IGOR ŠTIMAC PORUČUJE

Imamo solidnu zalihu bodova u odnosu na Srbiju

Srijeda, 17. listopada 2012. 00:12 Napisao/la  ZG

U ožujku im trebamo zadati knock-out, ali pripremat ćemo se ponizno bez euforije, kaže Štimac

- Ovo je autoritativna Hrvatska, ovo je momčad koja melje, koja je opasna iz svakoga kuta, Eduardo i Mandžukić su fantazija, Badelj je odigrao za minus 10…

Pa, lakše je bilo zaustaviti Garetha Balea nego Štimčeve komplimente hrvatskim nogometašima! Izbornik je hvalio igrače, publiku, stožer, kompletno ozračje…

- Mislim da smo u potpunosti ispunili obećanja koja smo davali zadnjih nekoliko dana. Nisam se bojao suparnika, jedini strah koji u meni postoji je da ne razočaramo ove ljude. U nogometu je uvijek moguće da se nešto nepredviđeno dogodi. Jedini način da uzvratimo za ljubav koju smo doživjeli ovdje je taj da odigramo ovako. Inzistirat ću da i ubuduće ovdje dolazimo! Inzistirat ću da nam ne bude bitan kapacitet stadiona, inzistirat ću da nam bitna bude ljubav koja nam se daje kako bismo mogli uzvratiti na pravi način! Još jednom u ime stožera, HNS-a, u ime igrača - hvala Slavoniji, hvala Osijeku, Vukovaru, Vinkovcima, hvala svima koji su nam bili podrška i otvorili nam svoje srce od prve sekunde i nadam se da smo dostojno uzvratili, govori Štimac.

Ipak se malo povukao na upit hoće li i protiv Srbije u ožujku igrati u Osijeku.

- Nemojte me tjerati da žurim s nekakvim izjavama pa da od toga radimo cirkus narednih dana. Naspavat ćemo se nekoliko dana, jer ovo je bio iznimno zahtjevan mini-ciklus, u miru ćemo sjesti i spremati se za akcije koje slijede, prvo za prijateljsku utakmicu u studenom. Imamo solidnu zalihu bodova u odnosu na Srbiju. U ožujku im trebamo zadati knock-out, ali pripremat ćemo se ponizno bez euforije. Prezadovoljan sam, upućujem sve čestitke igračima, ali ne samo onima koji su igrali, već i onima koji su strpljivo čekali na klupi i onima koji su znali da neće imati minutažu, svi su sudjelovali u kreiranju atmosfere, bili su podrška svakom kolegi u svakom trenutku. To je posljedica i mojega malo radikalnijeg ulaska u cijelu priču i sretan sam, jer se to vraća na najbolji način, kaže Štimac.

Vraća se valjda i bolje nego što je i sam očekivao. Nedavno je najavio da bi nakon četiri odigrane utakmice bio zadovoljan sa devet osvojenih bodova. Prošle su te četiri utakmice, a Hrvatska ima 10 bodova.

- Rekao sam 'minimalno devet', a 10 sam planirao. Računao sam na to da je u Belgiji sve moguće, bio sam spreman i na poraz tamo. Zato sam rekao 'minimalno devet bodova'. Veći od tih deset bodova je autoritet s kojim ulazimo u utakmice, mislim da je to osnovni uspjeh nas iz stručnoga stožera - autoritet, inicijativa, Hrvatska koja melje i Hrvatska koja je opasna iz svakoga kuta! Dao sam zadatak igračima da preskoče daljnju stepenicu u pitanju ugrožavanja suparničkih vrata: u prvoj smo utakmici protiv Makedonije imali pet udaraca prema vratima, u Belgiji šest, protiv Makedonije u gostima 11, a večeras sam tražio više od 15. Prezadovoljan sam! Mislim da hrvatska javnost može postajati svjesnija da imamo puno širi kadar nego prije. Ne trebamo strepiti od žutih kartona niti od ozljeda, sve su to prave Hrvatine, pravi igrači u svakom smislu riječi, smatra Štimac.

Hrvatski je izbornik brzopotezno "odbrusio" na tezu da Belgija novom pobjedom pokazuje da raste iz utakmice u utakmicu:

- Mi rastemo brže od svih suparnika, tvrdi Štimac.

Štimac se u jednom trenutku porječkao s najboljim velškim igračem, Garethom Baleom.

- On mi je bio najbliži... Bio sam iznimno ljut, jer je naš igrač ležao na petercu, a čak i kad je jurnjava zaustavljena, oni nisu htjeli izbaciti loptu izvan igrališta. Ali, Bale je kasnije došao u našu svlačionicu ispričati se, govori Štimac.

Na spomen da su Modrić i Eduardo bili posebno razigrani Štimac je jednako emotivno uzvratio:

- Ne bih nikoga izdvajao. To kako su odigrali njih dvojica, kako je odigrao Mandžukić u oba pravca, koliko je puta Srna puta presprintao 80 metara da bi izborio poziciju za centaršut pa bi stigao i zatvoriti, to kako su reagirali Šimunić, Schildenfeld, Lovren, kako su Perišić, Strinić zatvorili Balea zajedno s Badeljem koji je odigrao za minus 10! A taj je minus samo zbog one dvije odigrane pete na kraju kad je Velšanima omogućio kontru, inače bi ocjena Badelju bila 10! A, tandem Mandžukić - Eduardo čista je fantazija!, zaključio je Štimac.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.