Davor Šuker: Imamo se čemu nadati na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine

Četvrtak, 17. prosinca 2020. 16:01 Napisao/la  SC
Davor Šuker
Davor Šuker

HNS je na svojoj službenoj stranici objavio uvodni govor Davora Šukera na redovnoj Skupštini koja je održana putem videokonferencije.

Govor prenosimo u cijelosti:

Poštovani zastupnici i članovi Izvršnog odbora, poštovani gospodine Jozef Kliment kao i ostali sudionici ovakvog oblika Skupštine,

Prije negoli vam se obratim, molim da se najprije prisjetimo svih onih ljudi koji su doprinijeli razvoju hrvatskog nogometa, ali, na žalost, više nisu s nama. Neka im je vječna hvala i slava.

Štovana gospodo, sve vas srdačno pozdravljam pred kraj turbulentne nogometne godine koja je donijela puno neizvjesnosti i nepovoljnih okolnosti uslijed globalne pandemije koronavirusa. Morali smo se privikavati na novonastale okolnosti, nogomet je u jednom razdoblju stao u cijelom svijetu i tek tad smo uvidjeli koliko nam je silno nedostajao i kolika je važnost njegove uloge na globalnoj razini. Na sreću, život je krenuo dalje, napravljeno je sve da se nogomet više ne prekida i to je najbitnije. Dokle god bude trajala pandemija bit ćemo oprezni, poštivati sve epidemiološke mjere i protokol “novog normalnog”, ali vjerujem da će i to uskoro biti iza nas pa ćemo opet moći uživati u istinskom nogometnom ozračju uz povratak gledatelja na tribine, jer nogomet se u prvom redu ipak igra zbog navijača.

Budući da nam je zdravlje svih sudionika u nogometu uvijek bilo na prvom mjestu, Hrvatski nogometni savez uspješno se ulovio u koštac s pandemijom i pravodobnim djelovanjem, poštujući odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite i preporuke Uefina Return to Play protokola, uspio prilagoditi novonastalim uvjetima. U prvi plan smo istaknuli Zdravstvenu komisiju HNS-a, sastavljenu od vrhunskih stručnjaka raznih specijalnosti s ciljem multidisciplinarnog pristupa zdravstvenoj skrbi nogometaša svih uzrasta, i osnovali radnu skupinu za povratak nogometu, koje su odigrale važnu ulogu u ovom, za nogomet vrlo zahtjevnom razdoblju. Prof. dr. sc. Dragan Primorac, kao predsjednik Zdravstvene komisije HNS-a, predstavio je uspješne rezultate zdravstvenog projekta “Hrvatski model molekularne i serološke dijagnostike hrvatskih nogometaša u borbi protiv COVID-19”. Predloženi model, koji je kao "pilot projekt" primijenjen u klubovima Hrvatski Telekom Prve lige, financijski je podupro HNS, a s uvođenjem cjelovitog modela testiranja nogometaša i stručnih stožera na prisutnost SARS-CoV-2 virusa tijekom pandemije upoznali smo i čelnike Fife i Uefe.

Budući da smo uvijek bili u službi humanosti, igrači i stručni stožer Vatrenih prikupili su 4,2 milijuna kuna koje su uplatili na račune koje je Vlada Republike Hrvatske otvorila za zajedničku borbu protiv koronavirusa i za sanaciju posljedica potresa u Gradu Zagrebu, a Hrvatski nogometni savez donirao ukupno milijun i 200 tisuća kuna bolnicama u šest hrvatskih gradova za borbu protiv aktualne epidemije koronavirusa, Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, kliničkim bolničkim centrima u Splitu, Osijeku i Rijeci te Općim bolnicama u Puli i Varaždinu. Jednako tako, prepoznavši angažman i učinkovitost zaposlenika NZZJZ “Dr. Andrija Štampar“ u borbi protiv pandemije, osobno sam Zavodu donirao iznimno važan uređaj za automatiziranu izolaciju nukleinske kiseline novog koronavirusa - Nextractor NX-48S.

Hrvatska reprezentacija godinu je završila sačuvavši status u elitnoj skupini Lige nacija, što je vrlo važno u kontekstu onoga što nas čeka u 2021. Zadržali smo visoke standarde, Hrvatska je i dalje dio elite i uživa ugled u svijetu, a to je velik doseg. Izbornik Zlatko Dalić nastavio je trend pomlađivanja momčadi, u godini na zalasku na velikoj sceni pojavila su se mnoga nova lica koja bi u bliskoj budućnosti trebala činiti okosnicu reprezentacije. I to u utakmicama s vrlo jakim protivnicima. Uvjeren sam da je Dalić na pravom putu i da će Hrvatska na Europskom prvenstvu opet biti jako dobra. Zahvaljujem se pritom i igračima na maksimalnom odricanju, po tko zna koji put su pokazali kako se brane boje reprezentacije. Čeka nas zahtjevno proljeće kao uvod u nastup na Euru. Vjerujem da ćemo dobro startati u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru i tako već početi brusiti pravu formu za nastup na europskoj smotri.

