Fantastična karijera puna osporavanja: Kome se Ivica Olić mora dokazivati?

Ponedjeljak, 28. svibnja 2012. 10:13 Napisao  I. V.

U 32. godini Olić je stekao nogometni životopis kojim spada u kategoriju jednog od najboljih hrvatskih nogometaša svih vremena. Po kojem kriteriju Mandžukić i Jelavić imaju prednost?

 

Ivica Olić prošle sezone nije igrao standardno za Bayern, prema općem stručnom sudu jedinoj europskoj momčadi koja igračkim potencijalnom može parirati Real Madridu, pa čak i Barceloni. Sve tri momčadi u Ligi prvaka iznenadio je Chelsea, koji je u euforičnom zanosu uz mnogo sportske sreće osvojio titulu europskog prvaka. Događa se, nogomet je zato i tako popularan!

Olićeva ozljeda pokazala se kobnom kada je trener Bayerna postao Jupp Heynckes, u momčadima poput Bayernove treneri nemaju vremena čekati rekovalescente. Fantastična sezona Marija Gomeza i nešto drugačiji način igre od one koju je forsirao Louis van Gaal, Olića su posjele na klupu. Objektivno, pokraj Gomeza, Riberyja i Robbena nespremni hrvatski napadač nije mogao dobiti puno prostora. Kada se potpuno oporavio,  Olić je svaku priliku koristio da bi pokazao kakve kvalitete mora imati četvrti napadač Bayerna.

U zadnjim utakmicama sezone, uključujući utakmicu finala Lige prvaka, Olićeva forma počela je dosezati razinu koja bi sigurno promijenila odnose u momčadi Bayerna da je sezona malo duže trajala. Robben je ionako bio zreo za klupu. U nekoliko nastupa pred kraj prošle sezone Olić je podsjetio na sezonu 2009/10, kada je bio najbolji strijelac Bayerna u Ligi prvaka sa 7 pogodaka, koliko je postigao i Ronaldo (R. Madrid). Dok je igrao zdrav više pogodaka od Olića u Ligi prvaka postigao je samo Messi (8), a na klupi Bayerna sjedili su Gomez i Miroslav Klose.

Ne može se u nekoliko rečenica opisati jedna briljantna karijera…. Olić je igrač koji je za Bayern igrao dva finala Lige prvaka, koji je osvojio Kup UEFA (CSKA), koji je uz Joea Šimunića bio najbolji igrač hrvatske reprezentacije na EURO-u 2008., koji je postigao niz odlučujućih pogodaka u kockastom dresu, koji je u Istanbulu slomio Tursku u dodatnim kvalifikacijama za plasman na EURO 2012, koji je igrama u nacionalnom dresu zadužio izbornike Mirka Jozića, Zlatka Kranjčara i Slavena Bilića…

Ivicu Olića često su tijekom karijere osporavali, djelomično i zbog toga što nije karizmatičan. U 32. godini Olić je stekao nogometni životopis kojim spada u kategoriju jednog od najboljih hrvatskih nogometaša svih vremena.  Unatoč tome u zrelim igračkim godinama mora javno braniti svoj status u reprezentaciji pred početak EURO-a.

 Ni Oliću nije jasno po kojem to nogometnom kriteriju Nikica Jelavić (Everton) i Mario Mandžukić (Wolsfburg) imaju prednost!  

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.