Kovač je čuo što Prosinečki govori prije utakmice, ali ga nije mogao razumijeti...

Petak, 04. rujna 2015. 10:03 Napisao  I. V.

Za razliku od Nike Kovača, Robert Prosinečki osjeća nogomet!

Robert Prosinečki uživa u najznačajnijem rezultatu kratke trenerske karijere, neodlučeni rezultat Azerbejdžana i Hrvatske spada u sportske senzacije. Reprezentacija za koju igraju dva iznadprosječna igrača (Nazarov, Ismayilov), koji ne bi igrali u prvoj momčadi Rijeke, uspjela je osvojiti bod protiv momčadi za koju su igrala po dvojica igrača Real Madrida, Intera i Fiorentine, igrači Barcelone, Juventusa, Monaca, Dynama Kijev, Panathinaikosa...

Nogomet je čudesno popularna igra upravo zbog toga što nema ni jedne momčadske igre u kojoj objektivno slabija momčad realno ima veće šanse za uspjeh. Dva tjedna prije utakmice Prosinečki je bio uvjeren da neće izgubiti od Hrvatske, jer jako dobro poznaje mentalitet svojih igrača. A njegovi su igrači igrali u objema momčadima. Pustimo trenersko nadmudrivanje u pokrivanju prostora, nisu igrači Azerbejdžana toliko taktički obučeni da mogu igrati talijanski nogomet. Da jesu, ne bi Mandžukić dvaput sam ostao ispred vratar Agayeva.

Važnije od taktike bilo je samouvjereno ponašanje azerbejdžanskih igrača, koje je Prosinečki uvjerio da neće izgubiti. Da Prosinečki nije iskreno tako mislio, njegovi igrači ne bi se na terenu ponašali onako samouvjereno u razdobljima najvećeg hrvatskog pritiska. Izgledali su kao da ne mogu primiti pogodak do početka EP-a u Francuskoj.

Nije presudni problem Nike Kovača u Bakuu bila taktika nego psihološka sprema najboljih igrača. Većina njih onako sporo ne igra ni na treninzima, onako neangažirano u duele ne ulaze ni na zagrijavanjima pred klupske utakmice... Da bi anonimni igrači Roberta Prosinečkog mogli u duelima parirati slavnim igračima Nike Kovača nešto se moralo poremetiti u kriterijima zbog kojih Rakitić, Modrić, Mandžukić, Perišić, Kovačić, Brozović... igraju za velike europske klubove.

Mandžukić je odigrao jednu od najslabijih utakmica za reprezentaciju u karijeri, Modrić i Rakitić ni jednom individualno nisu stvorili višak u igri na postavljenu obranu, Kovačić je ponovo dao za pravo kritičarima koji tvrde da je njegov transfer u Real Madrid odrađen zbog poslovnih knjiga... U europeiziranoj hrvatskoj reprezentaciji najbolji dojam ostavio je jedini igrač iz HNL-a: Pjaca je barem stalno individualno pokušavao, pa je jednom uspio poremetiti raspored domaće obrane, ali je Kovačić (68) upropastio najbolju priliku na utakmici.

Posao trenera je pripremiti igračima optimalne uvjete za igru, što Kovač nije uspio. Dva boda protiv Azerbejdžana izgubljena su prije nego što je utakmica u Bakuu počela, otprilike onda kada je Prosinečki počeo govoriti da neće izgubiti od Hrvatske. Kovač je čuo što Prosinečki govori, ali ga nije mogao razumijeti...

Za razliku od Kovača, Prosinečki osjeća nogomet!

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.