostora, natrčao je Gillet i silovitim udarcem s 20 metara zatresao mrežu – 1:1.

Belgijci su snažno pritisnuli početkom drugog dijela, petnaestak minuta patnje za našu obranu moglo je završiti pogubno u 51. minuti. Witsel je na lijevoj strani probio blok, na metru kvadratnom zaobišao Schildenfelda, vratio prizemno za Bentekea, koji s 12 metara šalje loptu u Šimunića ispred praznih vratiju.

Kakva-takva ravnoteža u odnosu snaga uspostavljena je nakon dvadesetak minuta, kada su hrvatski igrači počeli tražiti posjed lopte. Uslijedilo je razdoblje igre bez naznaka opasnosti za Pletikosu, njegov kolega Courtois na drugoj strani ionako je cijelo vrijeme besposličario. Lopta je pretežito šetala od belgijskih do hrvatskih nogu, igra bez prevelikog rizika više je odgovarala našoj momčadi koja je mirnom igrom u obrani osvojila važan bod.

Fotogalerija: Pixsell

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.