GRADSKO VIJEĆE ODBILO JAMSTVO

Predsjednik Hajduka najavio stečaj za 30 dana!

Petak, 12. listopada 2012. 09:50 Napisao/la  Ivan Jelić

Šokiran sam odlukom vijećnika, Hajduk ide u stečaj, kaže predsjednik Hajduka Marin Brbić

Na tematskoj sjednici Gradskog vijeća na kojoj su vijećnici raspravljali o davanju jamstva Hajduku za dobivanje dva kredita po 15 milijuna kuna , vijećnici nisu izglasali odluku o davanju jamstva. Predsjednik Hajduka Marin Brbić zavapio je:

 

- Šokiran sam odlukom vijećnika, Hajduk ide u stečaj! Sada treba proći zakonski rok od mjesec dana da klub i službeno završi u stečaju!

 

Sjednica je počela bez nazočnosti gradonačelnika Željka Keruma, koji zastupa Grad kao većinskog vlasnika Hajduka. Nije se niti očekivalo da će se Kerum pojaviti jer je gradonačelnik u otvorenom ratu s Nadzornim odborom kluba. Na prošloj tematskoj sjednici vijeća koja je održana prije četiri mjeseca Kerum je rezolutno tražio ostavku svih članova NO-a , što oni nisu učinili. Zbog toga je gradonačelnik odbio potpisati pozajmicu klubu od 7,2 milijuna kuna koju su izglasali vijećnici.

 

Umjesto Keruma uvodnu riječ dobila je dogradonačelnica Anđelka Visković, koja je vijećnike upozorila da dobro promisle, jer klub treba pomoći ali ne pod uvjetom da se poslovanje Grada dovede pod znak pitanja.

 

Pročelnica za financije Ljiljana Vučetić kazala je pravu istinu:

 

- Hajduk nema novaca i neće moći vratiti kredit tako da će banke aktivirati jamstva čime će automatski ugroziti poslovanje Grada. Dogodit će se nam nećemo imati za plaće zaposlenika, kazala je Vučetićka.

 

Situaciju je zakuhao dogradonačelnik Jure Šundov koji je u pauzi prije samog glasovanja kazao da će vijećnici Kerumove stranke glasovati za jamstvo samo ako se postigne konsenzus. Već je tada je bilo jasno da će klub s Poljuda teško dobiti podršku većine vijećnika.

 

Za davanje jamstva bili su Sanja Bilač, Mirko Ramljak, Tomislav Prljević, Tomislav Gojo, (HDZ), Luka Roguljić (HDSSB), nezavisni kandidati Milica Cipci, Ljubica Vrdoljak , dok su Gojko Čepo, Aida Batarelo (SDP), Vesna Perak, Goran Kovačević, Joško Dvornik (HNS) bili protiv. Vijećnici iz redova Kerumove stranke (HGS) bili su suzdržani.

 

Luka Podrug, vijećnik HČSP-a, obrušio se na Nadzorni odbor, Upravu Hajduka te na udrugu Naš Hajduk:

 

- Mislim da treba smijeniti Upravu i Nadzorni odbor Hajduka, jer ne znaju raditi svoj posao. Nikada nisam bio toliko ponižen kao kada sam pročitao u medijima da smo mi pokrali ulaznice za A ložu za susret protiv Intera iz Milana na Poljudu. Tko je vlasnik kluba ako nije Grad, a pogledajte tko sjedi u loži. Treba pomoći Hajduku jer je to politička odluka, klub kao simbol grada Splita to zaslužuje. Udruga Naš Hajduk dovela je klub do ovakve situacije i neka nas sada oni izvuku iz ove situacije. Ovakav reket nisam vidio u životu, neka Grad dade 30 milijuna kuna, ali neka postavi svoje ljude na čelna mjesta u Hajduku, kaže Podrug.

 

Bivši predsjednik bijelih Joško Svaguša, koji je bio na čelu kluba u sezoni 2008/09, iznio je svoje viđenje cijele situacije:

 

- Bilo bi glupo tražiti smjenu NO-a, bila bi peta smjena u tri godine. Mislim da Hajduk čak može vratiti kredit, samo treba postaviti prioritete. Kada sam napustio mjesto predsjednika ostavio sam knjigovodstveni minus, moram to otvoreno reći. Trebamo spasiti Hajduk da se začepe otvorene rupe, jer će nas izbaciti iz svih natjecanja. Ako sada budemo mijenjali ljude, tek će onda sve potonuti. Hajduk sada ima mladu momčad i proračun može iznositi 30 milijuna kuna. Te 2008. godine potpisana je masa velikih ugovora, ja sam doveo braću Sharbini i svi smo očekivali u dobroj vjeri da ćemo zaraditi na Anasovoj prodaji, a klub ga je prodao za 1,8 milijuna eura. Otišao je Čop u Dinamo, tamo zabija golove a nama nije vrijedio. Hajduk ne može funkcionirati kao obična firma, garantiram da ne može uprihoditi više od četiri milijuna kuna do sljedećeg ljeta i to bez eventualne prodaje nekog igrača. Zašto je Mamić uspješan? Zato jer zna prodati igrača, jer sve radi pametno, kaže Svaguša.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.