EP Hrvatska doživjela poraz od Engleske, demonstracija hrvatske nemoći

Nedjelja, 13. lipnja 2021. 16:53 Napisao/la  SC

Teško se prisjetiti utakmice u završnici jednog velikog natjecanja u kojemu hrvatska reprezentacija nije stvorila ni jednu izglednu priliku!

Sterling odlučio pobjednika
Sterling odlučio pobjednika

Hrvatska je doživjela poraz (0:1) od Engleske u prvoj utakmici na Europskom prvenstvu, utakmica na Wembleyju prije svega bila je demontracija nemoći hrvatske reprezentacije u napadu.

Teško se prisjetiti utakmice u završnici jednog velikog natjecanja u kojemu hrvatska reprezentacija nije stvorila ni jednu izglednu priliku!

U prvom dijelu Engleska je ostavila bolji dojam od kojega u nogometu često nema konkretne koristi, hrvatski blok nije baš čvrsto izgledao na početku utakmice, kada su Englezi očekivano pritisnuli.

U 6. minuti Gvardiol je stajao predaleko od Foldena, koji je ostao u otvorenoj poziciji za udarac s 15 metara zdesna, lijevom nogomet loptu je poslao u suprotnu vratnicu.

Bila je to jedina prilika u prvom dijelu na objema stranama, Gvardiol je u nastavku potpuno neutralizirao Foldena.

U 9. minuti Livaković je zabilježio jedinu obranu na cijeloj utakmici, Phillips je prizmeno uputio loptu s ruba kaznenog prostora.

Hrvatska prvih dvadesetak minuta nije mogla kroz organiziranu pas-igru stići do zadnje trećine, Englezi su lakoćom dobivali duele, čak tri atipične Brozovićeve nefosirane pogreške u kratkim pasovima ukazali da nešto ne štima u rasporedu.

Nakon otprilike pola sata, hrvatska momčd stekla je sigurnost u pas-igri, počeo se mijenjati odnos u posjedu lopte, odnosi su se uravnotežili.

Dobra vijest je da Kane praktično nije taknuo loptu do odmora što je bilo najvažnije budući da Engleska nema napadača izravno opasnog za vrata.

Nije to ni Sterling, engleski napadač do odmora je dvaput stvorio višak u međuprostoru budući da je s lijevog boka ulazio u sredinu kao na šetnici.

Nije baš jasno kako je Dalić nekoliko mjeseci pripremao obranu za brzonoga napadača, koji često brzopleto reagira u završnici.

Što se tiče hrvatskog napada, Perišić (27) je jedini bio u poziciji za precizniji udarac, sve ostalo što je hrvatska momčad učinila u napadu stane u jednu riječ - ništa!

Treba naglasiti da to nema izravne veze s Dalićem nego s individualnom kvalitetom, u hrvatskoj momčadi jednostavno nije bilo igrača koji je mogao stvoriti višak u završnici, Dalićev eksperiment s Kramarićem na desnom boku unaprijed je bio osuđen na propast.

Drugi dio počeo je obostrano odmjereno, hrvatska reprezentacija počela je igrati poduzetnije, Modrić (55) je uputio prvi udarac u okvir gola.

Englezi su brzo kaznili nešto razvučeniji hrvatski raspored po okomici.

U 57. minuti Phillips je lakoćom stvorio višak u okomitom prodoru po desnoj strani, stigao je do zone udarca i pravodobno odigrao utrčalom Sterlingu, koji se pojavio sam ispred Livakovića po sredini gola, zakasnio je Vrsaljko, Livaković je rukom samo okrznuo loptu koja je ušla u mrežu - 1:0.

Pogodak je ohrabrio Engleze, uslijedilo je kratko i euforično razdoblje igre domaćina, u 61. minuti Mount se probio lijevom stranom kaznenog prostora, Gvardiol je jedva uspio blokirati Kanea na drugoj vratnici.

Na kraju organiziranog ulaska u zadnju trećinu, u 65. minuti Rebić je neočekivano ostao sam na 13 metara od Pickforda, loptu je traljavo poslao kraj vratiju.

U 70. minuti Dalić je promijenio način igre, ušli su Vlašić i Brekalo, izašli nezapaženi Kramarić i Brozović, koji je odigrao jednu od najslabijih utakmica u nacionalnom dresu.

Otprilike od toga trenutka težište igre preselilo se na polovicu domaćina, Englezi su se povukli i počeli čuvati pobjedu, hrvatska se obrana dignula do sredine igrališta, Dalić je sa svakom novom izmjenom sve više riskirao.

Nemaju baš Englezi toliko kvalitete da bi mogli kazniti rizičnu igru, Sterling (74) je nakon odbijene lopte ostao sam u otvorenoj poziciji za udarac s 13 metara, loptu je poslao kraj vratiju.

Unatoč pritisku, ništa hrvatska momčad nije napravila u napadu, tako slabi intezitet u napadu odavno nije viđen u jednoj natjecateljskoj utakmici, zadnjih dvadesetak minuta prema Pickfordu hrvatska momčad nije uputila ni jedan opasniji udarac.

U 82. minuti umjesto nevidljivog Kanea ušao je 17-godišnji Belingham, koji je postao najmlađi debitant u povijesti engleskog nogometa.

ENGLESKA: Pickford, Walker, Stones, Mings, Trippier, Phillips, Rice, Mount, Foden (71 Rashford), Sterling (90+2 Calvert-Lewin), Kane (82 Bellingham)

HRVATSKA: Livaković, Vrsaljko, Vida, Ćaleta-Car, Gvardiol, Brozović (70 Vlašić), Kovačić (85 Pašalić), Modrić, Kramarić (70 Brekalo), Perišić, Rebić (78 Petković)

Skupina D, 1. kolo: Engleska - Hrvatska 1:0 (Sterling 57)

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.