IGOR ŠTIMAC PORUČUJE

U moju svlačionicu nitko neće unijeti kaos!

Četvrtak, 23. kolovoza 2012. 14:24 Napisao/la  Z.G.

Ja sam obavezan pozvati u reprezentaciju sve one koji se bave nogometom, imaju hrvatsku putovnicu i pritom mogu i znaju, kaže Štimac

Kapetan Darijo Srna u razgovoru je za Sportske novosti ustvrdio da Sammir treba biti najbolji igrač u barem 10 (?!) uzastopnih utakmica u HNL-u i da će tek tada dobiti poziv. Izbornik Igor Štimac, unatoč tome što nije prisustvovao spomenutom razgovoru Srne i novinara, javno je ustvrdio da su kapetanove riječi pogrešno prenesene. Doduše, pritom je mislio na samu naslovnicu, a ne i na intervju. Dakle, teza o 10 uzastopnih utakmica stoji. Doduše, stoji samo za Sammira, ali ne i za Radoševića, Kovačića, Maloču…

- Sammir? Ne treba postavljati to pitanje. Rekao sam prvoga dana za Sammira i sve ostale "sammire" da sam obavezan pozvati u reprezentaciju sve one koji se bave nogometom, imaju hrvatsku putovnicu i pritom mogu i znaju. Bio bih najsretniji da Sammir može, ali još to nije na toj razini da bi opravdalo poziv. U svlačionici u kojoj ja šefujem nitko neće unijeti kaos, grmio je Štimac.

Doduše, i sam podatak da kapetan javno kadrovira reprezentaciju, stanoviti je kaos.

- Razumijem medijsku potrebu za ekskluzivom. Ne trebate zbunjivati javnost, postoji međusobni respekt prema igračima, svi su oni odrasli ljudi, korektni smo prema medijima i zamolio bih ih da izbjegavaju senzacionalizam koji nam neće donijeti ništa dobro, a poglavito ne prenošenjem lažnih izjavama koje nisu izrečene i koje samo stvaraju krivu percepciju u javnosti, kaže Štimac.

Bokšić: Shvatili smo kako možemo igrati
- Fundamentalno je važno kako ćemo startati u kvalifikacijama, poglavito nakon loše uvertire protiv Švicarske. Shvatili smo kako možemo igrati, jedva čekamo pokazati našu pravu snagu i vrijednost, najvažnije se usredotočiti na prvu utakmicu protiv Makedonije, kazao je Alen Bokšić.

Jesu li loša igra i poraz u prijateljskom dvoboju protiv Švicarske također stvorili lažnu percepciju u javnosti?

- Nismo imali lagano razdoblje nakon splitske utakmice protiv Švicarske, ali to nas nije poljuljalo. Dobili smo odgovore koje smo tražili i pripremamo se za kvalifikacije, kaže  Štimac i ističe da će reprezentacija biti smještena u zagrebačkom hotelu As, u podnožju Pantovčaka.

- Inzistirao sam na privatnosti i miru za igrače i stožer. U ponedjeljak i utorak trenirat ćemo u centru Zagrebello, potom u srijedu i četvrtak u Maksimiru, a u subotu i nedjelju opet u Zagrebellu. Štoviše, u tom je Zagrebovu trening centru bila i inspekcija Hrvatskoga nogometnog saveza, dobro poznajemo centar, imat ćemo maksimalne uvjete, jedva čekam da sve počne! Znam sve o suparnicima, nema lakih, pogotovo ne ako naš pristup bude kao protiv Švicarske u Splitu. Belgija je najopasniji konkurent, bez obzira na težinu utakmica protiv Srbije. Belgijska je momčad slična švicarskoj, samo još jača na određenim pozicijama. U četvrtoj je godini stvaranja, a u uzrastima do 17 i do 19 godina bila je i europski i svjetski prvak, podsjeća Štimac.

Štimčev popis
Vratari: Pletikosa, Subašić i Kelava
Braniči: Srna, Ćorluka, Strinić, Šimunić,Vida, Schildenfeld, Lovren i Pamić
Veznjaci: Modrić, Kranjčar, Vukojević, Perišić, Rakitić, Badelj, Iličević i Radošević
Napadači: Mandžukić, Olić, Jelavić, Eduardo, Petrić, Kalinić i Vukušić

Ironično ili ne, Štimac se zahvalio na medijskim kritikama koje su osvanule nakon dvoboja protiv Švicaraca.

- Izvukli smo dosta pouka, pomoći će nam da gradimo atmosferu koja je nužna za svladavanje prvih prepreka. Iz prva dva mini ciklusa očekujem najmanje devet bodova, a želja nam je svih 12. Start je vrlo važan, slijedi bespoštedna borba u kvalifikacijama, najteže utakmice dolaze pred kraj, skupina je takva da predmnijevam da će svi gubiti bodove s obzirom na izjednačenost suparnika, tvrdi Štimac.

Primjetno je da u Štimčevu sastavu nema Danijela Pranjića.

- On je u kontekstu splitske provjere dobio priliku na pozicijama lijevog bočnog i lijevog veznog. Alternativno rješenje za njega je Manuel Pamić, dakako za lijevi bok. Pamić ima kontinuitet natjecanja i dobru minutažu, a njegov je klub, Sparta Prag, prvi na ljestvici pa trenutačno nemamo potrebu za Pranjićevim uslugama. On ostaje kandidat, na popisu su i dvojica igrača pod upitnikom. Jedan je Lovren koji je za svoj Lyon nastupio 60 minuta protiv drugoligaša u Kupu. Razgovorao sam s njim i osjećam njegovu motiviranost, ulazi u kandidate za prvu momčad, njegovo iskustvo i disciplina potrebni su nam za obrambeni blok. Drugi je upitnik Luka Modrić koji ima neriješen klupski status, vrijeme teče i nećemo moći dvojbu vući dulje od prvog dana okupljanja. Uoči starta kvalifikacija moramo znati koliko je netko spreman, moramo skinuti s dnevnog reda možemo li na njega moći računati ili ne, govori Štimac.

Zato ispada da možete računati na Hajdukova vezista Josipa Radoševića?

- On je jedina alternativa Vukojeviću, zalog je za budućnost. Ma, to je poruka svim mladim igračima da godine nisu bitne, dakle ni Radoševićeve niti Šimunićeve godine, nego je bitno koliko tko može i zna, poručuje Štimac koji je pozvao čak sedmoricu napadača.

- U pravu ste, ali čekaju nas dvije utakmice. Želim ih sve imati na ovom natjecateljskom okupljanju. Neke nisam zvao u Split iako su zaslužili biti s nama, zaključuje Štimac.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.