Valdas Dambrauskas: Znao sam za Hajduk prije dolaska u Goricu

Petak, 05. studenog 2021. 13:49 Napisao/la  T. B.
Valdas Dambrauskas
Valdas Dambrauskas

Valdas Dambrauskas u subotu će prvi put sjesti na klupu Hajduka, u 15. kolu HNL-a bijeli (17.05) dočekuju Hrvatski dragovoljac, trenutno posljednju momčad lige.

- Tri dana su u nogometu malo, ali upoznao sam igrače. Održali smo tri treninga. Ne mogu puno toga promijeniti odmah, moram prvo vidjeti što se treba mijenjati. Sigurno ću neke stvari korigirati već sutra. Hajduk mora pobjeđivati i oduševljavati ljude svojim izvedbama na terenu. U pozicionoj igri, u napadu smo radili na nekim stvarima. Vjerujem da će se nešto od toga vidjeti sutra. Za mene nije lako, ali nije lako ni igračima. Novi zahtjevi... Ne smijem puno toga mijenjati na početku da ne bi igračima to bio problem.

Jeste li analizirali Hrvatski dragovoljac?

- Jesam. Gledao sam ih, ali imam i stožer koji mi daje informacije. Oni su momčad koju treba respektirati. Adaptiraju se na ligu, napreduju. Mislim da to nitko ne može osporiti. Dinamo ih je glatko svladao, ali mi moramo biti fokusirani na našu igru. Klub kao što je Hajduk ne smije mjesec dana biti bez pobjede. Sutra moramo osvojiti tri boda i izvući se iz ove situacije.

Kakva je situacija s ozlijeđenim igračima?

- Nije se puno promijenila. Krovinović neće igrati. Blizu je povratka, ali vratit će se nakon reprezentativne stanke. Mlakar je trenirao posljednja dva dana, ne znam hoćemo li ga koristiti sutra.

Doveli ste za sobom i trenera vratara. Koji je razlog tome?

- Mislim da svaki trener želi raditi sa stožerom koji se ne plaši reći svoje mišljenje i kome može vjerovati. S domaćim ljudima iz stožera se dobro razumijemo.

Nakon odlaska iz Ludogoretsa bugarski mediji su pisali da stižete u Hajduk. Je li tada već bilo naznaka o tome?

- Ne pratim bugarske medije. Kada sam otišao iz Ludogoretsa nisam znao gdje ću ići. Vrlo sam sretan što sam ovdje. Ima ljudi koji misle da se ne može promijeniti Hajdukov trend. Ja ću im nastojati dokazati da je to moguće. Predsjednik i sportski direktor rade dobar posao na tom planu.

Jeste li pratili hrvatsku ligu?

- Gledao sam Goricu i Hajduk. Goricu jer je to moj klub, tamo sam radio. Hajduk sam gledao jer je Niko specijana osoba za mene, prijatelj, kolega. Poznajem ligu. To je za mene velika prednost. Znam većinu igrača, kako momčadi igraju. Kada sam došao u Ludogorets morao sam u tri dana pogledati 15 utakmica. Jedina momčad koju u HNL-u ne poznajem dobro je Dragovoljac. Ali, mislim da smo se dobro pripremili za njih.

Kakva vam se čini jačina HNL-a?

- Prošle sezone je bilo problema s koronom. Pauza je bila samo dva tjedna. Mislim da je liga sve izjednačenija. To je jačina HNL-a. U Bugarskoj imate 14 momčadi, ali liga nije toliko jaka. U HNL-u je svaka utakmica teška. U Bugarskoj imate utakmice za koju znate da ćete sigurno pobijediti, a u Hrvatskoj toga nema. Ne mogu reći da je Dinamo lošiji nego prošle sezone. Mislim da su druge momčadi napredovali. Osijek je stabilan, Rijeka je dobra. Šibenik isto, Slaven Belupo se diže. Lokomotiva je isto dobra.

Koja je vaša poruka navijačima?

- Navijači imaju svoja prava. Znam da su ovdje navijači emotivni. Mislim da navijači ne opraštaju ako ne igraš sa strašću i energijom.

Prošle sezone ste u prosincu s Goricom svladali Hajduk na Poljudu 4:2, a godinu dana nakon vi i Nikoličius ste preselili na Poljud. Jeste li to tada mogli zamisliti?

- Nisam to mogao zamisliti, ali kada te Hajduk zove ne možeš reći ne. Pratim sport, znao sam za Hajduk i prije dolaska u Goricu. Radio sam s hrvatskim igračima u Žalgirisu. Znam što Hajduk znači ljudima. Ja sam profesionalac. Sada sam u Hajduku i 'poginut ću' za njega.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.