PRIJATELJSKA UTAKMICA

Hrvatska ponižena u debiju Igora Štimca

Srijeda, 15. kolovoza 2012. 22:00 Napisao/la  SC

Hrvatska - Švicarska 2:4. Švicarske akcije koje su prethodile pogocima i šansama spadaju u zabrinjavajuće uoči idućih kvalifikacija

Prijateljska nogometna utakmica

HRVATSKA – ŠVICARSKA 2:4

Stadion na Poljudu. Gledatelja: 8000

Sudac: Antonio Damato (Italija)

Strijelci: 0:1 Xhaka (11), 1:1 Eduardo (20), 1:2 Barnetta (37), 1:3 Gavranović (52), 2:3 Eduardo (65), 2:4 Gavranović (81)

HRATSKA: Pletkosa, Srna, Ćorluka (46 Vida), Maloča, Pranjić, Rakitić, Badelj (61 Vukojević), Kranjčar (46 Perišić), Eduardo (67 Modrić), Olić (46 Strinić), Mandžukić (46 Vukušić)

ŠVICARSKA: Benaglio, Lichsteiner (46 Stocker), Von Bergen, Djorou, Rodriguez, Barnetta (46 Džemaili), Inler (46 Fernandez), Behrami (46 Gavranović), Shaqiri, Xhaka, Mehmedi (88 Emeghara)

Prema očekivanjima debi Igora Štimca nije pobudio veliko zanimanje u Splitu, oko 8.000 gledatelja na poljudskim tribinama premalo je za proslavu 100-godišnjice HNS-a. Malo pripadnika Torcide bolje da nije ni došlo budući da su ionako više vrijeđali Štimca i HNS nego gledali utakmicu. Doduše, nisu imali priliku vidjeti ništa ohrabrujućeg.

 Čudan Štimčev taktički raspored ponudio je u prvom dijelu nogomet koji u ozbiljnom natjecanju nema  šanse ni protiv mnogo slabijih momčadi od švicarske reprezentacije. Sustav bez strogo definiranog sustava, kako je Štimac nazvao svoje viđenje modernog nogometa, upriličio je razočaranje. Švicarci su nakon prvog dijela vodili rezultatom 2:1 i propustili još barem tri izvanredne prilike.

Visoko postavljena i konfuzna hrvatska obrana jednostavno se nudila brzim i pokretljivim švicarskim igračima većina kojih igra u vrhunskim klubovima. Jedini svijetli trenutak prvog poluvremena je Eduardov majstorski pogodak.

Srna je u 20. minuti pokušao ubaciti zdesna, odbijenu loptu na prihvatio je Eduardo leđima udaljen od gola 12 metara, uslijedilo je elegantno primanje i okret, te fantastičan udarac ljevicom -1:1. Sve ostalo proteklo je u znaku Švicaraca.

 U 11. minuti   Lichsteiner je prošao praznom (?) desnom stranom, njegov udarac obranio je Pletikosa, lopta se odbila natrčalom Hhaki, koji pogađa mrežu – 0:1. U 37. minuti Shaqiri  je po tko zna koji put prošao praznom (?) sredinom terena, mirno se pripremio za prizemni udarac s 20 metara, pogodio desnu vratnicu od koje se lopta odbila natrčalom Barnetti, koji pogađa suprotni kut – 1:2.

Šanse Mehmedija (28), sebičnog Shaqirija (33) i Lichsteinera (44) u žargonu spadaju u stopostotne, a švicarske akcije koje su im prethodile spadaju u zabrinjavajuće za svakoga tko ozbiljno promišlja hrvatski nogomet u idućim kvalifikacijama.

Štimčeve promjene nakon odmora ništa nisu promijenile na bolje. Naprotiv, kaotičan raspored upotpunio je dojam o taktičkoj konfuziji. Sreća da naša reprezentacija ima Eduarda, koji zabija ni čega pa je rezultat bio daleko bolji od igre. U 65. minuti Perišić je prošao lijevim bokom, precizno ubacio za Eduarda, koji je skočio na pet metara od gola i glavom loptu poslao u mrežu – 2:3.

Smanjila je naša reprezentacija švicarsko vodstvo od dva pogotka, koje je u 52. minuti osigurao nesuđeni hrvatski reprezentativac Mario Gavranović. Shaqiri je prošao lijevom stranom, vratio povratnu loptu za Gavranovića, koji snažnim udarcem zabija loptu u mrežu u bliži kut – 1:3.

Ako se izuzme Vukušićev udarac u vratnicu nakon neforsirane pogreške Djoroua i desetak minuta nešto povezanije igre nakon sat vremena, utakmica koja je trebala slaviti hrvatski nogomet ne služi nikome na čast. Poglavito kada se uvaži činjenica da je poraz mogao biti uvjerljiviji da su Gavranović (55), Rodriquez (59), Mehmedi (83, 87) iskoristili povoljne pozicije za pogodak.

Barem je jedan Hrvat na terenu imao razloga za slavlje, Mario Gavranović u 81. minuti drugi put je zatresao mrežu iza Pletikose, koji nije uspio obraniti snažan udarac s 20 metara - 2:4.

Fotogalerija: Pixsell

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.