Niko Kovač objavio popis: S Kramarićem i Čopom želim pojačati konkurenciju u napadu!

Srijeda, 20. kolovoza 2014. 16:49 Napisao/la  SC

Meni je jedan moj trener rekao sljedeće, a trenirao me i Trappatoni: Niko, nemoj šarati samo zato što tvoja ideja jednom nije uspjela. Mislim da sam vam time sve rekao na temu Rakitić, kaže Kovač

Niko Kovač objavio je popis reprezentativaca na početku ciklusa kvalifikacija za EP 2016. godine u Francuskoj. Reprezentacija 4. rujna igra prijateljsku utakmicu s Ciprom u Puli, a 9. rujna igra prvu kvalifikacijsku utakmicu protiv Malte u Zagrebu. Na Kovačevu popisu dosta je novih lica:


- Kao što vidite ima dosta mladih momaka koji su budućnost hrvatskog nogometa. Vrijeme je da nakon Svjetskom prvenstva malo promijenimo krvnu sliku reprezentacije s kojom ćemo krenuti u kvalifikacije za Europsko prvenstvo. Na popisu nema Rebića i Perišića koji su ozlijeđeni, ali na njih računam. Kramarić i Čop? I prošle sezone igrali su odlično, a kvalitetu su potvrdili ove sezone. S njima želim pojačati konkurenciju i mislim da nam mogu pomoći, kaže Kovač.

Uoči prvih kvalifikacija u izborničkom mandatu, Kovač jasno poručuje:

- Želimo se plasirati na EURO u Francuskoj. S obzirom da iz svake skupine direktno idu dvije reprezentacija, a treća u dodatne kvalifikacije, vrlo sam optimističan. Skupina nije lagana. Italija je unatoč problemima uvijek kvalitetna, Bugari su u prošlih kvalifikacijama bili vrlo dobri, dok Norvežani imaju novu i talentiranu generaciju. Azerbajdžan je uvijek neugodan, to su ta daleka putovanja uoči kojih uvijek treba biti oprezan, smatra Kovač.

Kovač je jedan od rijetkih izbornika koji je prva iskustva stekao na velikom natjecanju:

- Svjetsko prvenstvo u Brazilu bilo je veliko iskustvo za sve nas. Bilo je lijepih i manje lijepih stvari, ali bitno je da smo nešto naučili. Uglavnom, vidio sam što znači biti izbornik u svim situacijama i kad sam slavljen, i kad sam kuđen, kaže Kovač.

Osvrnuo se izbornik još jednom na neke taktičke zamisli koje javnost nije baš najbolje prihvatila, posebno na ulogu Ivana Rakitića:

- Rakitić može igrati na bilo kojoj poziciji u veznom redu. On je igrač koji je toliko jak, karakteran i pametan da može igrati što hoće, bez obzira na ono što igra u klubu cijele sezone. Kao što sam već rekao, njegova partija protiv Islanda je putokaz, tamo je bio odličan. Nogomet ide u smjeru da zadnji vezni razigrava. Kažu da sam Nijemac, a ja želim u našu momčad unijeti nešto njemačko. Oni su prvaci svijeta, zar ne? I Schweinsteiger je tip Rakitića, i igra zadnjeg veznog. Znate, meni je jedan moj trener rekao sljedeće, a trenirao me i Trappatoni: Niko, nemoj šarati samo zato što tvoja ideja jednom nije uspjela. Mislim da sam vam time sve rekao na temu Rakitić, poručio je Kovač.

Kovač nije htio komentirati oproštaje trojice reprezentativaca od kojih se dvojica prema njemu nisu baš ponijela ljubazno:

- Što se tiče oproštaja Dudua, Vukojevića i Pletikose, moram reći kako sam Pleti ponudio svečani oproštaj, ali on je to odbio. Ovoj drugoj dvojici nisam ponudio zbog dobro poznatih razloga, kaže Kovač.

Kovačev popis:

vratari: Subašić (Monaco), Vargić (Rijeka) i Kalinić (Hajduk)

braniči: Srna (Šahtar); Ćorluka (Lokomotiv), Strinić (Dnjipro), Lovren (Liverpool), Vida (Dinamo Kijev), Vrsaljo (Sassuolo), Jedvaj (Bayer) i Milić (Rostov)

veznjaci: Modrić (Real Madrid), Rakitić (Barcelona), Pranjić (Panathinaikos), Kovačić (Inter), Halilović (Barcelona), Brozović (Dinamo) i Pašalić (Elche)


napadači: Olić (Wolfsburg), Mandžukić (Atletico Madrid), Jelavić (Hull City), Sharbini (Rijeka), Kramarić (Rijeka), Pjaca (Dinamo) i Čop (Dinamo)

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.