EUROPOL OKRZNUO VRH PIRAMIDE

Kako dokazati namještanje prijateljskih utakmica?

Ponedjeljak, 04. veljače 2013. 20:46 Napisao  I. V.

- Prema mojim saznanjima nema indicija da su pod istragom utakmice u HNL-u, kaže Damir Vrbanović

Dok se Europol bavi istraživanjem 380 namještenih rezultata utakmica diljem Europe, među inima i s dvjema utakmicama Lige prvaka, u HNS-u spavaju mirno.

- Poznato je da Interpol u suradnji s Europolom duže razdoblje istražuje sumnjive utakmice, prema mojim saznanjima nema indicija da su pod istragom utakmice u HNL-u, kaže izvršni dopredsjednik HNS-a Damir Vrbanović, čovjek s dobrim vezama u Nyonu.

U Hrvatskoj je do sada sudski procesuirana samo akcija „Ofsajd“ u kojoj su 22 osobe osumnjičene za namještanje rezultata u našoj ligi. U prosincu 2011. godine 15 sudionika proglašeno je krivim i kažnjeno zatvorskim kaznama. Nakon toga pravosudni organi uzeli su predah.

Kladionice su odavno postale inačica za korupciju, sportska mafija najviše zarađuje na nogometu u kojemu se vrti najveći novac. Europolova akcija samo je okrznula vrh europske piramide namještanja utakmica, tamo gdje je koncentracija novca najveća.

U baza je koncentracija novca mala, ali je širina ponude takva da je praktično nemoguće pronaći tragove namještanja rezultata. Javna je tajna da su namješteni rezultati utakmica nižerazrednih klubova siguran dobitak. Nisu to dobici od kojih se čovjek može obogatiti, ali recimo da koeficijent 1:10 u prijateljskoj utakmici klubova izgleda vrlo privlačno ako drugoligaš ničim izazvan pobijedi prvoligaša s dva pogotka razlike! Baš onako kako je kladionica ponudila u omjeru 1:10!

Europolova istraga opet je rasplamsala kladioničarske strasti. Hoće li netko kladiti da su koeficijenti na nekim prijateljskim utakmicama hrvatskih klubova odigranim tijekom ove zimske stanke unaprijed jamčili siguran dobitak?

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.