Niko Kovač: Nismo se pomaknuli puno dalje od nogometa koji nam je donio broncu 1998. godine

Četvrtak, 17. listopada 2013. 19:23 Napisao/la  SC

Kada je riječ o taktici, neće tu biti dramatičnih promjena. Sve što ću zahtijevati, igrači su već puno puta igrali. Ne zamaram se protivnikom, jer na to ne mogu utjecati, kaže Kovač o doigravanju

Niko Kovač predstavio se novinarima u ulozi izbornika A-reprezentacije, prvo službeno obraćanje javnosti privuklo je velik broj novinara. Što se formalnosti tiče, Kovač je na konferenciju stigao u društvu predsjednika HNS-a Davora Šukera nakon što je potpisao ugovor do 2016. godine.

- Nema dvojbe da su svi kandidati u kadru reprezentacije izrazito kvalitetni nogometaši. Njihov problem je psiha, glave su u štrajku, misli putuju u nekim nepoznatim pravcima. Do studenoga i doigravanja želim izbliza upoznati situaciju i zato ću obići nekolicinu igrača kako bih s njima porazgovarao. Kada je riječ o taktici, neće tu biti dramatičnih promjena. Sve što ću zahtijevati, igrači su već puno puta igrali. Ne zamaram se protivnikom, jer na to ne mogu utjecati. Gledali smo utakmice i vidjeli smo da je bilo nekoliko pogrešaka. Vidjeli smo da su igrači griješili u nekim stvarima u kojima do sada nisu. Riječ je o taktičkim greškama. Pojedinac ništa ne znači reprezentaciji, moramo djelovati zajedno. Igrači nisu bili unutra, čini mi se da je nešto nedostajalo. Ne mogu to objasniti u par rečenica, ali nije to bilo ono na što smo navikli. Vidjet ćemo što će mi dečki reći, rekao je Kovač o kratkoročnim planovima.

O atmosferi u i oko reprezentacije Kovač kaže:

- Uopće ne sumnjam da ćemo biti jedinstveni. Ne samo momčad, nego cijela nacija treba stati iza reprezentacije, ali isto tako znam da publika traži impuls s terena. Naše je da im damo taj impuls. Uvjeren sam da nas narod nije napustio. Budimo sretni jer smo došli do play-offa, puno reprezentacija nije. Sa Štimcem sam odlično surađivao posljednjih osam mjeseci i razgovarali smo nakon posljednjih događaja. Još jednom se moram zahvaliti Štimcu, napravio je puno posla. Čuli smo se i čestitao mi je. Malo mi je žao što sam otišao iz mlade reprezentacije, sve ono što sam tražio od igrača, oni su napravili. Vidio se duh koji nas je nosio od pobjede do pobjede. I njima se želim zahvaliti, nadam se da će netko od njih završiti i u A reprezentaciji. Računam na sve igrače iz Štimčeve momčad, pa i na Strinića i Lovrena. Ono što je bilo, to je prošlost. Vidjet ćemo još koga ćemo pozvati, rekao je Kovač.

O trenutačnim vrijednosti naše reprezentacije Kovač ima zanimljivo mišljenje:

- Imali smo na HNS-ovoj Akademiji predavača iz Belgije koji nam je objasnio u kojoj je mjeri promijenjen sustav rada u njihovu savezu. Nekad su imali Geretsa i društvo koje je forsiralo igru na zaleđa, a danas je to posve drukčija priča. Čini mi se da su Belgija, Austrija, Njemačka, nekada redom naše mušterije, velikim koracima zagrabile naprijed, dok smo mi ostali tapkati u mjestu. Nismo se pomaknuli puno dalje od nogometa koji nam je donio broncu na Svjetskom prvenstvu 1998. godine, tvrdi Kovač.

Na pitanje kakvu će ulogu imati sufleri iz vrha HNS-a, novi izbornik je izravno odgovorio:

- Oni koji me znaju, znaju kakav sam. Ne bojim se utjecaja sa strane, niti vidim potrebu za tim pitanjem. Uvijek sam bio neovisan, tu nema dvojbi, tvrdi Kovač.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.