Zlatko Dalić: Veliki frajeri su otišli doma, ostali su radnici, oni koji su dali sve od sebe

Nedjelja, 08. srpnja 2018. 19:15 Napisao/la  SC

U zadnje tri utakmice nije bio naglasak na igri, nego na taktičkom nadmudrivanju. Veselimo se da igramo s Engleskom koja će se nadigravati, što nam više odgovara, kaže Dalić

Zlatko Dalić
Zlatko Dalić

Zlatko Dalić obratio se novinarima dan nakon pobjede protiv Rusije i početka priprema za utakmicu polufinala protiv Engleske:

 - Engleska je dobra reprezentacija s puno mladih igrača. Lako su dobili sve s dobrom igrom. Bit će težak protivnik i imamo respekt prema njima. Koliko god da imamo respekt prema njima, tako imamo i prema sebi, ne bojimo se nikoga, pa ni Engleske. Potrošili smo se jako puno. Izgubili opuno energije u te dvije zadnje utakmice. Polufinale za tri dana, to je problem, ali napravit će mo se sve za rekuperaciju. Imam povjerenje u igrače koji će biti na raspolaganju. Neće nam biti lako. Trud koji smo uložili ove dvije utakmice će biti poblem jer nije lako osoposobiti ekipu nakon toga. Ali naći ćemo energiju za polufinale. Neki nisu spavali, neki se nisu dovoljno odmorili od utakmica i putovanja. Ali mi stalno pronalazimo novu snagu i energiju. Došli smo teškim putem do Moskve uz puno truda, punm muke, ali mi smo to zaslužili. Imamo takve igrače i takvu reprezentaciju. Veliki frajeri su otišili doma, ostali su radnici, oni koji su dali sve od sebe. Zašto je čudno da smo u Moskvi, među četiri najbolja? Hodamo po Rusiji, bilo je vrijeme da dođemo u Moskvu, rekao je Dalić.

Engleske novinare posebno je zanimalo Dalićevo viđenje engleske reprezentacije:

- Nisam mislio da su oni lako došli do toga, imali su težak put kao i mi, ali kad sam gledao utakmicu, izgledalo je lako protiv Švedske jer su igrali dobro. Imaju mladu momčad, imaju Sterlinga koji je strašno brz. Nema ovdje ništa lagano, doći u polufinale nije lagano, svi zaslužujemo biti ovdje, zato i njih i nas čeka težak posao u polufinalu. Idemo do kraja. Možda budemo četvrti, ali idemo se boriti do kraja. Da je netko to ponudio prije SP-a prihvatio bih, ali sad ne. Možda nas niste očekivali u polufinalu, ali smo dobili šansu govoriti na našem jeziku i predstavljamo našu državu. Respektiramo sve, ali Hrvatsku iznad svega. U zadnje tri utakmice imali smo teške protivnike koji imaju sličan stil, sličan način igre. Tu nije bio naglasak na igri, nego na taktičkom nadmudrivanju. Nama je Subašić protiv Rusije bio najaktivniji igrač na terenu što nam nije svojstveno, to nije naš stil i to nam ne odgovara. Ali ono što me veseli što vidim kao pozitivnu stvar je da se Hrvatska prilagodila i na taj stil. Mučili smo se protiv defanzivnijih momčadi. Veselimo se da igramo s Engleskom koja će se nadigravati, što nam više odgovara. Sve tri reprezentacije koje su prošle u polufinale igraju drugačije, igraju ofenzivnije i siguran sam da ćemo im se znati suprotstaviti, rekao je Dalić.

Dalić je o atmosferi u reprezentaciji i Hrvatskoj rekao sljedeće:

- Naši igrači kad igraju za svoje klubove, oni ne poznaju nikog drugog, nemaju prijatelja u suprotnoj ekipi jer su profesionalci. Kad igraju za različite klubove, onda je to fajt. Ali kad se nađu u reprezentativnom okružju, onda su to veliki prijatelji. To zajedništvo je možda najveća tajna našeg uspjeha. Iznimno je dobra atmosfera u ekipi i dobra atmosfera je bitna za rezultat. Rivalitet neka ostane u Španjolskoj i drugim zemljama, u Hrvatskoj su oni jedna duša i jedno tijelo. Mi smo mala država kojoj ovo puno znači. Jučer je utakmicu protiv Rusije gledalo oko milijun i pol ljudi. Vidjeli smo snimke proslave, gotovo svih 4 milijuna ljudi je bilo na ulicama i navijalo. To pokazuje kakva smo mi država. Mi kao igrači i stožer promoviramo na najbolji način svoju državu i to nam puno znači, rekao je Dalić.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.