KRAJ MUNDIJALA ZA VATRENE

Hrvatska ispala od bolje momčadi

Utorak, 24. lipnja 2014. 00:09 Napisao/la  SC

Skupina A, 3. kolo: Hrvatska - Meksiko 1:3. Meksiko je djelovao bolje  u svim bitnim elementima nogometne igre

Hrvatska se nije uspjela plasirati u drugi krug natjecanja na Svjetskom prvenstvu! U odlučujućoj utakmici 3. kola Skupine A reprezentacija Meksika zasluženo pobijedila je Hrvatsku rezultatom 3:1. Meksiko je djelovao bolje  u svim bitnim elementima nogometne igre zbog jednostavnog razloga: Meksiko ima bolju momčad!

Rezultatski sve je riješeno u zadnjih petnaestak minuta. U 72. minuti  Marquez je nadskočio najboljeg hrvatskog igrača Ćorluku, udarcem glavom skrenuo loptu u mrežu nakon prekida - 0:1. Istoga trenutka raspao se raspored hrvatske momčadi, koju je do pogotka u igri održavao pozitivan rezultat.

Raspad središnjeg bloka
Vezni red s Pranjićem, Rakitićem i Modrićem nije se pokazao dobitnom kombinacijom. Uopće, sredina terena nije uspjela prevesti kontinutet napadačke igre, ali je barem čvrsto držala obrambeni blok sve dok Kovač nije u igru  uveo Kovačića. Slučajno ili ne, hrvatska se igra tada raspala.


 

U 75. minuti odigrali su Meksikanci sjajnu kontru na kraju koje su školski postignuli pogodak, Guardado je  zakucao loptu u mrežu za 0:2. U 82. minuti Marquez je glavom prebacio loptu nakon ubačaja iz kuta, na drugoj vratnicu i utrčao je Hernandez i glavom lagano poentirao - 0:3.

U 87. minuti Perišić je iskoristo Rakitićevo proigravanje, sam ušao slijeva, pogodio suprotni kut i ublažio poraz  - 1:3. U 90. minuti Perišić je propustio najbolju hrvatsku priliku, Ochoa je prvi i zadnji put na utakmici iskazao vrhunsku reakciju. 

Što se igre tiče, utakmica je riješena prije nego što je počela, jer hrvatska momčad objektivno nije imala protuigru niti  igrača extra-klase, koji će donijeti prevagu. Ama baš ništa u utakmici protiv Meksika nisu značile reference hrvatskih  igrača, koji igraju u Real Madridu, Bayernu, Barceloni... Nogomet je ipak momčadska igra!  

Meksikanci su zauzeli prepoznatljivi obrambeni stav i prepustili loptu zadnjoj liniji hrvatske momčadi. Očekivano su Meksikanci iskazali veću kompaktnost i bolju izbalansiranost u protoku lopte između linija. Sve se to znao prije utakmice! Neočekivano je da ni jedan od nositelja (Modrić, Mandžukić, Perišić, Olić, Rakitić... ) igre hrvatske reprezentacije do Marquezova pogotka nije uspio stvoriti višak u igri "jedan na jedan". Ni na jednom dijelu terena! Meksička momčad nije iskazala ni najmanju slabost u  fazi obrane, čak ni u prekidima što se također pogrešno činilo hrvatskom prednošću.

Rebiću crveni karton
U 89. minuti Rebić je divljački nasrnuo na Penu i dobio crveni karton, živci su popustili u trenucima kada je trebalo dostojanstveno podnijeti poraz od bolje momčadi.

U 16. minuti Herrera je snažnim udarcem s 22 metra zatresao vratnicu, u 19. minuti Peralta je pobjegao Lovrenu i nespretno pao kada se našao pred Pletikosom. Meksikanci su propustili dvije izgledne prilike, Hrvatska nije stvorila ni jednu. Donekle se prilikom može nazvati Perišićev (29) udarac sa 17 metara i to je sve.  

Stvorila je hrvatska momčad lagani pritisak na početku drugoga dijela, izgledalo je da se Modrić napokon probudio. Kratko je trajala nada da će meksička obrana imati problema s hrvatskim napadačima, nakon desetak minuta Meksikanci su opet preuzeli kontrolu utakmice i krenuli prema pobjedi koju su mogli početi slaviti već u 66. minuti, kada je Srna igrao rukom u kaznenom prostoru, što sudac nije označio kaznenim udarcem.

HRVATSKA: Pletikosa, Srna, Lovren, Ćorluka, Vrsaljko (58 Kovačić), Pranjić (74 Jelavić), Rakitić, Modrić, Perišić, Olić (69 Rebić), Mandžukić


MEKSIKO: Ochoa, Rodriguez, Marquez, Herrera, Layun, Dos Santos (62 Hernandez), Moreno, Guardado (84 Fabian), Peralta (79 Pena), Aguilar, Vazquez

Skupina A, 3. kolo: Hrvatska - Meksiko 1:3 (Perišić 87/Marquez 72, Guardado 75, Hernandez 82)

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.