IGOR TUDOR ŠOKIRAN

Igrači ne žele igrati u Hajduku!

Utorak, 28. svibnja 2013. 15:44 Napisao/la  Ivan Jelić

- Sustav za sljedeću sezonu ovisi o igračima koje ću imati na raspolaganju, objašnjava trener Hajduka

Hajdukovci su na odmoru do 10. lipnja. Nakon uvodnih sedam dana priprema odlaze na Pohorje gdje će u periodu od 17. lipnja do 1. srpnja trenirati i igrati prijateljske utakmice. Trener bijelih Igor Tudor izašao je pred novinare koje je dakako najviše zanimalo kakva će momčad Hajduka izgledati u nadolazećoj sezoni:

- Sa svojim pomoćnicima Harijem Vukasom i Juricom Vučkom raspravljam o igračkom kadru, dakako da o svemu izvještavam predsjednika Brbića. Tri tjedna koje sam proveo na klupi čine mi se kao da sam tri mjeseca. Puno toga se u kratkom vremenu iz događalo, najvažnije je da smo osvojili Kup, te da će Hajduk naredne sezone igrati u Europskoj ligi, riječi su Tudora.

U pričama oko dolaska i odlaska igrača uloga sportskog direktora je vrlo važna, vjerojatno i ključna. Hajduk trenutačno nema takvu osobu:

- U potpunosti se slažem sa vašom konstatacijom da je uloga sportskog direktora vrlo važna, po meni možda i najvažnija. On je taj koji treba pokušati udovoljiti željama trenera u vezi dolaska nekog igrača, predsjednik u cijeloj priči dogovara financijske uvjete. Otkrit ću vam da sam obavio razgovor sa 2-3 igrača koje sam želio dovesti, međutim oni su mi u razgovoru jasno kazali da ne žele igrati u Hajduku. To mi je bilo šokantno! Iskreno, za mene je to veliko iznenađenje da igrači za tisuću, dvije eura ne žele obući bijeli dres, odlaze u sredine za koje prije desetak i više godina nitko nije niti znao. Hajduk nema novaca i zato može dovesti samo igrače koji imaju slobodne papire, bez obeštećenja. Vrata su nam zatvorena. To me malo boli jer su nekada igrači bili presretni kada bi ih se zvalo da dođe u Hajduk. Sada kažu "hvala na pozivu, ali imam bolju financijsku ponudu".

Kakva je situacija što se tiče odlazaka?

- U protekla tri tjedna sam iskristalizirao stanje igračkog kadra. Točno znam koji igrači po svojoj kvaliteti zaslužuju nositi bijeli dres, a kojima ćemo se vrlo brzo zahvaliti.

Na kojim mjestima momčadi trebaju nova lica?

- Prije svega nam treba jedan iskusni defenzivni vezni, te napadač koji će zabiti 20-tak golova u sezoni. Nastojat ćemo dovesti neke igrače bez obzira na sve probleme, prije svega financijske prirode koje muče klub. Bez kvalitetnih igrača nema uspjeha. Kada imate u momčadi Messija, Ronalda... tada je momčad predodređena za uspjehe. Svugdje u svijetu klubovi slažu momčad za novu sezonu tijekom "mercata", dok mi slažemo momčad iako prijelazni rok počinje 15. lipnja i traje do 31. kolovoza. Do kraja prijelaznog roka ćemo odigrati nekoliko prvenstvenih utakmica jer ove godine prvenstvo započinje 13. srpnja, isto tako igrat ćemo u kvalifikacijama za Europsku ligu.

Kakav sustav igre ćete preferirati?

- Zavisno kakav ću igrački kadar imati. Sa sustavom kojim krenemo sa takvim ćemo igrati tijekom sezone. Na pripreme u Sloveniju vodit ću 23 igrača plus 3 vratara. To će biti igrački kadar na koji ću računati u novom prvenstvu. Sigurno je da će uz nekolicinu juniora na pripreme voditi mlade Bašića i Lučića. Posebno sam zadovoljan kako je u svom debiju za prvu momčad odigrao Lučić protiv Dinama. On je ijevak, a takvih igrača u europskom nogometu nedostaje.


Malo je tko uspio riješiti taj problem, svi vaši prethodnici su isto pričali, no stvarnost je ponudila nešto drugo?

- Svjestan sam problema kojeg su imali moji prethodnici, no nastojat ću taj problem riješiti do početka priprema, zaključio je Tudor.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.