NITKO NIŠTA NE ZNA

HNS prodaje tv-prava usred financijske krize

Četvrtak, 23. travnja 2020. 14:52 Napisao/la  Igor Vranić

Zašto prodaje tv-prava dvije godine unaprijed?

Damir Mišković, Marijan Kustić i Davor Šuker
Damir Mišković, Marijan Kustić i Davor Šuker Foto: Novi list

Financijska kriza zbog pandemije koronavirusa potaknula je preispitivanje poslovanja HNS-a, koji je ukidanjem Udruge prvoligaša preuzeo brigu o vođenju natjecanja u Prvoj HNL.

U svim vodećim europskim savezima udruge prvoligaša imaju pravni legitimitet voditi natjecanja i poslove profesionalnih klubova.

Isti se savezi pretežito bave općom nogometnom politikom u svojim državama, 90 posto klubova u bazi udruge su građana koje ne ostvaruju profit.

HNS je posredstvom svojih komisija preuzeo obvezu voditi poslove desetak hrvatskih klubova koji zarađuju od nogometa, a kako HNS vodi njihove poslove ukazuje sljedeća izjava:

- Da vam budem iskren, ni ja nisam vidio te ugovore. Ako netko želi, može doći i idemo to pogledati. Na sastanku Udruge prvoligaša koju je inicirao Hajduk rekao sam Marinu Brbiću da možemo otići do pravnika Vlade Ivete i pogledati ugovore. Evo, ni ja ih nisam vidio. Dosta je svih sumnji, ne želimo više slušati da nam se govori neutemeljeno. Objavili smo javni poziv, klubovima ćemo dati sve ponude na stol i neka odluče. Mi više nećemo ništa reći, kaže Marijan Kustić, izvršni direktor HNS-a.

Dakle, izvršni direktor HNS-a ne zna pod kojim je uvjetima potpisan ugovor o prodaji televizijskih prava između HNS-a i tvrtke VOX-nogomet!

Do 2012. godine utakmice HNL-a prenosila je državna televizija za simboličnu naknadu.

Tvrtka Sportska dimenzija u vlasništvu grupacije Digitel, otkupila je 2012. godine televizijska prava od Udruge prvoligaša Prve HNL.

Hrvatski Telekom (HT) sklopio je ugovor sa Sportskom dimenzijom, HT otada utakmice prenosi na svojoj pay-tv platformi Arenasport.

Sportska dimenzija imala je ugovor s Udrugom prvoligaša Prve HNL do 2020. godine, danas više nema ni tvrtke Sportska dimenzija, ni Udruge prvoligaša.

Tvrtku Sportska dimenzija kupila je engleska korporacija Pitch International, vodeći distributer medijskih prava na sportske događaje u svijetu.

Udruga prvoligaša ugašena je odlukom čelnika vodećih kluba u doba kada su savez operativno vodili Damir Vrbanović i Davor Šuker pod pokroviteljstvom Zdravka Mamića.

Čim je HNS preuzeo ulogu udruge prvoligaša, odlučio je raskinuti ugovor s tvrtkom Sportska dimenzija što je značilo da mora otkupiti televizijska prava.

Istodobno je savez pokrenuo osnivanje HNTV-a, HNS je uskoro postao jedini savez koji ima svoju televiziju od koje nema nikakve koristi.

HNS je ubrzo televzijska prava prodao Olegu Šimiću iz Belog Manastira, vlasniku tvrtke Vox-Zagreb.

Ugovor je naravno postao poslovna tajna, nije tajna da televizijska prava za HNL godišnje stoje cca. 2,5 mil eura.

HNS se uskoro sprema potpisati treći ugovor od 2012. godine, kada je prvi put prodao televizijska prava.

U ponedjeljak, 20. travnja, HNS je objavio "međunarodni poziv na dostavu ponuda za pregovore" što je drugi naziv na natječaje na temelju kojega namjerava prodati televizijska prava za razdoblje od sezone 2022/23. do sezone 2028/29.

Dok se Kustić napreže javnosti objasniti da izvršni direktor HNS-a ne zna ništa, ulogu glasnogovornika i zagovornika natječaja u medijima je preuzeo dopredsjednik saveza Damir Mišković.

Predsjednik Davor Šuker odavno šuti prema napucima partijske središnjice!

Rok za prijave je do 11. svibnja, samo tri tjedna traje natječaj za otkup televizijskih prava koji će važiti tek od ljeta 2022. godine.

HNS je postao jedini europski savez koji televizijska prvaka prodaje usred najveće financijske krize, prema natječaju HNS zadržava pravo odrediti tvrtku ili agenciju s kojom će početi pregovore, otvaranje ponuda nije javno...

Sve upućuje da za nekoliko godina opet nitko ništa neće znati o ugovoru...

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.