ŠIRIĆ ZAVRŠIO U PRITVORU

Novinarka Indexa podnijela krivičnu prijavu

Srijeda, 17. listopada 2012. 16:30 Napisao/la  SC

Vrhuška nogometnog saveza tvrdi da novinari šire mržnju na stadionu, neka pogledaju tko sjedi pored njih u loži, kaže  novinarka Indexa Dea Redžić

Željko Širić, bivši dopredsjednik HNS-a, proveo je u pritvoru noć nakon utakmice u Osijeku. Policija je Širića privela zbog drskog ponašanja u alkoholiziranom stanju. Širić je utakmicu između Hrvatske i Walesa odgledao u loži u društvu čelništva HNS-a i gostiju, nakon utakmice pridružio se slavlju u VIP salonu gdje se prema procjeni policije ponašao "drsko i nepristojno na javnom mjestu".

Što se događa kada se Širić ponaša "drsko i nepristojno" saznala je novinarka Indexa Dea Redžić, koja je protiv Širića odlučila podnijeti kaznenu prijavu zbog fizičkog napada i prijetnji.

Privedeni zbog poštenog suđenja
Željko Širić i Stjepan Djedović osumnjičeni su za primanje mita za tzv. pošteno suđenje. USKOK-ov pouzdanik Hrvoje Maleš, tada predsjednik Hajduka, dao je Djedoviću i Širiću 30.000 eura, koji su Hajduku trebali jamčiti sudačku nepristranost, ma što to značilo. Obojica su privedeni i protiv njih se vodi istraga. Djedović i Širić bili su čelnici sudačke organizacije HNS-a. Za razliku od Djedovića, nakon izbijanja afere Širić se pojavljuje na nogometnim utakmicama. (SC)

U tekstu koji potpisuje redakcija Indexa opisan je tijek događaja koji je prethodio policijskoj završnici. Tekst prenosimo u cijelosti:

"Utakmica je odavno završila. Nisam bahat, ali pustite dečke unutra. Jel' ima smisla da sada dođu njih petorica i pregaze vas ovdje?" Tim je riječima pripiti osječki moćnik, USKOK-ov optuženik i dugogodišnji vođa sudačke organizacije Željko Širić "molio" trojicu zaštitara Sokol Marića da u VIP prostor propuste petoricu njegovih prijatelja koji nisu imali potrebnu akreditaciju.

"Smirite se gospodine Širić, ne možemo ih pustiti", zaštitar je uistinu pokušao spriječiti Širića u njegovom naumu, no on nije popuštao.

"Zovite nekoga tko može, u kurac. Što je ovo, tko ste vi?", uzvratio je Širić, podignuo lanac s ograde koja je dijelila press centar od VIP zone osječkog stadiona.

Zaštitari su ga samo gledali, Širić je postajao sve neugodniji, a Indexova novinarka Dea Redžić je iz press prostora dokumentirala događaj.

U jednom trenutku Širić je krenuo prema njoj, iz ruke joj istrgnuo mobitel i vratio se "veselici" u VIP-u, gdje su tamburaši već udarali narudžbe iz svečane lože.

Naša novinarka je krenula za njim, zatražila da joj vrati mobitel, no Željko Širić s vrata joj grubo trga akreditaciju i ponovo odlazi u gužvu. Zaštitari gledaju.

Novinarka pokušava riješiti stvar na miran način, ali Širić prijeti.

Redžić: Neka pogledaju s kim sjede
Dea Redžić ništa posebno nije htjela komentirati za Sportcom, samo je dometnula sljedeće:
- Vrhuška nogometnog saveza tvrdi da novinari šire mržnju na stadionu. Neka pogledaju tko sjedi pored njih u loži! (IV)



"Evo, na akreditaciji piše ime. Znamo sada gdje živite, pa ćemo vam poslati mobitel kući. S kim živite, s mamom, bakom? Naći ćemo koga treba. Vidjet ćete vi"

Tada poziva one iste zaštitare koji su ga pustili da nastavi s provođenjem samovolje i divljaštva.

"Imamo ovdje djevojku bez akreditacije. Ona može, moji prijatelji ne mogu?"

Zaštitar Indexovu novinarku hvata za ruku i traži da napusti prostoriju. Ona im objašnjava da su itekako dobro vidjeli gdje joj je akreditacija i kako je tamo završila, ali stisak postaje jači i zaštitar je izbacuje iz prostorije.

Događaju prisustvuju i policajci u civilu, jer kada je novinarka zbog nanošenja fizičke boli tražila zaštitara da popusti, momak u neposrednoj blizini izvadio je značku.

Sat vremena policija radi zapisnik o događaju kojem je nazočila, uzima podatke novinarke Indexa i traži objašnjenja, dok Željko Širić pored njih prijeti da će baciti mobitel u WC i oblijeće ih pijanim zadahom.

Nakon što je prošla i treće ispitivanje, jedan policajac izvodi novinarku sa stadiona kako bi je pitao  - što se točno dogodilo?! Vraća joj mobitel kojem nedostaju određeni dijelovi.

Potom nekoga zove i konzultira se što da napravi.

"Mislim da je remećenje reda, možda i oštećenje imovine. Što da radim?"

Okreće se prema novinarki i drsko pita: "Onda, što vi želite? Idite u drugu postaju. Želite prijaviti ili ne želite?", unosi joj se u lice.

Naša novinarka uzela je mobitel i odlučila podnijeti kaznenu prijavu pri nadležnim institucijama u Zagrebu.

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.