ODLUKOM IZVRŠNOG ODBORA 

Niko Kovač smijenjen, novi izbornik za dva tjedna

Srijeda, 09. rujna 2015. 09:30 Napisao/la  SC

 Nismo razgovarali o kandidatima, kaže Davor Šuker

Izvršni odbor HNS-a smijenio je Niku Kovača, očekivana odluka donesena je jednoglasno. Novi izbornik nije imenovan, odluku o novom izborniku Izvršni odbor HNS-a donijet će za dva tjedna.

Niko Kovač postao je bivši izbornik nakon današnjeg sastanka Izvršnog odbora HNS-a. Kovač se potrošio u utakmicama protiv Azerbejdžana (0:0) i Norveške (0:2) u kojima je jedino igra bila lošija od rezultata. Nepovratno je izgubio povjerenje sportske javnosti, u ionako napetoj atmosferi čelnici HNS-a nisu htjeli izazivati vraga.

Iako više nije važno ozračje ne tribinama budući da Hrvatska dvije preostale kvalifikacijske utakmice (Bugarska, Malta) igra bez svojih navijača, važno je da se igračima stvore optimalni uvjeti za povratak nogometu. Odavno se nije dogodilo da tako kvalitetni igrači igraju onako slabo u nacionalnom dresu...

Ante Čačić glavni je kandidat za nasljednika Nike Kovača, ali nije izabran na današnjem sastanku Izvršnog odbora. Predsjednik Davor Šuker prolongirao je odluku! Ako ni zbog čega, onda zbog toga da tko zna po koji put ne ispadne nemušti Mamićev poslušnik! Nije Čačić baš po volji većem broju članova Izvršnog odbora, ali njih se ionako malo pita u igrokazu pod radnim naslovom: Odabrao Zdravko Mamić!

Odgoda imenovanja Kovačeva nasljednika prije znači da ni Mamić nije siguran u izbor novog izbornika...


- Jednoglasnom odlukom raskinuli smo ugovor s Nikom Kovačem i svim članovima stručnog stožera. IO dao je mandat Romeu Jozaku i predsjedniku da do 22. rujna daju prijedlog za imenovanje novog izbornika. Znate da je za hrvatski narod vrlo bitno da idemo na Euro. U Francuskoj smo pisali povijest, nadam se da ćemo prebroditi ovu krizu i opet otići tamo. Nadamo se da će Italija pobijediti Norvešku i da će nam pomoći kao Schmeichel '98. godine, rekao je predsjednik Davor Šuker nakon sastanka Izvršnog odbora.

O novom izborniku ni riječi, jedino je poznato da će biti Hrvat:

- Nismo razgovarali o kandidatima. Sjetimo se kada je Štimac smijenjen, morali smo donijeti odluku preko noći. Ovaj put imamo vremena. Nemamo novca za razbacivanje. Stranac s imenom i ugovorom ne jamči plasman. Zato ću svojim ugledom gurati domaćeg kandidata,

Ande Čačić slovi kao glavni kandidat Zdravka Mamića:

- Svi hrvatski treneri su u opservaciji, naći ćemo čovjeka koji će nas odvesti na Euro. Molim za jedinstvo. Svi koji možete pomoći, dobrodošli ste, apelira Šuker.

Šuker je mjerodavan govoriti o terenu, gdje se događaju čudne stvari:

- Kada god smo kazivali da je grupa lagana, obilo nam se u glavu. Iskusni smo u play-offovima, imamo igrače u velikim klubovima. Sve je počelo u Milanu. Igraju pred 50.000 gledatelja, dijele autograme, a onda dođu u Hrvatsku gdje se priča o svemu osim o nogometu. Sjetimo se Splita i svastike... Dok sam predsjednik neću se miješati u taktiku. Niko i Igor su se malo distancirali od nas. Bili su kao izolirana firma. Napravit ćemo nešto konkretnije, bit ćemo bliži, imat ćemo više presica. Mogli smo Niki dati otkaz i nakon Bakuua, ali u Oslu je sve rečeno. Niko je bio malo šokiran, do 11 ujutro smo morali odlučiti. Razgovarali smo kao dva prijatelja, prihvatio je odluku kao džentelmen. Čuo sam se Modrićem i Srnom prije odluke, bio sam u Bakuu i Oslu, razgovarao sam. Ovo ipak nitko nije mogao predvidjeti, govori Šuker.

Na pitanje o vlastitoj odgovornosti u slučaju neuspjeha u kvalifikacijama Šuker je ovako odgovorio:

- Jarac sam, rođen 1.1., bit ću odgovoran svojoj Skupštini i svom izbornom tijelu. Rezultat je sada važniji od predsjednika. Idemo na randezvous u Francusku, tvrdi Šuker.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.