Valdas Dambrauskas: Rijeka je bila važna, sada je Istra najvažnija

Četvrtak, 25. studenog 2021. 16:21 Napisao/la  Toni Bilić
Valdas Dambrauskas
Valdas Dambrauskas

Nakon pobjede na Rujevici pred Hajdukom je novi ispit. U petak (20 sati) u 17. kolu HNL-a gost Poljuda je Istra, trenutno osmoplasirana momčad lige.

- Možda sam vas iznenadio s Krovinovićem što je igrao protiv Rijeke, ali nije to bilo planirano. Ista je bila situacija i s Fossatijem. Dva dana prije utakmice su trenirali, ali bili smo oprezni. Liječnička služba je morala dati zeleno svjetlo. Danas smo u puno boljem stanju. Nema Vukovića, Diamantakosa i Kačaniklića. Oni još uvijek ne treniraju - rekao je trener Hajduka Valdas Dambrauskas, a zatim dodao:
- Najvažnije je da nakon Rijeke ostanemo čvrsto na zemlji. Kada pobijedite na takav način to donosi pregršt emocija, puno se energije potroši. Sigurno da Istra dolazi s ambicijama na Poljud. Rijeka je prošlost. Ako ne budemo dobri sutra sve će biti zaboravljeno. Najvažnija utakmica za Hajduk je s Istrom.
Stvorila se euforija...
- Svaka utakmica je važna. I Rijeka je bila važna. Pa je sada Istra najvažnija. Iza toga Lokomotiva i Dinamo. Ne želimo preskakati utakmice. To govorim i svojim igračima. To je jedini način da napredujemo i postignemo ono što želimo.
Nakon utakmice protiv Rijeke ste rekli da niste zadovoljni s igrom. Što vas nije zadovoljilo?
- Zadovoljio me karakter i borbenost. U obrani određeni detalji nisu bili dobri. Kalinić nas je spasio u nekim situacijama. Ako se pogledaju brojke dobili smo samo 22% ofenzivnih duela u prvom dijelu. Kada smo napravili promjene na poluvremenu stvari su izgledale bolje. Rijeka nam je opasnosti kreirala iz daljine. Želim da Hajduk bude dominantniji. Za to treba vremena. Radit ćemo da to promijenimo. 
Hoćete li inzistirati na igri s trojicom u zadnjoj liniji?
- Ne inzistiram, već idem iz utakmice u utakmicu. Pogledam protivnika, kako mu se najbolje suprotstaviti, a važna je i forma igrača. Radije bih igrao s jednim igračem više u napadu, nego u obrani, ali ako tako moramo igrati onda će tako biti. Imamo dosta kreativaca, a moj posao nije lak, svakome naći svoju poziciju. Za to treba vremena.
Za sutra je najavljena velika kiša, kako pripremiti momčad?
- Stalno ponavljamo da ne tražimo opravdanja na suce, gledatelje, vrijeme, covid. Moramo imati mentalitet da idemo na pobjedu bez obzira što se događa. Istra ima ofenzivni mentalitet. Sviđa mi se njihov stil. Momčad su koja se neće doći braniti. Od posljednjih 14 golova deset su zabili iz kaznenog prostora, poput momčadi iz Lige prvaka. Čestitke zaslužuje trener koji ih je tako uigrao. Ne smijemo im dati igrati. Imamo recept i ideju kako ih pritisnuti. Neće biti lako, ali nijedna utakmica nije lagana u hrvatskoj ligi.
Istra je pokazala i određene nedostatke u obrani, zar ne?
- Opasno je takvo razmišljanje. Vjerujem da to vidi i njihov trener i da će te pogreške nastojati ispraviti. Dobar Hajduk može natjerati Istru na pogreške.
Koliko je momčad digla samopouzdanje nakon pobjede u Rijeci?
- S pobjedama dolazi samopouzdanje, ali smo i dalje lomljivi.
Često se kaže da se prvenstva osvajaju na malim utakmicama...
- Točno tako. Rijeka je pobijedila nas na Poljudu, mi na Rujevici. Svatko je osvojio tri boda. Tko osvoji više bodova u susretima s momčadima ispod bit će u prednosti. 
Jeste li pričali o nepotrebnom žutom kartonu Livaju na Rujevici?
- Ako govorimo o žutom kartonu, bio je vrijedan. Ne opravdavam to, ali bio je vrijedan. Pričamo o prvenstvu, kako ga osvojiti, ali u ovom trenutku moramo biti koncentrirani na idući trening.
Kako ste doživjeli prolazak juniora?
- Čestitam juniorima na plasmanu u iduću fazu. Hajdukova Akademija jedna je od najboljih u Europi. Zanima me taj proces, igrači, treneri...Integracija u prvu momčad je jedna od mojih zadaća. Svaki trening nekoliko mlađih igrača je s nama. Mora im se dati kredit, ali oni ga moraju opravdati. Neke stvari poput tehnike i taktike mogu ih podučiti, ali motivaciju moraju imati sami - zaključio je Dambrauskas.
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.