Vrlo je važno da je mlada reprezentacija zadržala konstantu plasmana na velika natjecanja i da opet imamo dobru generaciju kao putokaz za budućnost. Još jednom se pokazalo koliko je bitna baza i stručan rad u našim klubovima, odakle crpimo kvalitetu za HT Prvu ligu koja je sve kvalitetnija, ali i za reprezentaciju. Baš zbog toga je Zlatko Dalić mogao provesti svojevrsnu smjenu generacije, u A reprezentaciji su se pojavili Brekalo, Vlašić, Livaković, Grbić, Uremović, Ćaleta-Car, Bradarić, Bašić, Pongračić, u mladoj reprezentaciji velik potencijal pokazuju Šutalo, Gvardiol, Vušković, Ivanušec, Moro, Majer, Bistrović… Pred Hrvatskom je, dakle, svijetla budućnost, imamo se čemu nadati na Svjetskom prvenstvu u Kataru, ali i u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Meksiku. Hrvatska doista može biti ponosna da opet dolaze kvalitetni mladi igrači koji će jednog dana biti okosnica A reprezentacije. Hvala svima koji sudjeluju u tom kontinuiranom procesu, uvjeren sam da ćemo svi mi u HNS-u, klubovima i županijskim savezima napraviti sve za daljnji napredak hrvatskog nogometa.

Reprezentacijama koje će nastupiti na Euru HNS će osigurati maksimalne uvjete za pripreme, ali naravno da će i sve ostale reprezentacije, kao i uvijek, imati našu maksimalnu logističku potporu. Vatreni će jedanaesti put nastupiti na velikom natjecanju, a taj kontinuitet još jednom potvrđuje da u hrvatskom nogometu uspjeh nije slučajan, već je rezultat sustavnog rada, uz nedvojbeni talent naše nacije za momčadske sportove. To, uostalom, potvrđuju kontinuirani rezultati svih naših mlađih i seniorskih selekcija, ženskih i muških. Iz godine u godinu sve više ulažemo u ženski nogomet, a moramo još i više kako bi Hrvatska napredovala na ljestvicama Fife i Uefe. Drago mi je da smo u specifičnim uvjetima organizirali i sproveli u djelo natjecanja u kategorijama pionira, kadeta i juniora, natjecanja žena i futsalska natjecanja, odnosno nastavili tradiciju i drugu godinu za redom uspješno organizirali Međunarodni memorijalni turnir “Vlatko Marković” i to u razdoblju kad je fokus uglavnom bio usmjeren seniorskim natjecanjima. Futsalska reprezentacija bila je nadomak plasmana na Svjetsko prvenstvo, odlučivala je jedna lopta, u predstojećem razdoblju čeka nas puno mukotrpnog rada kako bismo i dalje bili u prilici plasirati se na velika natjecanja.

Na klupskom planu izuzetno smo ponosni na uspjehe Dinama i Rijeke. Modri su na impresivan način dočekali još jedno proljeće u Europi i nastavili kontinuitet hvale vrijednih ostvarenja, a Riječani u vrlo jakoj skupini svojim igrama dokazali da su s pravom bili sudionici ovog prestižnog europskog klupskog natjecanja.

Naravno da je puno toga odrađeno i van terena. U Izvršnom odboru Uefe zastupao sam interese hrvatskog nogometa, a još je niz hrvatskih dužnosnika uključeno u razna tijela Fife i Uefe. Vjerujem da smo zajedničkim djelovanjem doprinijeli još boljem tretmanu hrvatskog nogometa na međunarodnoj sceni.

VAR je zaživio i na hrvatskim stadionima, uvođenje video tehnologije uvelike je utjecalo na kvalitetu suđenja i same igre, a u značajnoj je mjeri smanjen i pritisak na suce i sudačku organizaciju eliminiranjem krucijalnih pogrešaka. Ne smijemo se, međutim, time zadovoljiti, moramo i ubuduće nadograđivati znanja i pratiti trendove u tom značajnom segmentu djelovanja.

Savez je nastavio ulagati značajna sredstva u infrastrukturu, ove godine smo izdvojili više od 15 milijuna kuna kako bismo našim klubovima omogućili što kvalitetnije uvjete za rad, naslanjajući se, naravno, i na projekte HatTrick i Forward. Donijeli smo i odluku o izgradnji pet nogometnih terena po županiji, čime će Hrvatski nogometni savez podržati izgradnju ukupno 105 novih terena te nastaviti svoja znatna financijska ulaganja u hrvatsku nogometnu infrastrukturu i nogometnu bazu.

Naši rezultati dokaz su da se u hrvatskom nogometu i HNS-u radi odličan posao. Stoga zahvaljujem svima vama koji radite u klubovima, županijama, nogometnim središtima i, naravno, u uredu Saveza, na vašem ogromnom doprinosu hrvatskom nogometu. Bez vas ne bi bilo ovakvih uspjeha. Hvala, naravno, i našim sponzorima koji prepoznaju Hrvatski nogometni savez kao važnog partnera, vjerujem da ćemo i ubuduće surađivati na obostrano zadovoljstvo.

Nastavimo u istom tempu i budimo ponosni!

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.