Kvalifikacije za SP: BiH traži potvrdu vize, neizvjestan rasplet u Skupini H

Petak, 11. listopada 2013. 14:05 Napisao/la  Patrik Mršnik

U Skupini H Engleska, Ukrajina, i Crna Gora nakaze se unutar boda

 

Dolazi kraj još jednog kvalifikacijskog ciklusa za odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo. Uvod u posljednje utakmice uvijek je izuzetno zanimljiv, ovoga puta posebno stoga što je vrlo malo reprezentacija, kao rijetko kada već osiguralo odlazak u Brazil. Nisu Copacabana i ljepote sambe ipak za svakog, pa su tako Mundijal od europskih reprezentacija osigurali tek Italija i Nizozemska. Vrste su to koje su kao prvoplasirane u svojim skupinama stekle bodovnu prednost veću od šest bodova pa ih ni sva sila matematike ne može izbaciti s prvenstva svijeta. Svi ostali konkurenti moraju ostvariti barem jedan bod kako bi uspjeli u primarnom cilju, osigurati Brazil i izbjeći rulet dodatnih kvalifikacija u studenom.

Dvije prvoplasirane reprezentacije u skupini G također su već poznate, a to su BiH i Grčka. Obje momčadi imaju po 19 bodova, sedam više od Slovačke kao njihove najbliže pratnje. Do svetog cilja i plasmana na prvo veliko natjecanje od svoje neovisnosti Zmajevi će doći mnogo lakše nego što to mogu učiniti Grci. Safetu Sušiću i momcima se večeras suprotstavlja Lihtenštajn, dok Grčkoj na noge dolazi neugodna Slovačka koja, iako je ispala može igrati rasterećeno. Očekivana pobjeda protiv Lihtenštajna donijela bi Bosni i Hercegovini mat-poziciju uoči posljednjeg kola i gostovanja u Litvi, a u utorak će Grci u još jednoj domaćoj utakmici dočekati Lihtenštajn. Iako sreća, suci, Portugalci i mnoge druge okolnosti posljednjih godina nisu išle na ruku Zmajevima, sada je prilika da se sve vrati.

Najdramatičnije je dakako u skupini H. Tamo su prve tri reprezentacije odvojene tek jednim bodom, a četvrta zaostaje tri boda što joj je uoči posljednja dva susreta vrlo dohvatno. Engleska, Ukrajina, Crna Gora i Poljska, takav je trenutni redoslijed spomenutih momčadi. Petak se od 21 sat na Wembleyu Gordi Albion sastaje s Crnom Gorom koju još nikada nije pobijedio, dok Ukrajina i Poljska igraju međusobno u Harkivu. Suparnici iz hrama nogometa dosada su se susretali tri puta. U prošlom kvalifikacijskom ciklusu za Euro 2012. oba je puta bilo neriješeno (1:1 Podgorica, 0:0 London), a istim je podgoričkim rezultatom nastavljen taj niz i u prvom dijelu ovosezonskih kvalifikacija. Vjerovatno se greda koju je Milan Jovanović s tridesetak metara pogodio na Wembleyu u dvoboju prije tri godine još uvijek trese, Englezi sigurno nisu spavali mirno protekle noći. Dvoboj između domaćina lanjske europske smotre može završiti svakako, možda je to i najnezahvalniji susret za bilo kakvu prognozu. Što se posljednjeg kola u utorak tiče, Englezi ponovno na svom stadionu dočekuju Poljake, Crna Gora Moldaviju, a Ukrajina će odraditi stvar u San Marinu. Tko zna kako će se cjelokupna situacija rasplesti.

Jednako je zanimljivo u borbi za doigravanje koja se odvija u skupini E. Ondje su Švicarci na pet bodova prednosti pred pratnjom, te su uoči susreta s Albanijom u Tirani gotovo sigurni putnici na novo veliko natjecanje nakon mnogo godina izbivanja. U borbi za drugo mjesto – situacija ista. Četiri momčadi unutar tri boda, među njima i Slovenija, nova nada 'Balkana' za Mundijal. Slovenci su 'uskrsnuli' nakon tri uzastopne pobjede (Cipar, Albanija, Island), a danas im na mariborski Ljudski Vrt dolaze Norvežani, izravni konkurenti za drugu poziciju. Najlakši posao imat će trenutno drugoplasirani Island koji kod kuće dočekuje Cipar. Kombinacije oko utorka u ovom slučaju valja ostaviti po strani i pričekati odigravanje večerašnjih susreta. Reprezentacije su i suviše izjednačene za bilo kakve prognoze.

Ništa manje zanimljivo u borbi za doigravanje nije u skupinama B i D gdje su Talijani i Nizozemci s prvog mjesta 'mirni' uoči posljednjeg okupljanja. Talijanska skupina ima vrlo velike izglede da bude ona koja će dati najslabiju drugoplasiranu vrstu. Bugari zasada imaju tek sedam bodova, po jasnom pravilu oduzimanja bodova stečenih u susretima s posljednjeplasiranom ekipom u skupini. Bugarska je svoje susrete s Maltom već odigrala (2:1, 6:0) pa će joj za priključak ka ostalim drugoplasiranima danas trebati pobjeda u Armeniji. U oštroj borbi za drugo mjesto je i Danska kojoj je posao mnogo otežan zbog činjenice da u Kopenhagenu večeras gostuje upravo Italija. Bugarska nije bila na velikom natjecanju devet godina, a iako joj se otvara prilika za drugo mjesto, velika je šansa da neće vidjeti doigravanje. Treba dodati da bez šansi nisu ni Česi koji večeras igraju na Malti dok ih u utorak čeka ključni obračun u Sofiji.

