KVALIFIKACIJE ZA SP 2014

Škotska pobijedila Hrvatsku u Zagrebu

Petak, 07. lipnja 2013. 22:15 Napisao/la  SC

Skupina A, 7. kolo: Hrvatska - Škotska 0:1, Belgija - Srbija 2:1

Kvalifikacije za SP 2014 - Skupina A, 7. kolo

 

HRVATSKA – ŠKOTSKA 0:1

 

Stadion na Maksimiru. Gledatelja: 20.000

 

Sudac: Davir Fernandez Borbalan (Španjolska)

 

Strijelac: 0:1 Snodgrass (26)

 

Žuti kartoni: Rakitić (Hrvatska), McGregor (Škotska)

 

HRVATSKA: Pletikosa, Srna, Schildenfeld, Šimunić, Strinić (70 Kalinić), Kovačić, Rakitić, Perišić (56 Eduardo), Sammir, Olić, Mandžukić (88 Kranjčar)

 

ŠKOTSKA: McGregor, Hutton, Hanley, Martin, Whittaker, Maloney (75 Conway), Morrison, McArthur, Bannan (63 Naishmith), Snodgrass, Griffiths (63 Rhodes)

 

Senzacija u Maksimiru! Škotska je pobijedila Hrvatsku i Belgiju praktično promovirala u sudionika SP-a 2014. godine! Hrvatskoj vjerojatno preostaje borba u dodatnim kvalifikacijama. A senzacija se dogodila samo za one koji nisu gledali utakmicu! Za one koji su gledali utamicu, vidjeli su zasluženu pobjedu Škotske u jednoj od najslabijih hrvatskih nastupa od osamostaljenja.

 

Igra hrvatske reprezentacije u prvom dijelu statistički najbolje stane u podatak da naši igrači nisu uputili ni jedan udarac u okvir vratiju. Škotska reprezentacija sastavljena od neiskusnih igrača od prve je minute zauzela čvrsti gard u gustoj obrambenoj zoni, što se očekivalo. Nije se očekivao izostanak potrebne agresivnosti, pa čak i sportske mudrosti iskusnijih i kvalitetnijih hrvatskih igrača. Spora transformacija i premalo individualne inicijative u kombinaciji s neučinkovitim načinom igre učinili su prvo poluvrijeme najslabijim izdanjem naše reprezentacije u kvalifikacijama.

 

U 26. minuti Maloney se loptom probio između trojice igrača u kockastim dresovima, u potpuno bezopasnoj poziciji na dvadesetak metara od vratiju Srna je natrčao i slučajno loptu odbio idealno u prostor za Snodgrassa, koji je neočekivano sam izašao pred Pletikosu i vrhom kopačke loptu skrenuo u mrežu – 0:1.

 

BELGIJA – SRBIJA 2:1
Strijelci: 1:0 De Bruyne (13), 2:0 Fellaini (60), 2:1 Kolarov (87)
BELGIJA: Courtois, Alderweireld, Van Buyten,  Kompany, Vertonghen, Witsel,  De Bruyne (82 Lukaku),  Fellaini (71 Dembele), Benteke,  Mirallas (64 Mirallas), Chadli
SRBIJA: Stojković,  Biševac, Ivanović, Mitrović (69 Šćepović), Tadić, Kolarov, Fejsa, Marković, Basta, Milivojević (69 Petrović), Subotić

Nakon škotskog pogotka i desetak minuta šoka, naši su igrači malo podignuli ritam igre. Pred kraj poluvremena Škoti su se zbili pred svojima vratima, ali je pravih opasnosti bilo malo. Najbolju priliku propustio je Sammir, kada mu se lopta odbila od nakon uklizavanja Mandžukića i vratara McGregora, ali je Sammir sa 17 metara neprecizno pokušao pogoditi prazna vrata. Rakitićev (38) pokušaj glavom i Olićev (45) udarac sve je vrijedno pažnje.

 

U drugom dijelu hrvatska reprezentacija prebacila je težište igre pred kazneni prostor gostiju, ali je škotska obrana djelovala vrlo suvereno. Unatoč stalnoj inicijativi, prolazi prema vrataru McGregoru bili su potpuno zatvoreni. Bez raspoloženog pojedinca i poteza iznenađenja teško je bilo igrati protiv čvrste obrane kakva je škotska. Predvidljive linije kretanja i spora izmjena lopte bitno su olakšavale posao Škotima.

 

U 61. minuti milimetri su dijelili Mandžukića od pogotka. Olić je oštro ubacio s lijeve strane, a Mandžukić uklizao na drugoj vratnici i nespretno zahvatio loptu na metar od vratiju. U 65. minuti Eduardo je udarcem glavom loptu poslao ravno u McGregora, što je bio prvi i zadnji hrvatski udarac u okvir vratiju.

 

   

 

 

 

 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.