HRVATSKA - BELGIJA Još uvijek živi hrvatski san o izravnom putu u Brazil

Petak, 11. listopada 2013. 07:45 Napisao/la  Patrik Mršnik

Zagreb (18): Hrvatska - Belgija. Dva kola prije kraja otvorene su sve hrvatske kombinacije, od izravnog odlaska u Brazil do ostanka na poziciji najlošije drugoplasirane momčadi, što bi rezultiralo neodlaskom na drugi Mundijal zaredom

 

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom posljednja su dva ogleda kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu sljedećeg ljeta. Otvorene su sve kombinacije, od potpunog uspjeha i osiguravanja izravnog puta u Brazil do potpunog pada i ostanka na poziciji najlošije drugoplasirane momčadi u svIm skupinama, što bi rezultiralo neodlaskom na drugi Mundijal zaredom. Obje su krajnosti otprilike negdje na pola puta, kockasti se nalaze na velikom raskrižju puteva. Pjesnički rečeno – vidno umorni i tromi stoje na semaforu zajedno s Belgijancima, koji su u punom naletu iako s podosta 'ranjenih'. Pet je bodova (22-17) velika razlika uoči finiša, ali moral i osnovni postulati sporta nalažu borbu do posljednje sekunde, pa tome valja i prionuti.

U 18 sati počeo je i ogled protiv Srbije u ožujku, a bio je to posljednji službeni ogled na domaćem terenu kojeg je naša reprezentacija pobjedila. Imala je doduše još tek jednu priliku, ali rane protiv Škotske sada se ne smiju ponovno otvoriti. Možda će taj podatak ponovno biti na hrvatskoj strani, uz sve ono što crveno-žuto.crne muči odavno prije samog početka susreta. Nema tako u redovima Marca Wilmotsa stožernih igrača poput kapetana Kompanyja, Mirallasa, Fellainija, Bentekea, a ozlijedio se i Dembele. Ne smije to biti niti razlog za podcjenjivanje iznimno talentiranih protivnika, samo motiv da se desetkovani Belgijanci, namučeni teškim prvenstvima u klubovima svojih igrača konačno pobjede.

Ozračje u reprezentaciji hrvatske sve je samo nije dobro. Neće ni domaćin večeras biti kompletan (Srna i Šimunić su suspendirani, Ademi otpao), no istrčat će se u formaciji s trojicom odostraga. Zadnji je puta to učinio Cico Kranjčar za vrijeme svog mandata prije sedam dugih godina, a kakve će to danas reperkusije na terenu ostaviti ostaje za vidjeti. Promjena kompletne taktike u reprezentaciji na posljednjem okupljanju u jednom kvalifikacijskom ciklusu a priori možda i nije najbolja ideja, ali izbornika Štimca nitko ništa neće pitati dođe li s tim novitetom i rezultat. Ne treba ni spominjati što se istom tom izborniku sprema krene li put prema onoj drugoj, manje lijepoj krajnosti

U revijalnom susretu odigranom proteklog mjeseca u Južnoj Koreji (2-1) Hrvatska je pokazala djelić novog taktičkog sustava 3-4-2-1. Istini za volju, nije se takva koncepcija držala svih devedeset minuta već samo mali dio susreta zbog malobrojnosti igrača, ali i čistog uvida u tada trenutno stanje nekih igrača. Sada je vrijeme da se igrači iskažu, posebice stoperski trojac Schildenfeld – Ćorluka – Lovren, koji će istrčati. Ideja je prekinuti belgijsku kombinatoriku, usporiti kreativce, prvenstveno Witsela i Hazarda te se nametnuti u odnosu na njih. Osovina Kovačić – Rakitić- Modrić to može, svi su u dobroj formi, spremni i nesumljivo motivirani za dobar nastup.

U pravu je izbornik Belgije Marc Wilmots kada tvrdi da je njegova vrsta zasluženo došla do mjesta na kojem se trenutno nalazi. Hrvatska je i objektivno, ali i prema njegovim riječima bila veliki favorit skupine prije njenog početka, ali je sama sebe dovukla do trenutne pozicije. Poraz od Škotske dugo toplo ljeto pretvorio je u prah i pepeo nepotvrđene vrijednosti, a njegovu Belgiju vinuo na korak do Brazila. Ti su Škoti već uoči susreta u lipnju na Maksimiru bili jedina reprezentacija europskih kvalifikacija koja ni matematički nije mogla osigurati drugo mjesto, dva kola prije svih. Dokaz je to da ne pobjeđuju imena već potezi, a takvih će poteza večeras morati biti mnogo više nego u prijašnjim ogledima kako bi se hrvatska reprezentacija oprostila od Maksimira uzdignutih glava.

O utorku i Glasgowu razmišljat će se kasnije. Belgijanci tada igraju s Walesom u svom glavnom gradu, ostaje vjerovati da će mladi Bale eksplodirati tada, ako to već ne uradi večeras protiv Makedonaca u Cardiffu.

Kvalifikacije za EP – Skupina A – raspored preostalih dvoboja:

 

11. listopada:

Zagreb (18): Hrvatska – Belgija

Cardiff (20.45): Wales – Makedonija

 

15. listopada:

Jagodina (20.30): Srbija – Makedonija

Bruxelles (21): Belgija – Wales

Glasgow (21): Hrvatska - Škotska

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.