KVALIFIKACIJE ZA EP 2016

Hrvatska odigrala neodlučeno na San Siru

Nedjelja, 16. studenog 2014. 22:59 Napisao/la  SC

Utakmica 4. kola: Italija - Hrvatska 1:1. Šablonski nogomet nije mogao nauditi talijanskoj obrani


Kvalifikacije za EP 2016, 4. kolo

ITALIJA - HRVATSKA 1:1

Stadion San Siro. Gledatelja: 63.000

Sudac: Bjorn Kuipers (Nizozemska) 7

Strijelci: 1:0 Candreva (11), 1:1 Perišić (15)

Žuti kartoni: Kovačić (37), Immobile (47), Perišić (65)

ITALIJA: Buffon 5,5, Ranocchia 6, Chiellini 6,5, Darmian 6,5, De Sciglio 6, De Rossi 6, Candreva 6,5, Marchisio 6, Pasqual - (28 Soriano 5,5), Zaza 5,5 (63 Pelle -), Immobile 5,5 (52 El Shaarawy 6)

HRVATSKA: Subašić 6, Srna 6, Ćorluka 6,5, Vida 6,5, Pranjić 6, Brozović 6 (83 Badelj -), Rakitić 6,5, Modrić - (28 Kovačić 6), Perišić 7, Olić 5,5 (69 Kramarić -), Mandžukić 5,5

Italija je ostala neporažena na San Siru, Hrvatska je osvojila važan bod u kvalifikacijama protiv izravnog konkurenta za prvom mjesto u skupini. To su fakti, dojam je drugačiji! Hrvatska je mogla ostvariti više od neodlučenog rezultata da je u završnici iskazala malo više raznovrsnosti. Šablonski nogomet u vrhu napada nije mogao nauditi tradicionalno discipliniranoj talijanskoj obrani.

Hrvatska je na San Siru odigrala najuvjerljiviju utakmicu u mandatu Nike Kovača. U prvom dijelu agresivan nastup i pritisak na zadnju talijansku liniju praktično nije jenjavao do odmora, omjer dobivenih duela obilno je prevagnuo na hrvatsku stranu. To su bili osnovni preduvjeti da lopta puno više (60/40) boravi u nogama hrvatskih igrača, koji su strpljivo gradili napade bez završnice. Posebice na lijevoj strani, gdje su igrali Pranjić i Perišić. Sve to skupa nije bilo dovoljno za više od 1:1.

Snažni pritisak u prvih desetak minuta malo je poremetio talijanske planove da hrvatske napadače drže na sigurnoj distanci. Dva dalokemetna pokušaja (Rakitić 6, Modrić 9) i jedna Perišićeva (7) polušansa bili su uvod u talijansko vodstvo.

Prvi dolazak pred kazneni prostor Talijani su realizirali prilično jeftino: Zaza je u 11. minuti vratio povratnu loptu za Candrevu, koji neometan s 20 metara pogađa desni Subašićev kut - 1:0! Srećom, šok nije dugo trajao!

U 15. minuti Perišić je iz zatvorene pozicije na lijevoj strani kaznenog prostora uputio prizemni udarac, koji je prošao kroz trostruki blok, lopta je skliznula ispred Buffona prevarila talijanskog vratara i ispod njega završila putanju u mreži - 1:1. Pogodak se dogodio u idealnom trenutku za vraćanje samopouzdanja!

U 25. minuti Modrić se ozlijedio i tri minute kasnije morao izaći. Ušao je Kovačić, koji je zauzeo Rakitićevo mjesto iza Mandžukića. Šteta, Modrić je djelovao vrlo raspoloženo!

U 34. minuti hrvatska obrana drugi put je pogriješila u postavljenoj formaciji. Candreva je ubacio zdesna, De Sciglio je ostao sam iza Srne i loše zahvatio loptu u izglednoj poziciji za udarac.

Četiri minute sudačke nadoknade zbog kratkog prekida uvjetovanog bakljadom hrvatskih navijača, umalo je iskoristio nezamjetni Olić. U 46. minuti Mandžukić je u skoku bio brži od Buffona, lopta je doletjela na Olićevu glavu, udarac prema mreži na gol-crti zapriječio je Ranocchia.

U drugom dijelu još se više povećao posjed lopte nemoćne hrvatske reprezentacije, koja je dvadesetak minuta kružila loptom oko zone udarca, ali prema Buffonu nije upućen ni jedan udarac do 75. minute i prekida zbog bakljade tzv. hrvatskih navijača.

Nakon prekida od desetak minuta hrvatska reprezentacija izgubila je niti igre i dominaciju, talijanskim reprezentativcima prekid je bolje legao. Uslijedile su minute talijanske dominacije, poremetio se nekoliko puta raspored zadnje hrvatske linije, ali bez konkretnog učinka.

U 87. minuti hrvatska momčad propustila je priliku utakmice. Raširila se ohrabrena talijanska momčad, Rakitić je u polukontri proigrao Perišića na lijevoj strani kaznenog prostora, lopta je prohujala uz daljnju vratnicu.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.