Tajnik HNS-a objavio knjigu, lopta je okrugla jer je takav propis

Utorak, 28. lipnja 2022. 15:00 Napisao/la  SC
Vlado Iveta
Vlado Iveta

 

HNS je objavio sljedeću vijest:

Tajnik Hrvatskog nogometnog saveza, Vladimir Iveta, autor je knjige “Lopta je okrugla jer je takav propis. Povijest nogometne organizacije”, u izdanju renomirane izdavačke kuće Srednja Europa.

Knjiga koja u prodaju kreće krajem lipnja prikazuje i analizira kako se razvijala nogometna struktura, prvenstveno kroz postanak i razvoj nogometnih organizacija te njihovo ustrojstvo, djelovanje i norme, odnosno pokazuje kako su počeci nogometa kakvog ga danas poznajemo ovisili o tome da se postigne dogovor o jedinstvenim pravilima po kojima će se igrati.

- Izravni poticaj za pisanje ove knjige došao je kad sam još jednom pokušao pobijediti zakone fizike i ugurati novokupljenu knjigu o nogometu na pretrpanu policu na kojoj su se nalazile knjige slične tematike. Razmislio sam da bi od tih knjiga moglo biti i druge koristi osim samog čitanja, odnosno da bi one mogle biti pomoć za nastanak knjige koju bih sam napisao. S obzirom da kod nas još nije ništa objavljeno o samoj organizaciji nogometa i njenoj strukturi, smatrao sam da bi bilo šteta da tu literaturu i arhivsku građu ne iskoristim. Tomu sam dodao dokumentaciju koju imam, građu iz arhiva HNS-a, Hrvatskog državnog arhiva, objavljene propise, tadašnje novine te ostalu literaturu, kao i moje ranije objavljene članke, ističe Vladimir Iveta, koji je knjigu pisao u nenaklonjenom pandemijskom razdoblju.

- Knjiga je pisana u uvjetima pandemije pa, nažalost, nisam uspio istražiti dokumentaciju koja se čuva u Arhivu Jugoslavije, a odnosi se na djelovanje Nogometnog saveza Jugoslavije. Dokumentacija međuratnog Jugoslavenskog nogometnog saveza u značajnoj je mjeri uništena tijekom Drugog svjetskog rata pa sam se po tom pitanju morao osloniti na pronalaske u antikvarijatima ili kod kolekcionara te na oskudnu dokumentaciju iz tog razdoblja koja je sačuvana u HNS-u.

Pa ipak, Iveta je tijekom istraživanja naišao na niz zanimljivih stvari koje su našle svoje mjesto i u samoj knjizi.

- Zanimljivi su, recimo, dijelovi izvještajnog govora tadašnjeg predsjednika HNS-a, Ive Kraljevića, koji je održan na skupštini Saveza 1940., a koji bi se u mnogim segmentima mogli primijeniti i danas. On je tada govorio o lošoj nogometnoj infrastrukturi, sporovima između klubova, traženju financijske pomoći… Zanimljivo je također da je Španjolski nogometni savez 1926. godine legalizirao profesionalizam u nogometu i donio odgovarajući pravilnik. U tom je pravilniku bilo propisano da klub može uskratiti plaću igraču ako je bio alkoholiziran, obolio od spolne bolesti ili bio u zatvoru. Umberto Eco je napisao da neku zajednicu možeš najbolje upoznati ako promatraš njen sustav zabrana i sankcija. To znači da su takva ponašanja bila česta među igračima ako su tvorci pravilnika osjetili potrebu da tako nešto posebno normiraju. Ipak, najveći je “biser“ izjava člana Upravnog odbora Nogometnog saveza Hrvatske, predstavnika sudačke organizacije u tom tijelu, koji je na sjednici održanoj 1965. izjavio: Drugovi, nemojmo se zavaravati. Propisi postoje i u izvjesnoj mjeri mi ih se svakako moramo pridržavati.

Među inim nogometnim propisima, Iveta ističe Pravila nogometne igre kao osnovna i najvažnija.

- Bez ujednačenih pravila ne bi se mogao formirati nogomet kao poseban sport, ne bi bilo natjecanja jer bi momčadi igrale svaka po svojoj varijanti pravila. Uostalom, i prvi nogometni savez na svijetu, engleski FA, osnovan je u namjeri da se postigne dogovor oko jedinstvenih pravila igre, kojih su se članovi Saveza onda bili dužni pridržavati. To je bio onaj inicijalni događaj nakon kojega je krenuo razvoj nogometa kakvog danas poznajemo, zaključio je Iveta.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.