Liga nacija: Hrvatska doživjela poraz u finalu nakon izvođenja jedanaesteraca

Nedjelja, 18. lipnja 2023. 23:34 Napisao/la  SC

Španjolski junak postao je vratar Simon, u Rotterdamu se vodila taktička borba dviju momčadi sličnih profila igrača i načina igre

Liga nacija: Hrvatska doživjela poraz u finalu nakon izvođenja jedanaesteraca

Španjolska je pobjednik Lige nacija, Hrvatska je poražena u finalu nakon izvođenja jedanaesteraca poslije utakmice bez golova.

Španjolski junak postao je vratar Simon, koji je obranio dva jedanaesterca, svi Španjolci postignuli su pogotke osim Laportea, koji je pogodio prečku u petoj seriji i kratko produljio nadu.

U prvom dijelu u Rotterdamu se disciplinirano vodila taktička borba dviju momčadi sličnih profila igrača i načina igre, jako su teško obje momčadi individualno stvarale višak, obje su momčadi kroz ravnopravni omjer posjeda lopte neuspješno pokušavale otvoriti (među)prostore...

Više se prijetilo nego stvaralo šanse, Gavi (12) nije uspio kazniti Erlićevo prekratko proigravanje, Morata (33) je pokušao udarcem glavom.

Više od 20.000 hrvatskih navijača najbolju priliku vidjeli su u 23. minuti, kada je Erlić iz zadnje linije pogodio Kramarića u pravom trenutku, pobjegao je hrvatski napadač od središta igrališta španjolskim stoperima, ali nije trčao dovoljno brzo prema Simonu da ga Laporte ne bi stigao na ulasku u kazneni prostor.

Jako je obećavao Brozovićev bijeg u 38. minuti po lijevoj strani, ubacio se hrvatski veznjak iza druge linije, utrčao je u kazneni prostor slijeva, nije pronašao suigrača na drugoj strani kaznenog prostora.

Perišićeva dva (31, 39) pokušaja glavom nisu zadali glavobolju vrataru Simonu

Na početku drugoga dijela hrvatska reprezentacije pokazala je drugačije napadačke namjere!

Dvaput je Perišić stvorio višak po lijevoj strani kraj Navasa: u 51. minuti Juranović je imao dovoljno vremena za pripremu nepreciznog udarca u obećavajućoj poziciji, u 61. minuti Pašalić je glavom loptu poslao u mrežu, ali u vanjski dio.

Počela je hrvatska reprezentacije igrati nešto okomitije u napadu, posebice po lijevoj strani, od 62. minute promijenio se profil napadačke igre kada je ušao Petković, ali time igra nije dobila dubinu nego statiku što je olakšalo posao španjolskoj obrani.

Petkovićevim ulaskom hrvatska momčad izgubila je okomitost i probojnost, utakmica se opet svela na nadigravanje bez igre koja obećava uzbuđenja.

Ništa se opasno za obojicu vratara nije dogodilo do same završnice, u 84. minuti Fati je propustio realizirati meč-loptu!

Na kraju organiziranog ulaska u završnicu Merino je odigrao Fatiju, koji je ostao sam na 8 metara po sredini, primio je mladi Španjolac loptu i onda traljavim udarcem pogodio Perišića ispred gol-crte.

Sve je počelo nakon nesmotrene Erlićeve reakcije u posjedu lopte, drugi put na utakmici.

Zadnjih desetak minuta španjolska je momčad prvi put stvorila kontinuitetu, Asensio u 90. minuti nije brio precizan iskosa zdesna.

U 100. minuti Kovačić je munjevito osvojio tridesetak metara na nepostavljenu španjolsku obranu, vrhunski odigrao Majeru koji je pobjegao Carvajalu, ušao je u kazneni prostor, ali nije bio dovoljno brz da pobjegne Nachu, slično kao Kramarić u 23. minuti.

U 104. minuti nakon Asensijeva pokušaja lopta se od Erlića slučajno idealno odbila Olmu, koji je s ruba kaznenog prostora loptu poslao visoko preko vratiju u najboljoj španjolskoj prilici u prvom produžetku.

Prvi produžetak završio je Brozovićevim udarcem, koji je Simon obranio bez problema.

U drugom produžetku španjolska je momčad pokazala više inicijative, djelovala je nešto svježije i brže, ali Livaković nije imao nikakvog posla, samo je Olmo (107) bio u nešto izglednoj poziciji za udarac u gužvi kaznenog prostora.

HRVATSKA: Livaković, Juranović (112 Stanišić), Šutalo, Erlić, Perišić, Brozović, Kovačić, Modrić, Pašalić (62 Petković), Ivanušec (78 Vlašić), Kramarić (90+1 Majer)

ŠPANJOLSKA: Simon, Navas (97 Carvajal), Le Normand (78 Nacho), Laporte, Alba, Rodri (78 Merino), Fabian Ruiz, Asensio, Gavi (87 Olmo), Pino (66 Fati), Morata (66 Joselu)

Finale Lige nacija: Hrvatska - Španjolska 0:0

Jedanaesterci: Vlašić 1:0, Joselu 1:1, Brozović 2:1, Rodri 2:2, Modrić 3:2, Merino 3:3, Majer - Simon brani, Asensio 3:4, Perišić 4:4, Laporte - prečka, Petković - Simon brani, Carvajal - 4:5

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.