STADION RASPRODAN

Navijački transparenti od Dubrovnika pa do Belfasta

Petak, 22. ožujka 2013. 19:20 Napisao  Luka Variola

Iako nisu izostali povici "Ubij Srbina", vrijeđanje takvog tipa ipak nije dominiralo tijekom utakmice

U Zagrebu je od ranih popodnevnih sati petka vladalo opsadno stanje. Utakmica godine mobilizirala je jake policijske snage koje su se brinule da dvoboj pod posebnim povećalom FIFA-e prođe bez i najmanjeg incidenta. Hrvatska je u utakmici s istočnim susjedima definitivnom položila test. Tijekom utakmice zapaljena je samo jedna baklja, koja nije završila na travnjaku.

Rijeke navijača iz cijele Hrvatske slijevale su se u metropolu koja je tijekom cijelog dana disala zajedno s Kockastima. U ulicama oko stadiona promet je bio blokiran nekoliko sati prije početka utakmice što je cijeli kvart učinilo pješačkom zonom. MUP je angažirao čak i helikopter koji je iz zraka "snimao" situaciju.

Maksimirski stadion počeo se puniti dva sata prije početka utakmice, da bi navijački klimaks doživio uoči hrvatske himne, koja je očekivano dočekana ovacijama i povicima "Vukovar, Vukovar". Jednako očekivano, srpska himna dočekana je zvižducima. Unatoč pozivima na fair-play iz oba tabora scenarij u kojem se srpskoj himni plješće svjetlosnim je godinama daleko. Iako nisu izostali povici "Ubij Srbina", vrijeđanje takvog tipa ipak nije dominiralo tijekom utakmice. Navijači su uglavnom bodrili svoje ljubimce, koji su im se u prvome poluvremenu odužili s vodstvom 2:0.

Hrvatski su nogometaši od samog početka imali glasnu podršku, da bi potpuno ludilo nastalo nakon vodećeg pogotka Marija Mandžukića.  Maksimir dugo nije bio ovako pun, a početak dvoboja obilježila je koreografija hrvatskih navijača koji su tribine ispunili prepoznatljivim kockastim uzorkom. Na stadionu se natiskalo točno 35.007 gledatelja, a dominirali su navijački transparenti iz cijele Hrvatske, pa i šire. Na Maksimiru su se mogli vidjeti transparenti od Dubrovnika, Osijeka pa sve do onog iz Belfasta koji je osvanuo na istočnoj tribini.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.