KVALIFIKACIJE ZA SP 2014.

Igor Štimac zna početni sastav za Makedoniju

Ponedjeljak, 03. rujna 2012. 16:05 Napisao/la  Z. G.

Gledali smo nekoliko njihovih utakmica, imaju novog izbornika tako da ne znamo što će mijenjati, kaže Štimac

Igor Štimac okupio je u Zagrebu u ponedjeljak igrače, koji će 7. rujna početi kvalifikacije za plasman na SP 2014. godine u Brazilu. Prvu kvalifikacijsku utakmicu hrvatska reprezentacija igra u Maksimiru protiv Makedonije, 11. rujna u Bruxsellesu igra protiv Belgije.

- U ponedjeljak će svi trenirati osim Olića koji opravdano kasni kao i Ante Vukušić koji rješava transfer u Pescaru. Sljedećih nekoliko dana radit ćemo na podizanju atmosfere pred utakmicu protiv Makedonije. Gledali smo nekoliko njihovih utakmica, imaju novog izbornika tako da ne znamo što će mijenjati. Svjesni smo važnosti utakmice, no ipak sve ovisi o nama, kazao je Štimac koji je oduševljen što je Luka Modrić počeo igrati za Real Madrid, što znači da se početni sastav protiv Makedonije može naslutiti:

- Ne očekujete valjda da ću vam izdiktirati sastav?, kazao je Štimac.

Četiri dana nakon ogleda s Makedonijom Hrvati putuju u Belgiju kod vjerojatno glavnoga rivala u borbi za vrh skupine. Doduše, još je uvijek u podsvijesti i debakl u nedavnoj prijateljskoj utakmici protiv Švicarske na Poljudu na Štimčevoj premijeri na klupi hrvatske reprezentacije.

- Želja nam je da sve bude bolje nego tada protiv Švicarske, svi smo svjesni što nose prijateljski dvoboji... Ali, sretan sam onime što je većina igrača pokazala ovoga vikenda i na tome gradimo optimizam. Gledali smo Makedoniju u prijateljskoj utakmici protiv Portugala, vrlo se kvalitetno branila. Nabavili smo i snimku utakmice protiv Litve, ali ne treba zaboraviti da Makedonci sad imaju novog čovjeka na klupi pa predstoje određene rotacije. Za ovu utakmicu nisu pozvani mladi, već iskusni igrači. Kako god, samo je pitanje koliko ćemo mi biti dobri, dodao je Štimac.

Koliko je u ovom trenutku dobar i spreman Luka Modrić? Zablistao je u svojem drugom nastupu za Real, u prvenstvenoj utakmici protiv Granade.

- Svima nam puno znači, a i osobno sam presretan što je cijela trakavica završila tako da je Modrić otišao ondje gdje mu je i mjesto. To nam daje dodatni optimizam, možemo računati na njega, ali vidjet ćemo u kojem će kontekstu biti njegovi nastupi.

Kakva će atmosfera Kockaste dočekati u petak u Makismiru?

- Ne očekujem da se neke stvari promijene preko noći, moramo zaslužiti dobru atmosferu, a to možemo samo s požrtvovnošću i dobrim rezultatom. Osim toga, nemojte miješati nacionalno prvenstvo i reprezentaciju, nemojte stvarati antagonizme. Nikad se ničega nisam bojao, nisam u nogometu "uhljebio" da bih se morao bojati jedne utakmice. Ovdje sam da znanje i iskustvo prenesem igračima i pomognem im u ostvarivanju cilja - da se zajedno plasiramo na SP. Ali, u sportu je sve moguće, nikad nisam podcjenjivao suparnika, svakom pristupamo kao da je svjetski prvak, ali smo istodobno svjesni da dobar start donosi i dobru atmosferu, poglavito u Hrvatskoj gdje je samo korak od euforije do kataklizme, zaključio je izbornik.

Njegov asistent i suradnik Igor Tudor, pak, tvrdi da su svi jedva čekali okupljanje.

- Pred nama je možda i najteža skupina. Favoriti smo unatoč odličnoj Belgiji i Srbiji. Već ćemo u petak to dokazati iako se razlika između dobrih i loših reprezentacija smanjuje. S pobjedom ćemo na megdan Belgiji!, dodao je Tudor.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.