DEMONSTRACIJA SVJETSKE KLASE

Zlatan Ibrahimović uništio očajnu Hrvatsku

Srijeda, 29. veljače 2012. 22:19 Napisao/la  SportCom

Švedska je na krilima briljantnog Zlatana Ibrahimovića svladala Hrvatsku sa 3:1. Slavena Bilića očekuje ogroman posao.

Prijateljska nogometna utakmica

Hrvatska - Švedska 1:3

Zagreb, Stadion Maksimir. Gledatelja: 1500 Sudac: Mitja Žganec (Slovenija)

STRIJELCI: 0:1 Ibrahimović (13' - 11m), 1:1 J. Olsson (44' - ag), 1:2 Larsson (47'), 1:3 Larsson (70')

HRVATSKA: Pletikosa - Vida (67' Perišić), Schildenfeld, Šimunić, Ćorluka (29' Pranjić) - Srna, Dujmović (46' Jelavić), Modrić (73' Vukojević), Rakitić - Mandžukić (46' Da Silva), Olić (46' Kranjčar).
ŠVEDSKA: Isaksson - Granqvist, Mellberg, J. Olson, M. Olsson - Svensson (46' Holmen), Elm (46' Larsson), Kallstrom (46'Wernbloom), Toivonen (74' Bajrami) - Ibrahimović (86' Hysen) - Elmander (46' Guidetti).

Ofucana atmosfera, travnjak i - nogomet. Sudar Hrvatske i Švedske donio je nešto što se, objektivno, teško može nazvati nogometom. Usput se "nasložila" i "briljantna atmosfera" na tribinama, koje je zauzeo toliki broj entuzijasta da bi se vjerojatno i županijski rang posramio. Razlozi? Ponekad je prokleto teško odgonetnuti trenutačni stav prosječnog hrvatskog navijača. A opet, realno, ovakav nogomet, tko bi to gledao, ako baš ne mora...

Srećom, ovdje se radi samo i isključivo o test utakmici, stoga je šteta minorna. K tome, ako znamo da nas je Hrvatska SlavenaBilića naučila uglavnom na oscilacije, onda se ne treba previše nervirati. Za sada. Makar,ovakva izdanja tjeraju na ekstreman oprez, jer nismo sigurni da će se "ono" iz Istanbula periodično ponavljati. Hrvatska nije izgledala dobro. Taktički, tehnički, fizički, zapravo - nikako. I Slaven Bilić će morati "rudariti" do Poljske i Ukrajine, ako tamo ne želimo imati status "simpatičnog protivnika"...

{jb_blackbox-right}Dodatne probleme generirala je i ozljeda Vedrana Ćorluke. U 27. minuti se, nakon duela s Ibrahimovićem, Ćorluka uhvatio za "zadnju ložu" i napustio travnjak. A taman se ustalio u momčadi Bayera iz Leverkusena...{/jb_blackbox-right}

U prvom dijelu nije se vidjelo ništa od nogometa. Da ne bude baš kronično dosadno, pobrinuo se Stipe Pletikosa u 9. minuti, kada je jedno ispucavanje s nekoliko metara od gola zamalo pretvorio u raritetan pogodak. Srećom  po njega, lopta koju je napucao u Elmandera nije se odbila u mrežu...

Ali, Švedska je povela samo tri minute kasnije. Ibrahimović je napravio ono što vrlo često radi u Milanu. "Izvukao" se na poziciju veznjaka, sjajnom loptom "iza leđa" obrane Hrvatske pronašao je Elma, kojeg je "zakašnjeli" Pletikosa oborio, a sudac Žganec pokazao na jedaneseterac. Elm je, doduše, igrao rukom, ali to ne mijenja ništa u kontekstu iznimno loše Pletikosine reakcije. Penal je zabio Ibrahimović za 0:1.

Ostatak prvog dijela odrađen je u stilu "griješimo zajedno". Griješili su i jedni i drugi. Krešendo takvog stanja stigao je u posljednjoj minuti prvog dijela, kada je Jonas Olsson odlučio presjeći nemoć Hrvatske, pa je glavom prebacio Isakssona za 1:1.

Nije dugo trajalo. Odmah na startu drugog dijela Ibrahimović je protutnjao kroz hrvatske statiste, s lijeve strane ubacio prizemnu loptu, tukao je Holmen, Pletikosa odbio loptu do natrčalog Larssona koji je lako zabio za 1:2. Još jednom nas je Ibra "unakazio" u 70. minuti, kada je vrhunski "podvalio" loptu za Larssona, koji je još jednom "probušio" Pletikosu za 1:3.

Ovo je, definitivno, bila jedna od onih partija koju ćemo uporno gurati u zaborav. Premda je to, realno, pogrešno. I dobro je da se dogodilo sada, kada vremena za popravak, valjda, još uvijek imamo dovoljno. Barem se nadamo. Slaven Bilić je već jednom prošao put od "heroja nacije" do "državnog neprijatelja". Što je, istina, specijalitet hrvatske javnosti i ljubitelja nogometa, koji nikad nisu imali dovoljno strpljenja. No, sada je jasno. Slaven je na prekretnici. I on, i reprezentacija.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.