INICIJATIVA UDRUGE PRVE HNL

Prema kojem bi kriteriju država financirala nogomet?

Srijeda, 30. siječnja 2013. 11:48 Napisao  I. V.

O raspodjeli državnih sredstava namijenjenih sportu ne odlučuju vlade nego nacionalni olimpijski odbori

Nakon Skupštine Udruge MAXtv Prve HNL predsjednik Udruge Robert Komen izvijestio je javnost o namjeri četiriju saveza, nogometnog, košarkaškog, rukometnog i vaterpolskog, da se kroz dodatni porez na kladioničarske uplate stvori fond iz kojega će se financirati klubovi. Budući da porez može nametnuti samo država, četiri saveza dodatnih 2 posto od svake kladioničarske uplate namjeravaju naplatiti preko servisne službe koja se u Hrvatskoj zove Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

- Nismo razgovarali s kladionicama nego s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta. Kao što je ministar Jovanović rekao, 100 milijuna kuna riješilo bi sve probleme u četiri sporta, rekao je Komen.

Dakle, ideju podržava ministar sporta Željko Jovanović! Još jedan biser iz zajedničke radionice ministarstva sporta i Udruge MAXtv Prve HNL već je u začetku ideje izazvao provalu bijesa predstavnika ostalih saveza. Članovi Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) su 38 saveza olimpijskih sportova, 33 saveza neolimpijskih sportova, 7 saveza su pridruženi članovi, 2 saveza su privremeni članovi. Prema zamisli ministarstva sporta i Udruge MAXtv Prve lige od ukupno 81 saveza država bi trebala dodatno financirati samo četiri! Prema kojim kriterijima?

Već i raspodjela unutar privilegiranih saveza izaziva prijepore budući da većina nogometnih, košarkaških, rukometnih i vaterpolskih klubova ne bi dobilo ni lipe od famoznih 100 milijuna. Novac bi dobivali najbogatiji među kojima su odnedavno i športska dioničarska društva (Hajduk, Rijeka, Istra, Cibalia…).

Dakle, država bi financirala i neke klubove koji posluju kao trgovačka društva bez obzira na vlasničku strukturu. Kada bi ideja zaživjela država bi djelomično morala financirati i Dinamo, vrhunac farse bio bi da Željko Jovanović neizravno počne financirati Zdravka Mamića!

Kriteriji po kojemu bi nogomet, košarka, vaterpolo i rukomet postali prioriteti u državnom budžetu neodrživi su u uređenim državama. Porezi od kladionica i igara na sreću predstavljaju važan izvor financiranja sporta u EU, ali o raspodjeli državnih sredstava namijenjenih sportu ne odlučuju vlade nego nacionalni olimpijski odbori po jasno utvrđenim kriterijima.

Slučajno ili ne, Vijeće HOO-a održalo je sastanak praktično istodobno kada i Udruga MAXtv Prve HNL. Na 4. sjednici održanoj 29. siječnja "Vijeće HOO-a je prihvatilo inicijativu da se kroz izmjene Zakona o porezu na dobit sponzorima prizna veća atraktivnost ulaganja u sport. Predlaže se donošenje zakona kojim bi se reguliralo online klađenje, kao što je to slučaj u zemljama članicama Europske unije, a da se tako prikupljena sredstva ulažu u hrvatski sport".

Dakle, i HOO očekuje da država nametne dodatne poreze kladionicama, ali prema postojećim međunarodnim kriterijima HOO-a ne može zakinuti 77 saveza onako kako zamišljaju četiri preostala saveza i matično ministarstvo. Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša i ministar Željko Jovanović ionako od prvog dana nisu na istim valnim duljinama

Ideja četiriju saveza da posredstvom države nametnu porez kladionicama više govori o vodećim ljudima četiriju saveza i srodnog ministarstva nego o zabrinjavajućem stanju u hrvatskom sportu. Nakon što je vrlo brzo odustao od isušivanja nogometne močvare, ministar Jovanović isto će tako brzo odustati od ideje koja nema uporište u legislativi EU

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.