KVALIFIKACIJE ZA EP

Prosinečki otežao Hrvatskoj put prema Francuskoj

Četvrtak, 03. rujna 2015. 20:06 Napisao/la  SC

Skupina H, utakmica 7. kola: Azerbejdžan - Hrvatska 0:0


Robert Prosinečki ostvario je najveće iznenađenje u Skupini H u dosadašnjem dijelu kvalifikacija, Azerbejdžan je uspio osvojiti bod protiv favorizirane Hrvatske u utakmici bez pogodaka.

Utakmicu je odlučila taktička priprema, Prosinečki je očekivano zatvorio prilaze prema svom vrataru, osujetio protok lopte dvojice ključnih distributera (Rakitić, Modrić) i dobro zatvorio bokove. Ostalom su pridonijeli hrvatski igrači, koji individualno nisu pokazali ništa što bi opravdalo renome igrača Real Madrida, Barcelone, Juventusa, Intera...

Bakcell Arena nije bila ispunjena, gostovanje hrvatske reprezentacije nije privuklo veću pažnju gledatelja u Bakuu. Ljudi su bili u pravu, jer  ne bi vidjeli ništa što krasi hrvatski nogomet.

U prvom dijelu obje su reprezentacije igrale za nulu! Razlika je tome što je Robert Prosinečki mogao biti zadovoljan da gosti nisu uputili ni jedna izravni udarac u okvir vratiju Agayeva, a Niko Kovač nezadovoljan da je njegova momčad kroz posjed lopte stvorila samo dvije, tri poluprilike.

Pokazalo se da je najbolju propustio Mandžukić već u 2. minuti, kada je Modrić okomitom loptom izbacio cijelu domaću obranu, a Mandžukić loše reagirao u poziciji ispred vratara Agayeva, koja je obećavala više od traljavog udarca s distance.

Perišić (28) je bio vrlo blizu pogotku, nakon Vrsaljkova ubačaja zdesna njegov udarac nije bio dovoljno precizan i jak. Vrsaljko (37) je jedini nešto konrketno učinio sam, uspio se probiti desnom stranom i izaći na čistinu s koje je uputio neprecizan udarac lijevom nogom.

Spori protok lopte i premalo ubačaja igrača iz drugoga plana omogućili su domaćoj momčadi da mirno održava raspored u obrani. U napadu u prvom dijelu nisu pokazali ama baš ništa što je moglo slutiti iznenađenje.

Drugi dio bio je sadržajniji, posebice pred vratarom Agayevom. Hrvatski pritisak iznjedrio je tri vrlo dobre prilike i loše reakcije Mandžukića i Kovačića.

U 65. minuti Mandžukić je prelagano potrošio izvanrednu poziciju pred Agayevom nakon Rakitićeva proigravanja, u 68. minuti Kovačić je promašio najbolju priliku. Pjaca je upio Kovačiću omogućiti otvoreni udarac s 14 metara, Kovačićeva reakcija bila je daleko ispod kvalitete igrača Real Madrida.

U 85. minuti Mandžukić opet nije dobro reagirao u otvorenoj poziciji i ako se pridodaju Perišićev (48) ubačaj po kojemu je lopta slučajno odsjela na prečki i Pjacin (88) pokušaj, to je bilo sve što je hrvatska reprezentacija konkretno učinila u 62 posto posjeda lopte.

U drugom dijelu Azerbejdžan je u nekoliko brzih transformacija izgledao dovoljno opasno da je Subašić dva, tri put morao ozbiljno prionuti poslu. U 47. Nazarov je uputio snažni udarac s 24 metara, ravno u Subašića. Bila je to najveća i jedina izravna prijetnja.


AZERBAJDŽAN: K. Agayev, Garayev, Mirzabekov, Hüseynov, Sadygov (63 Kurbanov), Dashdemirov, Nazarov (90 Eddy), Amirguliyev, Ismayilov, Kurbanov, R. Gurbanov (78 Nadirov)

HRVATSKA: Subašić, Vrsaljko, Vida, Ćorluka, Pranjić, Badelj (59 Kovačić), Modrić (71 Brozović), Perišić (83 Kalinić), Rakitić, Pjaca, Mandžukić


Skupina H, utakmica 7. kola: Azerbejdžan - Hrvatska 0:0

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.