Liga nacija: Hrvatska u sjajnoj atmosferi pobijedila Nizozemsku i izborila finale

Srijeda, 14. lipnja 2023. 23:26 Napisao/la  SC

Hrvatsku u regularnom dijelu utakmice sekunde dijelile od finala uz fantastičnu podršku petnaestak tisuća hrvatskih navijača

Liga nacija: Hrvatska u sjajnoj atmosferi pobijedila Nizozemsku i izborila finale

Hrvatska je prvi put u povijesti ostvarila plasman u finale Lige nacija nakon pobjede protiv Nizozemske u produžecima polufinale utakmice.

Na početku produžetaka Zlatko Dalić logično je vratio balans momčadi, napadač (Petković) ušao je umjesto jednog (Šutalo) od tri stopera koji su u završnici regularnog dijela bezuspješno pokušali sačuvati prednost.

Daliću se isplatila promjena, Bruno Petrković dvama potezima u produžecima odlučio je pobjednika.

U 99. minuti Petković je primio loptu na lijevoj strani daleko od vratiju, okrenuo se u primanju oko De Jonga, dotrčao do 25 metara od vratiju i loptu precizno poslao u desni Bijlowov kut - 2:3.

U 115. minuti Vlašić je izašao na zadnju liniju na lijevoj strani, odigrao je Petkoviću u sredinu kaznenog prostora, navukao je Petković mladoga Malacia na prekršaj za kazneni udarac, Modrić je mirno zatresao mrežu - 2:4.

Mogli su utakmicu ranije odlučili Vlašić (108) i posebice Pašalić (114), koji je poslao u prazno Bijlowa prije nego što je loptu poslao u prečku.

Nizozemci su u produžecima stvorili samo jednu priliku, Bergwijn (110) je ušao zdesna u kazneni prostor, Livaković je odbio loptu na drugu vratnicu gdje Lang nije dobro zahvatio loptu.

U produžecima je hrvatska reprezentacija po tko zna koji put iskazala mentalitet pobjednika, nije se bilo lako vratiti nakon šokantnog nizozemskog pogotka u 96. minuti.

U zadnjoj minuti sudačke nadoknade lopta se u kaotičnoj gužvi odbila Langu, koji je staloženo pogodio mrežu i osigurao produžetke - 2:2.

Zahvaljujući preokretu u drugom dijelu utakmice Hrvatsku su u Rotterdamu u regularnom dijelu utakmice sekunde dijelile od finala, uz fantastičnu podršku petnaestak tisuća hrvatskih navijača hrvatska obrana nije uspjela održati koncentraciju do kraja.

Snažno je domaća momčad pritisnula u završnici utakmice, u klasičnom fizičkom stisku u 91. minuti Gapko je imao priliku vratiti utakmicu na početak, nije dobro zahvatio loptu u otvorenoj poziciji za udarac s 12 metara.

Više od pola sata drugoga dijela utakmice Hrvatska je igrala nogomet po kojemu je postala svjetski poznata, preuzela je posjedom lopte inicijativu, opasno je ulazila u završnicu.

U 54. minuti Modrić je u kaznenom prostoru osvojio loptu ispred Gakpa, koji je naivno posegnuo rukama prema kapetanu hrvatske reprezentacije: Modrić je pao, sudac je pokazao na bijelu točku s koje je Kramarić odmjerenim udarcem poslao loptu po sredini vratiju i svladao Bijlowa - 1:1.

U 73. minuti Ivanušec je osvojio loptu na lijevoj strani kaznenog prostora, pravodobno i precizno pogodio je Pašalića u kojega je proradio urođeni instinkt, iz prve je loptu s 8 metara poslao u kut - 1:2..

Jedino je u prvom poluvremenu Nizozemska ostavila bolji dojam, igrala je nešto brže i okomitije u završnici iako je više prijetila nego stvarala konkretne šanse.

U 34. minuti Nizozemci su brzom i preciznom izmjenom lopte s lijevoga na desni bok jedini put poremetili raspored postavljene hrvatska obrane, Malen je na desnoj strani kaznenog prostora loptu poslao u suprotni kut - 1:0.

U prvom dijelu Hrvatska je bila potpuno sterilna u napadu, potpuno je izostala završnica da bi igra mogla dobiti prolaznu ocjenu.

NIZOZEMSKA: Bijlow, Dumfries (85 Lang), Geertruida, Van Dijk, Ake (106 Malacia), Wieffer (75 Wijnaldum), Koopmeiners, F. De Jong, Malen (75 Bergwijn), Gakpo (106 De Roon), Simons

HRVATSKA: Livaković, Juranović (78 Stanišić), Šutalo (91 Petković), Vida, Perišić, Modrić (119 Barišić), Brozović, Kovačić (85 Majer), Pašalić, Ivanušec (78 Vlašić), Kramarić (90 Erlić)

Polufinalna utakmica Lige nacija: Nizozemska - Hrvatska 2:4 (Malen 34, Lang 90+6/Kramarić 55-11m, Pašalić 73, Petković 99, Modrić 116-11m)

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.