Nenad Gračan, izbornik U-21: Ovdje ima igrača koji bi mogli igrati na EURO-u u Francuskoj

Petak, 25. ožujka 2016. 15:15 Napisao/la  SC

Najvažnije je da igrači shvate da mogu, da respektiraju protivnika, ali i sebe. To je jako bitno, jer se ranije dolazilo pred jače ekipe sa nesigurnošću, primio bi se gol i sve bi otišlo u krivom smjeru, kaže Gračan


Hrvatska mlada reprezentacija pobijedila je u Burgosu Španjolsku nakon 16 godina, zadnja pobjeda ostvarena je u prijateljskoj utakmici u Šibeniku (3:1). Od tada je Hrvatska ostvarila jedan remi i pet poraza, zadnji (2:3) u tekućim kvalifikacijama na Rujevici, kada su igrali Kovačić, Pjaca, Halilović i Vlašić. Bez četvorice spomenutih igrača u Burgosu je izbornik Nenad Gračan ostvario najveću pobjedu u mandatu izbornika U-21 reprezentacije, jednu od najvećih uopće u povijesti U-21 reprezentacije:

- Bila je bitna disciplina i što su svi disali zajedno. Htjeli su pobjedu. Nakon prvog gola vidjeli su da to i mogu ostvariti. Zadnjih desetak minuta smo pukli, jer mnogi igrači ne igraju u svojim klubovima, pa gube snagu. No, oni moraju shvatiti da mogu i nikada se ne smiju predavati. Ovi igrači kad daju sve od sebe, teško mogu izgubiti. Na Rujevici je bilo puno nesreće, prvo isključenje, a u zadnjim minutama smo pogodili stativu i prečku. Nismo uspjeli postići izjednačujući gol iako smo u zadnjih pola sata igrali stvarno dobro. No, i tada su naši reprezentativci pokazali karakter, jer su se sa igračem manje vratili nakon što su gubili 0-3, a to je najvažnije. Najvažnije je da igrači shvate da mogu, da respektiraju protivnika, ali i sebe. To je jako bitno, jer se ranije dolazilo pred jače ekipe sa nesigurnošću, primio bi se gol i sve bi otišlo u krivom smjeru. U nogometu je najvažnija organizacija igre i ona je bila optimalna. Bili smo koncentrirani i vrlo disciplirani protiv igrača koji igraju u Primeri i po europskim ligama, protiv igrača koji imaju kontinuitet, za razliku od nekih kod nas. Važno je da igrači vide da mogu protiv najvećih. Sada je i ljestvica postavljena više i igrači toga moraju biti svjesni, rekao je Gračan u razgovoru za Hinu.

Je li netko od nogometaša koji su igrali u Burgosu iskočio u kontekstu idućih utakmica?

- Konkurencija se sigurno zaoštrila. Ima igrača koji u ovom procesu manje igraju, a i neki novi su se pojavili. Bitno je da stvaramo igrače za A selekciju. Nadam se da ćemo u tome uspjeti ostvarujući pritom dobre rezultate. Perici ovi golovi jako puno znače, važni su za njegovu karijeru. Naravno da ovdje ima igrača koji bi mogli igrati na EURO-u u Francuskoj, neki su bili blizu, ima i igrača u obrani koji mogu na EURO, ali sve ovisi o njima. Od pobjede protiv Španjolske ne može se živjeti, proslavit ćemo, ali život ide dalje.

Stvara se atmosfera da je Hrvatska već jednom nogom na Europskom prvenstvu?

- Nikako. Idemo utakmicu po utakmicu. Kod nas je to uvijek tako, unaprijed se priča, to nije dobro. Moramo biti svjesni dugog puta pred nama. Čak se i ne sjećam kada smo zadnji puta bili na EP mladih reprezentacija. Nema euforije! Ovo treba proslaviti jer je to velika pobjeda, protiv velikih igrača, ali najvažnije je koncentrirati se na iduću utakmicu, na Estoniju. Tri boda osvojena protiv Španjolske i Estonije jednako su vrijedna. Protiv Estonije neće biti lagana utakmica, svatko igra nogomet i svi se trude. Velika nam je želja pobijediti tu utakmicu i završiti kvalifikacijski ciklus kako treba. Igrači su toga svjesni i vjerujem u pobjedu protiv Estonije sa ovakvom disciplinom i pristupom utakmici, zaključuje Gračan.

Hrvatska je preuzela vodstvo na ljestvici sa 15 bodova iz šest susreta. Španjolska je u šest kola osvojila dva boda manje. Na trećem mjestu je Švedska sa 10 bodova iz četiri utakmice, a zatim slijede Gruzija (9), Estonija (4) i San Marino (1). Idući nastup Hrvatska ima 28. ožujka, kada će u Zaprešiću ugostiti Estoniju.

Nastup na Europskom prvenstvu u Češkoj iduće godine osigurat će pobjednici devet kvalifikacijskih skupina, dok će četiri najbolje drugoplasirane momčadi ići u doigravanje.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.