IGOR ŠTIMAC PORUČUJE

U Hrvatskoj se umjesto pobjede traži poraz

Subota, 08. rujna 2012. 10:54 Napisao/la  SC

Navikao sam igrati pred punim i praznim stadionima, ali samo kod nas postoji ovakav način stvaranja atmosfere, kaže Štimac

Igor Štimac debitirao je pobjedom, tri boda iz prve kvalifikacijske utakmice protiv Makedonije osvojena su u utakmici koja ne spada u klasike hrvatskog nogometa. Dan nakon utakmice Štimac se osvrnuo na atmoferu koja nije poticajna:

- Živim s kritikama, sve ovisi tko ih kreira. Pričamo o maloj grupi nezadovoljnih ljudi. Na stadionu je bilo i puno pozitivnih ljudi, normalno je da nisu bili zadovoljni kada nismo dobro igrali. U Engleskoj će ti pljeskati i kada igraš loše, to ovdje nije slučaj. Navikao sam igrati pred punim i praznim stadionima, ali nigdje osim kod nas nisam vidio ovakav način stvaranja atmosfere, da se praktički umjesto pobjede traži poraz. Hrvatska nije lovac, već lovina. Shvatite to, malo je onih koje možemo loviti. Ovo nije Štimčeva reprezentacija, ovo je naša reprezentacija. Volio bih da to bude naša reprezentacija, poručuje Štimac.

Hrvatska će u utorak protiv Belgije u Bruxellesu najvjerojatnije istrčati u drukčijem sastavu nego ovoga petka protiv Makedonije iu Maksimiru. Tako je barem najavio sam izbornik hrvatske reprezentacije Igor Štimac. Sukladno svojim navikama, nije želio detaljno objašnjavati moguće promjene, no nije teško naslutiti da bi u udarnu postavu mogao uskočiti Nikica Jelavić, dok je prema klupi već zakoračio Ivan Rakitić…

- Kao izbornik ne mogu biti zadovoljan većim dijelom stvari koje su nas okruživale. Više se pričalo o stotinu drugih stvari nego o utakmici protiv Makedonije i pobjedi koja može usrećiti hrvatski narod. Zato je ova pobjeda još i veća, naglasio je Štimac.

Pritom je dodao da ga nisu suviše zabrinule pogrdne reakcije s tribine.

- Iskreno, nisam ništa čuo. Naviknuo sam igrati i pred punim i pred polupraznim tribinama. Ali, kroz pisanje medija uoči ove utakmice, stekao se dojam kao da su neki željeli naš poraz. Nalazimo se u trenucima sezone kad igrači nemaju dovoljno utakmica u nogama, nema preciznosti, i to se očituje i pri realizaciji. Tako je lakše onima koji se brane i nisu favoriti. Prije pet smo godina teže došli do pobjede protiv Makedonije iako su tada naši igrači bili 'gladniji' nego danas. Obrana je sad bila na višoj razini nego u nedavnoj prijateljskoj utakmici protiv Švicarske, izdržali smo bez primljenoga pogotka, to je moje najveće zadovoljstvo. Primjećuje se efektivni rad na treninzima, kaže Štimac.

Taj bi efektivni rad trebao donijeti i željeni rezultat u utorak u Belgiji. Na upit očekuje li da će u Bruxellesu biti lakše, Štimac je uzvratio:

- Lakše?! Ne vidim što će biti lakše. Svaku utakmicu treba gledati odvojeno. Bit će teško, ali i ova utakmica, kao i svaka druga, donosi tri boda. Nisam podcijenio Makedoniju, nisam se dao navući, tako će biti i protiv Belgije, koja je imala problema u Walesu i do pobjede je došla nakon dva prekida. Skupina je iznimno teška, svi su rezultati mogući i do kraja se neće znati pobjednik, tvrdi Štimac.

„Pobjednik“ utakmice protiv Makedonije je Jelavić koji je ovime zasigurno izborio mjesto u udarnoj postavi. A, je li možda trebao i protiv Makedonaca zaigrati od početka?

- Ma, pustite, to je sad iza nas. Sreća je da je Modrić izdržao svih 90 minuta. Imali smo nekoliko dvojbenih igrača, tu je bio i načeti Ćorluka. Zato smo trebali biti vrlo racionalni u izboru.

Očito je i sam Štimac na kraju bio nezadovoljan izborom - Rakitića. Javno ga je kritizirao neposredno nakon utakmice.

- Njegov se status ne mijenja. Rakitić i ja dugo smo sinoć razgovarali, ali i jutros. Mora shvatiti da je, na poziciji na kojoj igra, primarni zadatak duel igra, oduzete lopte i razigravanje. Mogu prihvatiti nepreciznost, ali agresija ne smije izostati. I ubuduće ćemo otvoreno razgovarati o svemu, nećemo probleme gurati pod tepih, govori Štimac.

Hoće li, dakle, biti promjena u sastavu za utakmicu u Belgiji?

- Najvjerojatnije hoće.

A hoće li biti promjena u sustavu igre, hoće li prijeći na 4-4-2?

- Ne robujem sustavu, to je sadržajna forma. Bitan je odabir igrača. Sustav mi ništa ne predstavlja.“

Na upit belgijskih kolega hoće li i u Bruxellesu zaigrati s dvojicom napadača, Štimac je šaljivo ispalio:

- Ma, dodat ću još dvojicu.“

Belgijce je zanimao i komentar o atmosferi na stadionu.

- U Hrvatskoj je normalno da navijači nisu zadovoljni kad njihova momčad ne igra kvalitetno. U Engleskoj je to drukčije, ondje uvijek plješću, dakle i onda kad momčadi ne ide dobro. Ovdje to nije slučaj, zaključuje Štimac

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.