NOVOST U LICENCIRANJU

Klubu pred stečajem oduzima se 10 bodova

Utorak, 15. svibnja 2012. 16:28 Napisao/la  ZG

Klub koji nije podmirio dugove Savezu, službenim osobama, igračima ili trenerima… ne može sudjelovati u natjecanju

Izvršni je odbor Hrvatskoga nogometnog saveza potvrdio izmjenu Pravilnika o nogometnim natjecanjima, a udarna je novost da će svaki klub, protiv kojega se otvori stečajni postupak, automatski biti kažnjen oduzimanjem 10 bodova. U slučaju Varaždina iz ove sezone, takva sankcija znači bi se klub prvo kaznio oduzimanjem 10 bodova, a tek na kraju natjecanja izbacio u najniži rang. Takav klub ipak bi odigrao sve utakmice čime bi natjecanje bilo pravednije nego što je bilo proteklo prvenstvo u kojemu su neki klubovi igrali protiv Varaždina, dok su drugi dobivali bodove bez borbe. 

- Logično je da takav klub mora podnijeti barem natjecateljske sankcije. Isto tako, klub koji nije podmirio dugove Savezu, službenim osobama, igračima ili trenerima… ne može sudjelovati u natjecanju, kaže Vlado Iveta, voditelj pravnih poslova u HNS-u.

{jb_blackbox-right}Varaždin ne može u drugu ligu
Donedavno je postojala i mala mogućnost da NK Varaždin ipak ishodi licencu za Drugu HNL, ali takva opcija više ne postoji. Štoviše, sukladno Uefinim propisima, NK Varaždin neće moći dobiti licencu za Drugu HNL čak niti tri godine nakon što rezultatima izbori plasman u taj rang natjecanja.{/jb_blackbox-right}

U međuvremenu je, dakle, okončan postupak licenciranja klubova za sljedeću sezonu, a detalje je pojasnila Ivančica Sudac, voditeljica HNS-ove komisije za licenciranje.

- Najveći su problem financijski kriteriji, kod nekih su doista nerješivi, a kod nekih je u pitanju bilo ignoriranje sustava, nisu dostavili sve propisane i potrebne informacije da bismo mogli procijeniti sposobnost ispunjavanja kriterija. Moram reći da nas u cijelom ovom postupku strogo provjeravaju  UEFA i neovisna certifikacijska kuća, pojasnila je Sudac, koja je ujedno imenovana i za potpredsjednicu UEFA-ine Komisije za licenciranje.

  Nadalje, klub koji je u stečaju neće moći podnijeti zahtjev za licencu, ali priča tu ne završava. Taj klub neće moći podnijeti zahtjev za licencu čak niti godinu dana nakon što izađe iz stečaja.

  

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.