POPIS ZA MAKEDONIJU I WALES

Štimac pozvao Sammira, Krešić umjesto Kelave

Četvrtak, 27. rujna 2012. 13:22 Napisao/la  Z. G.

Sad nam je cilj motivirati veći broj igrača kroz pozive, rekao Igor Štimac

 

 

 

Hrvatski izbornik Igor Štimac objavio je popis igrača na koje računa u kvalifikacijskim dvobojima s Makedonijom u Skopju (12. listopada) i s Walesom u Osijeku četiri dana kasnije. Nova imena na popisu su veznjak Dinama Sammir i vratar Kvratar moskovskog Lokomotiva Dario Krešić, koji je upao umjesto Ivana Kelave.

Ako može Radošević, svakako može i Sammir. Tako valjda razmišlja i sam izbornik Igor Štimac pa je i maksimirskoga "cariocu“"uvrstio na širi popis od 26 kandidata za predstojeće kvalifikacijske okršaje protiv Makedonije u Skopju i Walesa u Osijeku. U odnosu na prošlu akciju u sastavu nema Dinamova vratara Ivana Kelave čije je mjesto zauzeo čuvar mreže Bilićeva Lokomotiva, Dario Krešić. Sammir je, pak, uskočio umjesto Mladena Petrića.

- Izdao sam nalog da nam FIFA da suglasnost za Sammira. Ne sumnjamo da će to biti uspješno obavljeno, a još jedno novo ime na popisu je vratar Krešić, koji je svojim igrama u Lokomotivu skrenuo pozornost, želimo ga pobliže vidjeti i doživjeti na druženju koje nas očekuje. Dakako, u svlačionicu želimo asimilirati i njega i Samira, naglasio je Štimac.

Sve su donedavno bili silni otpori i najave da bi, za razliku od nekih drugih igrača, poziv zaslužio samo ako bi šest mjeseci igrao u kontinuitetu.

- Sammir može doprinijeti igri hrvatske reprezentacije. Želimo ga kroz ovaj mini-ciklus asimilirati u svlačionicu, naviknuti na naš trenažni proces. Od njega puno očekujemo. Vjerujemo da je mišljenje hrvatske javnosti nepodijeljeno po pitanju njegovih igračkih kapaciteta. Imao je nekih problema s režimom života, što je bilo vidljivo u događajima objavljenima u medijima. No, kod njega smo vidjeli promjene i želimo da mu ovo bude impuls. Samo o njemu ovisi hoće li se uspjeti nametnuti, jer konkurencija je na njegovoj poziciji ogromna..

S popisa je iskliznuo Kelava. Zašto?

- On je bio u statusu trećega vratara. Krešića smo pozvali da bismo imali bolji uvid u to kakav je doista vratar. Imamo petoricu, šestoricu vratara koji su cijelo vrijeme pod našim "monitoringom'". Nismo se nikoga odrekli pa tako niti Kelave. Uostalom, jedan je od ciljeva i taj da kroz ovakva okupljanja širimo popis kandidata. Naša se reprezentacija godinama nije mogla pohvaliti širokim kadrom. Sad nam je cilj motivirati veći broj igrača kroz pozive, želimo stvoriti jaču konkurenciju.

U kakvom je statusu "veseljak" Domagoj Vida?

- On kod nas nema nikakvih problema s disciplinom. Ali, to ne znači da ne osuđujemo njegov čin. Sankcije su izrečene, morat će ih prihvatiti. Mi iz stožera savjetujemo mu da ih što prije prihvati, da se javno ispriča i klupskim čelnicima i svima, jer ne smije zaboraviti da je reprezentativac i predstavlja Hrvatsku. Svima nam je nanio sramotu, jer je ta informacija obišla svijet. No, to ne znači da ćemo dignuti ruke od njega, pomoći ćemo mu, ispravljati ga i korigirati. Međutim, ponovi li takvo što, može biti pogubno za njegov status. Njemu je ovo sigurno bila zadnja takva akcija koja mu je oproštena, barem što se tiče reprezentacije.

Popis igrača
Pletikosa, Subašić, Krešić, Ćorluka, Srna, Šimunić, Schildenfeld, Strinić, Vida, Lovren, Pamić, Rakitić, Badelj, Kranjčar, Vukojević, Modrić, Iličević, Perišić, Radošević, Sammir, Eduardo, Mandžukić, Olić, Jelavić, Kalinić, Vukušić

Jesu li sam Štimac i sadašnji izbornik srpske reprezentacije Siniša Mihajlović na nedavnoj kavi pričali o tome tko kome treba oprostiti za incidente u prošlosti.

- Susret je protekao vrlo korektno, nismo raspravljali o prošlosti o kojoj mnogi iz medija raspravljaju i traže naći istinu koja je daleko od prave. Ljudi koji su mladi znaju počiniti pogreške koje smo mi počinili. Suglasni smo da se preko nas neće stvarati atmosfera mržnje i netrpeljivosti.

Osjeća li se netrpeljivost hrvatskih navijača prema vlastitoj reprezentaciji? Posjet utakmicama iznimno je slab. Kako će biti protiv Walesa u Osijeku?

- Stadion može biti polupun ili poluprazan, ovisno o tome kako gledate. Mogli smo u Puli igrati pred punim stadionom, ali ne možete pobjeći od istine da prihvaćamo odgovornost da pokazujemo hrabrost suočavanja sa svim problemima koje okružuju hrvatski nogomet. Ne možemo pobjeći od istine da se u našem poslu ponašamo pravedno, da smo s pozivom Radoševiću u teškoj utakmici pokazali da svaki mladi igrač može dobiti šansu, da smo otvoreni za sve. U Splitu je bilo 12.000 gledatelja na dan Velike Gospe, to je meni više pun nego prazan stadion. Pa, Hrvatska je svojedobno igrala prijateljsku utakmicu protiv Njemačke pa je, ako me pamćene služi, bilo oko šest tisuća ljudi. Nedugo nakon SP-a 1998. igrali smo protiv Francuske, koja je tada bila svjetski prvak, pa je opet bilo oko šest tisuća gledatelja. Molim vas da budemo konstruktivni, da uzmemo u obzir kakav je naš odnos prema prijateljskim utakmicama, zaključio je Štimac.

 

 

 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.