IZVJEŠTAJ HHO-a IZ SKOPLJA

Navijanjem vrijeđali svog reprezentativca

Ponedjeljak, 15. listopada 2012. 11:15 Napisao/la  SC

Svaki puta kad bi Sammir primio loptu uslijedilo je zviždanje i hukanje, stoji u izvještaju Hrvatskog helsinškog odbora

Hrvatski helsinški odbor (HHO) objavio je na službenim stranicama priopćenje pod naslovom „Izravna prevencija navijačkog nasilja br12/2012, utakmica Makedonija – Hrvatska“. Priopćenje objavljujemo u cijelosti:

U Skopju je 12.10.2012. u sklopu natjecanja za odlazak na SP u Brazilu 2014. godine, na stadionu Filip II Makedonski održana utakmica Makedonija – Hrvatska. Na utakmici je bilo više od 30 tisuća gledatelja, od kojih i oko 1000 navijača iz Hrvatske. Najveća skupina od više stotina hrvatskih navijača bila je smještena na sjeveroistočnoj tribini. Između njih i ostalih navijača organizatori su ostavili široke koridore praznih sjedala duž čitave tribine. U toj skupini posebno se isticala grupica od oko 200 antinavijača svojim divljačkim ponašanjem.

Promatrači HHO-a, u sklopu projekta „Izravna prevencija navijačkog nasilja“ zabilježili su sljedeća događanja:

 Hrvatski navijači doputovali su na dva načina. Oko 300 navijača u organizaciji navijačke skupine ”Uvijek vjerni” a pod pokroviteljstvom HNS-a doputovali su vlakom iz Zagreba. Vlak je najmanje dva puta kamenovan od nepoznatih navijačkih skupina prolazeći kroz Srbiju. Dvadesetak policajaca, specijalaca MUP-a Srbije, bili su u vlaku, od hrvatske granice a na makedonskoj granici zamijenili su ih pripadnici makedonske specijalne policije.

Makedonska policija držala je u Skopju navijače pod kontrolom tijekom cijeloga dana. Po već prepoznatljivom scenariju kojeg prakticira portal Index, u jutarnjim satima, pri ulazu na Kameni most u centru Skopja ”nepoznata ruka” postavila je transparente ”Štimac odlazi”, te ”HNS pederi, nogomet ste sjebali”. Takve poruke građanima Skopja zasigurno ne predstavljaju ništa, budući oni ne znaju što takve poruke znače. Ali je zato portal Index nakon 15 minuta odmah objavio fotografiju transparenata uz netočan komentar da su se takvi transparenti pojavili na više mjesta u Skopju. Nakon tridesetak minuta, ”nepoznata ruka” skinula je postavljene transparente.

 S obzirom na činjenicu da nijedan hrvatski medij nije objavio što se doista događalo na stadionu u Skopju, kao da su skrivali istinu, prisiljeni smo detaljno o tome obavijestiti javnost. Već prije početka utakmice prepoznatljiva antinavijačka skupina istaknula je transparente sličnog sadržaja koje smo vidjeli na Kamenom mostu, pa je odmah bilo jasno koji je razlog njihovog dolaska u Skopje. Već u devetoj minuti (anti)hrvatski (anti)navijači započeli su svoju ”piromansku feštu” upalivši bez ikakvog povoda 4 baklje. U šesnaestoj minuti nakon zgoditka Makedonije upaljene su 3 baklje s makedonske strane. U 33. minuti hrvatski su navijači ponovno upalili 4 baklje. Cijelo vrijeme antinavijačka skupina od dvjestotinjak osoba skandirala je ”HNS pederi, nogomet ste sjebali” i prostačke poruke protiv izbornika Igora Štimca i predsjednika HNS-a Davora Šukera, ali i psujući oca i majku pojedinim igračima pojedinačno. Skandirajući, tražili su odlazak Štimca i Šukera, skandirajući obojici – ”Šukeru(Štimac) turčine, napuši se kurčine”.

 

U 60. minuti antinavijači su opet upalili 3 baklje, od kojih je jedna doletjela na tartan stazu. Nakon ulaska u igru tamnoputog Sammira, porijeklom Brazilca, dogodio se nezapamćeni skandal u civilizacijskim okvirima u povijesti nogometa. Nije zabilježeno nikada i nigdje da bi navijači vlastite reprezentacije ružnim rasističkim navijanjem vrijeđali svojeg reprezentativca. Odmah po Sammirovom ulasku na teren počelo je skandiranje ”cigane, cigane”. Svaki puta kad bi Sammir primio loptu uslijedilo je zviždanje i hukanje. Onda opet skandiranje ”cigane, cigane”. Iziritirani ovakvim divljaštvom makedonski su navijači zviždali (anti)hrvatskim (anti)navijačima zbog rasističkih ispada. Uslijedio je potom ”hrvatski odgovor”: ”jebo vas Sammir”, ”jebo vas Mamić”.

 

Po završetku utakmice dio hrvatskih navijača pokazao je i drugo, civilizirano lice Hrvatske. Na odlasku iz Skopja i Makedonije Hrvatski navijači iz vlaka zapjevali su iznenađenim i šokiranim makedonskim policajcima pjesmu ”Makedonija, Makedonija”. Istovremeno, na skopskom aerodromu skupina navijača koja je došla charter letom predvođena predsjednikom HNS-a Šukerom i tajnikom Vrbanovićem zapjevala je domaćinima i osoblju zračne luke staru makedonsku pjesmu: ”Bitola, moj roden kraj”.

 

Svaki hrvatski građanin morao bi osjećati stid zbog ponašanja antinavijačke skupine u Skopju. Bilo kakav pokušaj opravdavanja njihovog ponašanja u hrvatskim medijima sramotan je čin koji samo potiče na daljnje divljaštvo i širenje mržnje. Koliko daleko seže poticanje na mržnju, rasizam i divljaštvo u pojedinim hrvatskim medijima, vidi se i iz subotnjeg teksta ”Kad ćemo pričati o nogometu” Dee Redžić na portalu Index. U tekstu se na vrlo neuvijen način poziva navijače da na utakmici Hrvatske i Walesa koja će se održati u Osijeku u utorak, ukoliko na travnjak uđe tamnoputi Sammir – napuste stadion. Iako je sve ovo umotano u ”lošu prognozu” da bi se to moglo dogoditi, mi se nadamo da hrvatski navijači neće prihvatiti ovaj poziv na divljaštvo.

 

Dapače, Hrvatski Helsinški Odbor poziva hrvatsku, a posebno športsku, javnost da ubuduće snažno odgovori na svaki oblik divljaštva, piromanije, rasizma ili bilo čega što ne spada u civilizirano ponašanje. Navijače pozivamo da na iskaze rasizma, šovinizma, ksenofobije, seksizma, piromanije i drugih oblika divljaštva na športskim borilištima odgovore zviždukom i športskim navijanjem.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.