KVALIFIKACIJE ZA SP 2014.

Hrvatska jedva pobijedila Makedoniju

Petak, 07. rujna 2012. 21:57 Napisao/la  SC

Prvo kolo: Hrvatska - Makedonija 1:0. Nikica Jelavić pogotkom u 69. minuti sakrio slabosti

Prva kvalifikacijska utakmica za plasman na SP 2014

 HRVATSKA – MAKEDONIJA 1:0

 Stadion na Maksimiru: Gledatelja: 10.000

 Sudac: Alon Yefet (Izrael)

 Strijelac: 1:0 Jelavić (69)

Žuti kartoni: Šimunić (40), Kranjčar (57), Vukojević (58), Demiri (60), Georgievski (90), Jelavić (90+2)

 HRVATSKA: Pletikosa, Strinić, Šimunić, Ćorluka (81 Vida), Srna, Vukojević, Rakitić (46 Kranjčar), Modrić, Perišić, Mandžukić, Eduardo (62 Jelavić)

 MAKEDONIJA: Bogatinov, Georgievski, Popov, Noveski, Šikov, Tričkovski (73 Georgiev), Ristić (80 Ivanovski), Gligorov (82 Tasevski), Demiri, Ibraimi, Pandev

 Hrvatska reprezentacija ostvarila je prvu pobjedu u kvalifikacijama za SP 2014. godine, pogotkom Nikice Jelavića u 69. minuti pobijeđena je Makedonija u utakmici nakon koje ostaje zadovoljstvo zbog osvojena tri boda. Većina ostalo što se u nogometnom smislu događalo na maksimirskom travnjaku nije bilo dobro.

 

Samo desetak tisuća gledatelja u prvoj kvalifikacijskoj utakmici na debiju Igora Štimca ukazuje da atmosfera oko naše reprezentacije nije dobra. A hrvatska reprezentacija odigrala je prvo poluvrijeme koja upozorava da mnogo toga ne štima ni u momčadi, koja se prije nekoliko mjeseci ravnopravno nosila s Italijom i Španjolskom.

 

Već u 2. minuti Eduardo je uz pomoć makedonskog stopera glavom pogodio desnu vratnicu nakon Perišićeva ubačaja slijeva.  Eduardo  je najavio očekivano žestoki pritisak naših igrača, koji su u prvih desetak minuta brzom izmjenom lopte držali Makedonce u kazneno prostoru. Tada nitko nije mogao pomisliti da će Eduardov udarac biti jedini koji će naša reprezentacija uputiti u okvir gola.

 

Nakon desetak minuta splasnuo je pritisak kockastih, Makedonci su počeli rasti kroz igru iz minute u minutu. Spora i neinventivna igra kockastih išla u prilog gostiju, koji su u nekoliko kraćih razdoblja preuzeli inicijativu kroz posjed lopte. Na kraju poluvremena nedvojbeno su više od Hrvatske zaslužili promjenu rezultata na semaforu budući da su dvaput bili jako blizu pogotka.

 

U 32. minuti Šikov je nadvisio našu obranu i glavom naciljao suprotni Pletikosin kut, srećm uz desnu stativu stajao je Srna koji se s crte loptu glavom izbacio u polje.

 

U 41. minuti najbolji igrač na terenu Goran Pandev s 25 metara snažnim udarcem pogodio je gredu od koje se lopta odbila u travu metar ispred crte.  

 

U drugom dijelu izbornik Štimac odmah je posegnuo za izmjenom (Kranjčar umjeto Rakitića), naši su igrači odlučnije ušli u utakmicu što je značilo da ćemo gledati svojevrsnu reprizu početka utakmice.

 

Međutim, kroz pritisak na početku drugog dijela hrvatska momčad nije uspjela stvoriti ni jednu ozbiljnu priliku, pa je utakmica nakon petnaestak minuta ponovo ušla u razdoblje ravnopravnije igre. Ravnopravnije u smislu da su Makedonci ponovo počeli organizirano prelaziti središte igrališta.

 

Kada se činilo da  se pogodak može dogoditi slučajno, dogodila se jedina osmišljena napadačka akcija koja je odlučila utakmicu. U 69. minuti Modrić je na desnoj strani kaznenog prostora točno proigrao Mandžukića, koji je glavom precizno loptu vratio natrčalom Jelaviću. Snažni napadač glavom je u padu loptu poslao u mrežu pokraj nemoćnog vratara Bogatinova – 1:0.

 

Pogodak je olakšao posao, naši su igrači smirenije odigrali završnicu u kojoj se ništa vrijedno pažnje nije dogodilo iako su Makedonci pokušavali izjednačiti.

 

 Fotogalerija: Pixsell

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.