RASKOL U HAJDUKU Riječki ogranak navijača protivi se modelu privatizacije udruge Naš Hajduk

Subota, 23. travnja 2016. 12:18 Napisao/la  SC

Vi gospodo, želite se domoći sredstva koja nisu Vaša, Vašim ponašanjem pravite smutnju i podjelu članova i navijača u dvije frakcije što nije dopustivo, piše Jerolim Matak udruzi Naš Hajduk

Hajduk prolazi jedinstveni proces privatizacije kojim upravljaju većinski vlasnik Grad Split udruga Naš Hajduk. Prema zamišljenom modelu 2, na kraju procesa većinski vlasnik Hajduka trebala bi postati udruga Naš Hajduk. Deklarativno, Hajduk bi trebao postati prvi europski klub u većinskom vlasništvu navijača.

U praksi, socijalistički model pretvorbe nije baš tako socijalno osjetljiv kao što tumači udruga Naš Hajduk. Devet ogranaka Društva prijatelja Hajduka (DPH) protive se ovakvom načinu privatitacije, među njima je najglasnije Društvo prijatelja Hajduka iz Rijeke osnovano daleke 1967. godine.

Jerolim Matak, predsjednik riječkog ogranka, ušao je u otvoreni sukob s čelništvom udruge Naš Hajduk. U priopćenju za javnost Matak otkriva zašto model privatizacije nije po volji svih navijača. Evo priopćenja:

Udruga Naš Hajduk (NH) i gosp. Ivan Rilov pokušavaju provesti po svojim pravilima nešto što nikada u bogatoj povijesti Hajduka nikome nije palo na pamet. Svaka udruga DPH-a koja ne podrži njihov projekt gubi određena prava koja proizlaze iz ugovora između DPH-a i Hajduka.

Nesporno je da je udruga NH postigla dogovor s većinskim vlasnikom Gradom Splitom da organizira izbore za Nadzorni odbor (NO) sa 7 članova tako da pravo glasa imaju svi članovi koji uredno plaćaju članarinu. Izbori su provedeni i to je iza nas, a kakvu će ovlast udruga NH dobiti iduće godine nakon lokalnih izbora u Gradu Splitu, ostaje upitno.

Nakon izbora NO-a udruzi NH apetiti rastu tako da sami sebe postavljaju u centar moći i traže od svih udruga DPH-a da ih podrži tako da članarine postanu vlasništvo udruge NH. Oni bi dali pozajmicu Hajduku i kada se skupi veća količina novca, Hajduk bi protuvrijednost pozajmnica vratio u dionicama koje bi postale vlasništvo udruge NH. Dakle, novac koju su članovi uplatili ostaje u vlasništvu udruge NH.

Isto tako u ugovoru koji je zaključen između DPH-a koji podržavaju udrugu NH, skriva se istina koja glasi: članak 2., strana 3., stavak 2.6:

Od dana 01. 01. 2016 godine članarine iz baze DPH plaćaju se HNK-u Hajduk u ime i za račun udruge NAŠ HAJDUK i tako prikupljena sredstva predstavljaju prihode udruge NH.

Na istoj strani stoji st. 2.7:

Kod eventualne dokapitalizacije Hajduk bi umjesto povrata posuđeni novac pretvorio u dionice i predao bi ih u vlasništvo udruge "NAŠ HAJDUK".

 

DPH Rijeka

Dakle, gospodo iz udruge NH, recite javno članovima koji Vas podržavaju: Vaša članarina je vlasništvo udruge NH i mi ćemo biti vlasnici dionica! Uz to iz fonda članarina plaćamo novozaposlene osobe, koje će voditi članstvo.

Nakon saznanja o takvom ponašanju, mi udruge DPH koje ne podržavamo model 2, zatražili smo sastanak s upravom Hajduka i Nadzornim odborom. