Niko Kovač o El Clasicu: Luka ništa nije izgubio nakon četiri mjeseca stanke

Ponedjeljak, 23. ožujka 2015. 15:24 Napisao/la  SC

 Svi imamo svoje interesa, a naš je hrvatska reprezenatcija. Nije bilo pritisaka ni zahtjeva da se Luku oslobodi, ako bude prilike i o tome ćemo voditi računa, rekao je izbornik Kovač tijekom okupljanja u Zagrebu

U ponedjeljak se u Zagrebu okuplja hrvatska nogometna reprezentacija, koja 28. ožujka na Maksimiru igra kvalifikacijsku utakmicu protiv Norveške. Prvog dana okupljanja utakmica protiv Norveške bila je manje važnija tema od liste ozlijeđenih i bolesnih. Perišić, Mandžukić, Kovačić, Vida, Subašić i Vrsaljko žale se na ozljede, Modrić prvi dan neće trenirati zbog povišene temperature.

- Svi imamo svoje interesa, a naš je hrvatska reprezenatcija. Nije bilo pritisaka ni zahtjeva da se Luku oslobodi, ako bude prilike i o tome ćemo voditi računa. Smatram da je Real mogao izvući bod u El Clasicu. Mene su najviše zanimali Luka i Ivan. Odigrali su vrlo dobro, posebno Luka. Bio je tri mjeseca out i znam što znači odigrati na takvom nivou. Ništa nije izgubio, kazao je izbornik Niko Kovač o statusu Modrića i El Clasicu.

- Imamo problema, neki su već dugo ozlijeđeni, neki malo igraju... Ali evo, Perišić je jučer odigrao poluvrijeme, Ola se oporavio, vratio se Halilović, Modrić je odradio 80 i kusur minuta.... Lovren je nažalost otpao. Problema je imao i Šime Vrsaljko, a svi ostali prema našim saznanjima trebali bi biti spremni. Mandžukić? Njega može zgaziti i tenk, neće mu ništa biti. Bit će spreman, ranije je došao u Zagreb i odradio terapiju, kaže Kovač.

Danijel Subašić brani u vrhunskoj formi?

- Kada se Pletikosa oprostio znao sam da Suba može voditi Hrvatsku. Jako sam sretan zbog njega ali i nas. Nogometni svijet i SP pokazali su koliko je danas bitan vratar. Vjerujem da će braniti dugo kao i Ladara ili Plete. Imamo i dobre pričuve, Kalinića i Vargića.

Mateo Kovačić više sjedi na klupi nego što igra u Interu?

- Nekad si gore, nekad dole. To je dio nogometnog posla. Ne vidim to toliko kritičnim, riječ je o procesu sazrijevanja. Inter ima velike zahtjeve, ali nisu tamo gdje žele biti. Kovačić to može, ali nije korektno da se toliki pritisak stavlja na leđa jednog mladog igrača. Lijepo je da malo promijeni sredinu, kada se vrati iz reprezentacije bit će opet onaj pravi.

Hrvatska ima komotnu poziciju na ljestvici, ali utakmica protiv Norveške iziskuje maksimalne napore:

- Favoriti smo, ali to je papir. Moramo potvrditi svoj status na terenu. Norvežani su čvrsti, mladi, gladni. Protiv boljih ekipa se često povuku i stanu iza lopte. To će biti teško probiti, Hrvatska uvijek ima problema s defenzivno kompaktnim reprezentacijama. Na nama je da nađemo način kako ih probiti. Imamo par ideja, ali puno toga ovisi o igračima, odnosno njihovom zdravlju. Četiri mjeseca se nismo vidjeli, moramo ponoviti gradivo. Svjesni smo da nas čeka opasan protivnik i veliki izazov. Ova nam utakmica može donijeti puno, ali ako slučajno krene po zlu, nemamo ni puno za izgubiti. Prvi smo, ali tražim od mojih igrača pobjedu. Pokazali smo protivnicima u skupini da imamo veliku kvalitetu. Nema razmišljanja o tome da ćemo popustiti, niti jedan posto. Uz pomoć navijača i s pravim pristupom idemo po pobjedu. Pozvao bih navijače da dođu i budu uz nas jer smo to zaslužili, zaključuje Kovač.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.