Moglo bi i u ovoj grupi biti napeto do posljednjeg sučevog zvižduka posebno ako Armenci zapapre Berbatovu i društvu, za što su i više no sposobni. I u Nizozemskoj skupini iza njih je cirkus. Oni su svoje napravili a za drugo se mjesto bore Mađari, Turci i Rumunji, stješnjeni u jedan bod. Upravo bi Rumunjska po logici stvari trebala na putu do cilja zvanog dodatne kvalifikacije trebala doći najlakše, budući da se večeras očekuje pobjeda na gostovanju u Andori, kao i pobjeda u Bukureštu protiv Estonaca u utorak. Mađarski izgledi na Amsterdam Areni večeras vrlo su mali, kao i turski u posljednjem kolu u Istambulu. Rumunji su svoje Nizozemce već prošli, doigravanje je širom otvorilo vrata.

Veliki i moćni 'elf' u ovom je kvalifikacijskom ciklusu naletio na nešto tvrđe protivnike. Iako je Njemačka iz osam utakmica upisala sedam čistih pobjeda, još uvijek nije osigurala plasman u Brazil. Danas kod kuće igra protiv Irske, a protivnici 'kockastih' na Euru mogu samo matematički doći do dodatnih kvalifikacija, budući da im one zasada bježe šest bodova. Šveđani pak, za Njemcima zaostaju pet bodova, pa je situacija jako slična onoj hrvatskoj u društvu s Belgijom. Ibrahimović i društvo tako nisu uspjeli bolje iskoristiti veliki povratak u Berlinu otprije godinu dana kada su u posljednjih pola sata njemačkih 4-0 pretvorili u nerješen rezultat. Ne samo to, već Švedska večeras na svom stadionu dočekuje Austriju koja je iza nje na tek tri boda zaostatka. Pobjedom bi dodatne kvalifikacije bile osigurane, sve bi bilo spremno za novi veliki okršaj s Njemcima u posljednjem kolu.

Rusi i Portugalci svoje su međusobne dvoboje skupine F već davno odigrali, a unatoč četiri boda u međusobnim ogledima Cristiano Ronaldo i društvo od Zbornaje Komande imaju bod manje. Nerješeni ishodi u Izraelu (3:3) te kod kuće protiv Sjevernih Iraca (1:1) ostavili su danak u bodovima, a sutra će europski Selecao na noge Izraelu, reprezentaciji koja može proći samo ako danas usred Lisabona ponovno zavije portugalce u crno. Izraelu do drugoplasiranog Portugala fali pet bodova, pa bi za doigravanje morali spojiti i pobjedu kod kuće nad Sjevernom Irskom, što im neće biti preteško, ali će im biti teško to što Portugal ne bi smio u Coimbri narednog utorka izgubiti od Luksemburga. Prolaz Izraela tako ipak spada u grane znanstvene fantastike, ali brojke im i dalje daju pravo nadati se. Rusi bi danas trebali proći Luksemburg, kao i u utorak Azerbajdžan, obje gostujuće utakmice.

Svjetski i europski prvaci Španjolci jedini do kraja svoje skupine I imaju još dvije utakmice. Ostale četiri reprezentacije zbog malobrojnosti te skupine igraju tek još jedno kolo. Furiji su ostala dva vrlo lagana domaća ogleda (Bjelorusija danas, Gruzija u utorak), pa uz utakmicu manje od drugoplasiranih Francuza i bod više imaju dodatne izglede za osiguranje prvog mjesta. Takav razvoj događaja ponovno bi nesretne Francuze gurnuo u doigravanje. Tricolori večeras dočekuju Fince za kraj kvalifikacija.

Dva su mjesta iz Europe za Brazil popunjena, tjedan pred nama donijet će još jedanaest putnika za 'obećanu zemlju'.

Kvalifikacije za SP: Raspored utakmica – petak, 11. listopada

 

Skupina B:

Erevan (17): Armenija – Bugarska

La Valletta (19.30): Malta – Češka

Kopenhagen (20.15): Danska – Italija

 

Skupina C:

Torshavn (19): Farski Otoci – Kazahstan

Solun (20.45): Švedska – Austrija

Berlin (20.45): Njemačka – Rep. Irska

 

Skupina D:

Andora la Vella (20.30): Andora – Rumunjska

Tallinn (20.30): Estonija – Turska

Amsterdam (20.30): Nizozemska – Mađarska

 

Skupina E:

Tirana (20.30): Albanija – Švicarska

Reykjavik (20.45): Island – Cipar

Maribor (20.45): Slovenija – Norveška

 

Skupina F:

Baku (18): Azerbajdžan – S. Irska

Luxemburg (20.30): Luksemburg – Rusija

Lisabon (21.45): Portugal – Izrael

 

Skupina G:

Vilnius (17.30): Litva – Latvija

Zenica (20): BiH – Lihtenštajn

Pirej (20.45): Grčka – Slovačka)

 

Skupina H:

Kišnjev (18): Moldavija – San Marino

Harkiv (20): Ukrajina . Poljska

London (21): Engleska – Crna Gora

 

Skupina I:

Palma de Mallorca (22): Španjolska - Bjelorusija

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.