HNS zakazao sastanak predstavnika Dinama, Hajduka i policije

Utorak, 24. svibnja 2022. 14:10 Napisao/la  SC
HNS zakazao sastanak predstavnika Dinama, Hajduka i policije

HNS je objavio sljedeće priopćenje:

Hrvatski nogometni savez najoštrije osuđuje svaki oblik nasilja, na stadionima i izvan njih, te će kao odgovorna organizacija nastaviti sustavno i odlučno provoditi aktivnosti kako bi svako neprimjereno ponašanje iskorijenila iz nogometa.

Rastužuje nas incident koji se dogodio u subotu na autocesti A1 kod odmorišta "Desinec" tijekom preprate navijača HNK Hajduk iz Zagreba prema Splitu. Hrvatski nogometni savez svim ranjenim i ozlijeđenim osobama, uključujući 20 policijskih službenika, želi uspješan i potpun oporavak.

Kako se incident dogodio daleko od nogometnog stadiona odnosno izvan nadležnosti Saveza, HNS nije raspolagao svim informacijama pored onih objavljenih u medijima zbog čega nije žurio javno istupati.

Međutim, HNS od subotnje večeri aktivno sudjeluje u čitavom procesu te je u direktnom kontaktu s HNK Hajduk, GNK Dinamo te Ravnateljstvom policije RH. Pritom HNS poziva sve uključene strane na otvorenu i konstruktivnu suradnju u cilju smirivanja tenzija.

U tu svrhu, Savez je pozvao čelnike Hajduka i Dinama te predstavnike Ravnateljstva policije na sastanak u petak, 27. svibnja, u sjedištu HNS-a. Savez će biti aktivan partner klubovima i Policiji RH u stvaranju atmosfere dijaloga, što vidimo kao najbolji način rješavanja svih postojećih izazova.

Dosadašnji napori HNS-a rezultirali su značajnim smanjenjem neprimjerenog i kažnjivog ponašanja navijača na utakmicama hrvatske reprezentacije, a pozitivan trend bio je vidljiv i u netom završenoj sezoni HT Prve lige. Uvjereni smo da će predstojeće nogometne utakmice - finale Kupa te susreti hrvatske reprezentacije protiv Austrije i Francuske - proteći u pozitivnoj atmosferi kakvoj smo bili svjedoci proteklih godina na utakmicama svjetskih doprvaka.

Savez će nastaviti proaktivno djelovati - organiziranjem konferencija o sigurnosti, radom Komisije za sigurnost te programima prevencije navijačkog nasilja. Svim aktivnostima HNS-a zajednička je želja za otvorenom komunikacijom - s klubovima, policijom, pravosudnim tijelima, medijima i navijačkim skupinama. Jedino zajedničkim snagama, uz odgovornost za naše riječi i djela, možemo potaknuti pozitivne promjene koje od nas očekuje cjelokupno hrvatsko društvo.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.