Igor Štimac: Igrali smo protiv protivnika koji ni po čemu ne može parirati našoj reprezentaciji

Subota, 08. lipnja 2013. 09:16 Napisao/la  SC

Dva elementa nisu nam išla u prilog: nismo ušli čvrsto u utakmicu pa smo gubili duele i nismo bili precizni kada smo dolazili u završne pozicije, kaže Štimac

Izbornik Igor Štimac gestikulacijom tijekom utakmice dao je naslutiti ishod najslabije kvalifikacijske utakmice hrvatske reprezentacije. Više od poraza (0:1) protiv Škotske brine da toliko nemoći u jednoj kvalifikacijskoj utakmici na hrvatskom tlu nije još viđeno:

 

- Igrali smo protiv protivnika koji ni po čemu ne može parirati našoj reprezentaciji. Ali ako se ne uloži maksimum napora, ako se uđe čvrsto u utakmicu protiv otočne momčadi, može se nastradati. Ne možemo se vaditi na termin, jer je isti za Škote i za nas. Istina je da smo bili hendikepirani izostankom ključnih igrača tako da sam bio uskraćen za neke taktičke varijante u ovakvim slučajevima. Dva elementa nisu nam išla u prilog: nismo ušli čvrsto u utakmicu pa smo gubili duele i nismo bili precizni kada smo dolazili u završne pozicije, naši su centaršutevi završavali iza gola ili preko igrača. Nismo koristili situacije da dođemo u prostor koji se povremeno otvarao i da dođemo u poziciju za udarce, imamo dovoljno šutera koji su mogli ugroziti njihovog vratara. Isto smo tako bili prespori u izmjeni lopte, kaže izbornik Igor Štimac.

Schildenfeld: Izbornik nas je pripremao za ovaku utakmicu
- Ovome se nismo nadali, posebno ne kod kuće u utakmici protiv Škotske. Pokušali smo sve, nije išlo. Ne bih volio alibije, na početku smo lagano gubili duele, nismo stajali blizu pa su nam lagano dolazili u polušanse. Primilo smo pogodak iz gluposti, događa se. Međutim, nismo uspjeli zabiti iz ono nekoliko šansi. Nisam očekivao ovakve Škote, iako nas je izbornik pripremao za ovakvu utakmicu. Rekao nam je da utakmica neće biti lagana, da će Škoti čvrsto stajati, da imaju mladu i brzu momčad. Nadamo se da ćemo protiv Srbije biti svježiji i da će drugačije završiti za nas, kaže Gordon Schildenfeld.

Mateo Kovačić igrao je na poziciji defenzivnog veznog igrača u središnjem rombu?

 

- Kroz utakmice smo nastojali oplemeniti našu igru s kreativnim igračem, koji će znati odraditi defenzivne zadatke na toj poziciji. Igrači moraju shvatiti da danas moraju igrati u oba pravca. S četiri igrača u zadnjoj liniji u utakmici protiv Škotske, koja je igrala s jednom špicom, nismo imali razloga uvoditi defenzivne igrače u veznoj liniji. Međutim, nismo bili homogeni, nismo stajali blizu i onda su nam probleme radili pet motoričnih igrača u škotskom veznom redu. Solidni igrači koji nisu imali razloga žuriti.  

Rakitić: Umor nije izgovor
- Nismo odigrali kako smo se dogovorili i kako je izbornik od nas tražio. Moramo se pribrati, izgubili smo jednu utakmicu, imamo još tri utakmice do kraja i ovo nam se više ne smije događati. Umor nije izgovor, svi  smo imali dugu sezonu. S moje strane nije bilo onako kako sam želio, kaže Ivan Rakitić.

 

Perišić i Mandžukić igrali su daleko ispod mogućnosti?

 

- Poput još nekih igrača Perišić nije imao kontinuitet zbog ozljede. Pokušali smo oplemeniti igru iako smo imali nekoliko igrača, koji nisu u sezoni stekli pravu natjecateljsku formu i zato smo bili u problemima. Mandžukić se trudio kao u svakoj utakmici, ali je i kod njega evidentna iscrpljenost. Vidjelo se to u duelima s dvojicom robusnih stopera koji su igrali na njemu. U takvim pozicijama Mandžukić inače dominira, ali je protiv Škotske bio dobro blokiran. Uvođenjem Kranjčara htio sam da loptu držimo na podu, da kroz pas dođemo u završnicu, ali smo zadnjih desetak minuta nabacivali dugačke lopte na njihovu zadnju liniju što njima savršeno odgovara.

 

 

 

 

 

 

 


 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.