Matjaž Kek je ponovo najbolje rješenje za izbornika reprezentacije!

Utorak, 08. rujna 2015. 16:56 Napisao  I. V.

Kek nije Mamićev čovjek, što je presudno za pozitivnu atmosferu. Naravno da Kek ne može postati izbornik bez Mamićeve suglasnosti, ali slovenski stručnjak ne traži posao preko modrog oglasnika kao Čačić

Niko Kovač bivši je izbornik hrvatske reprezentacije! Izvršni odbor HNS-a u srijedu službeno donosi odluku vezanu za izvjesnu Kovačevu sudbinu, teško da će vlada Davora Šukera pokazati palac gore izborniku protiv kojega je većina sportske javnosti i što je još gore, protiv kojega je većina najboljih igrača kojima se zamjerio nakon prve utakmice proti Norveške, kada je kritizirao igrače u uvjerljivoj pobjedi. Kovaču nema spasa ni da je iste na sva usta hvalio nakon poraza u Oslu! Prije mjesec dana Zdravko Mamić otvoreno je pred televizijskim kamerama rekao da Kovač više ne uživa njegovu podršku, što je bio jasan signal da su Kovačevi dani odbrojani.

Kovača je odabrao Davor Šuker, predsjednik HNS-a smijenio je Igora Štimca uoči dodatnih kvalifikacija za SP-u Brazilu mimo Mamićeve volje i dobrih poslovnih običaja. Štimcu je Šuker uskratio mogućnost da se plasira na SP kroz dodatne kvalifikacije, a Kovača je postavio kao dugoročno rješenje. Iako nije imao trenerskog iskustva, Kovač je preuzeo reprezentaciju u trenutku kada su prednost trebali dobiti iskusni stručnjaci. Ždrijeb je bio milostiv, Island u dodatnim kvalifikacijama nije bio ozbiljan protivnik.

Niko Kovač trajao je onoliko dugo koliko je trajala pozitivna atmosfera u svlačionici, koju očito nije mogao kontrolirati. Nema Kovač dovoljno iskustva da bi se duže razdoblje mogao nositi s toliko nabrijanih sujeta, partikularnih interesa i vanjskih utjecaja. Mamić je dan nakon povratka iz Osla pronašao njegovog nasljednika, ovog puta Šuker neće samostalno birati  izbornika.

Ante Čačić pojavio se na vrhu liste kandidata zbog činjenice da iza njega stoji Mamić. Ako u srijedu bude izabran, Čačiću neće biti lako raditi u ozračju punom negativne energije. Kao Mamićev čovjek, Čačić je unaprijed anatemiziran. Dovoljno je prisjetiti se u kakvoj je atmosferi radio Igor Štimac zbog istoga razloga. A Mamić se ponaša kao da nema boljeg rješenja...

U ovom trenutku najbolje rješenje za izbornika je Matjaž Kek. Bio je Kek bolje rješenje od Kovača za nasljednika Igora Štimca, ali je Šukera pridobila Kovačeva karizma. Čačić pak nema ni potrebnu karizmu, Kek je najbolje rješenje zbog tri bitna razloga.

Prvo, Kek slovi najboljim trenerom u HNL-u zadnje dvije godine tijekom kojih je promovirao najviše hrvatskih reprezentativaca. Jest da ne igraju, ali do pojave Marka Pjace ni jedan reprezentativac iz HNL-a zadnjih nekoliko sezona nije bio standardan član prve postave.

Drugo, Kek ima dovoljno iskustva u vođenju reprezentacije, na klupi Slovenije igrao je završnicu SP-a 2010. godine nakon što je u dodatnim kvalifikacijama eliminirao moćnu Rusiju s Guusom Hiddinkom na klupi. Za razliku od Kovača, koji je eliminirao nemoćni Island!

Treće, Kek nije Mamićev čovjek, što je presudno za pozitivnu atmosferu oko reprezentacije. Naravno da Kek ne može postati izbornik bez Mamićeve suglasnosti, ali slovenski stručnjak ne traži posao preko modrog oglasnika kao Čačić. Jest da se ponekad u Rijeci ponaša kao da traži novi posao, ali barem se ne ustručava javno reći što drugi u klubu ne smiju ni pomisliti. To znači da se ne boji za posao!

Stanoviti problem mogao bi predstavljati Kekov angažman u Rijeci, ali Zdravko Mamić i Damir Mišković brzo bi se dogovorili u interesu hrvatskog nogometa. Dogovarali su se brzo i zbog manje važnih interesa.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.