IGOR ŠTIMAC UOČI MAKEDONIJE

Izbornik radije gledao El Clasico nego derbi HNL-a

Ponedjeljak, 08. listopada 2012. 13:27 Napisao/la  ZG

Ne brine nas Modrićeva pozicija. Pa, i razgovor s Mourinhom potvrdio je da je on u fazi prilagodbe, kaže Štimac

Nije ga zanimao okršaj vodeće i drugoplasirane momčadi HNL-a, već derbi španjolskoga prvenstva. Još možemo shvatiti da je riječ o običnome nogometnom pokloniku, ali ako je u pitanju izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, nekako bismo očekivali da barem svrne pogled na dvoboj trenutačno najbolje plasiranih momčadi HNL-a - Slavena Belupa i Dinama - neovisno o tome što u maksimirskom sastavu ovom prilikom nije bilo reprezentativaca Vide i Sammira.

No, očekivali bismo da Igor Štimac osmotri jesu li Kelava i Vrsaljko barem malo napredovali, u kakvom su stanju Šimunić i Kovačić, što je s Rukavinom, pruža li Ademi naznake da bi mogao u dogledno vrijeme zaigrati za Hrvatsku ili ga ipak valja „pustiti“ Makedoncima koji ga žele u svojim redovima…

Štimac je radije gledao dvoboj Reala i Barcelone. Tako barem možemo zaključiti iz njegova izlaganja: gledao je „El Clasico“, koji je bio u gotovo istpo vrijeme kad i koprivnički dvoboj. Štoviše, Luka Modrić protiv Barcelone nije zaigrao ni minutu.

- Ne brine nas Modrićeva pozicija. Pa, i razgovor s njegovim trenerom dao je dodatnu potvrdu da je on u fazi prilagodbe, da mu je nužno još neko vrijeme raditi s momčadi kako bi se aklimatizirao i zauzeo mjesto standardnog igrača. Spreman je za reprezentaciju, a to je za nas najvažnije. Bila je to posebna utakmica, različita od prijašnjih, s mirnijim načinom igre. Nismo vidjeli ni Realovu silinu u otvaranju utakmice niti previše inzistiranja Barcelone. Razlog je dosta promjena u 'Barçinoj' momčadi, fantastičan nogomet, nakon onog bilo je dosadno gledati ostale derbije. Malo smo se nervirali u dvorani gdje smo gledali projektor, jer nakon'El Clasica sve je nekako sivo i neobično, naglasio je Štimac.

Ako je već „sivo i neobično“ bilo gledati utakmicu HNL-a, valjda neće jednako tmurna biti i izvedba njegove momčadi u kvalifikacijskim okršajima protiv Makedonije 12. listopada u Skopju i protiv Walesa četiri dana kasnije u Osijeku.

- Raduje nas što su naši igrači zadnjih dana imali zapažene igre, a pritom su prošli bez velikih trauma s ozljedama. Problema jedino ima Iličević, svi su drugi spremni i to je razlog optimizmu, dobrom rezultatu i nastavku ostvarenja cilja. Očekivanja su maksimalna, suparnike poznajemo, pogotovo Makedoniju. Svjesni smo neugodne tradicije naših nastupa na njihovu terenu. Vjerujemo da ćemo ovih dana kreirati atmosferu koja će nas dovesti do pobjede u Skopju, smatra Štimac.

Koliko će skopski dvoboj biti različit od nedavnog maksimirskog okršaja istih suparnika?

- Ne opterećujemo se previše ni s atmosferom u Makedoniji niti s onim kako će domaća momčad igrati. Kad je u pitanu naša igra, dakle blok, pokrivanje, agresivna igra na loptu i na suparnika, s tim sam prezadovoljan. Pogotovo sam zadovoljan bio u Belgiji gdje smo nakon dugo vremena djelovati kao čvrsta homogena zajednica koja jako opasnom suparniku nije dozvolila ni minumum prostora na terenu. Na tome ćemo inzistirati i sad, ali inzistirat ćemo i na ubojitosti u napadačkom dijelu, na okomitoj igri, kretanju i dolasku u prostor.

Dojam je, međutim, da popularni makedonski napadač Goran Pandev suviše lako dolazi u prostor i ulazi u prilike za pogodak. Barem je sličan slučaj bio u maksimirskoj utakmici. Kako ga zaustaviti?

- O Pandevu je sve poznato, došao je u fazu zrelosti, upravo sad pruža najviše otkako igra nogomet, potvrđuje svoj raskoš iz utakmice u utakmicu. Evo, sad je ponovno bio strijelac, jasno je da ćemo ga morati na poseban način ukrotiti kroz striktne zadatke ili ćemo ga, pak, blokirati u pomicanju bez striktnih zadataka. Vidjet ćemo u kakvom su stanju naši igrači, kroz odluku kojih će 11 početi utakmicu znat ćemo kako ići na Pandeva, ali mislim da ćemo se više baviti svojim napadačkim akcijama nego sprečavanjem suparnika. Ma, drago nam je da punimo stadione u gostima, ako već ne možemo kod kuće.

Može li osječka publika popraviti dojam i vratiti dobar ugođaj?

- Zasad smo usredotočeni isključivo na pripremu za Makedoniju, ali mogu prenijeti dojmove s terena, jer sam išao u inspekciju stadiona. Oduševilo me nestrpljenje s kojim Osječani i Slavonci očekuju reprezentaciju i iščekuju naš dolazak. Tome se istinski veselimo i na tome počiva naš optimizam. Zato ćemo se dodatno potruditi protiv Makedonije kako bismo kreirali pobjedničku atmosferu i bili na prvoj poziciji, zaključio je Štimac.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.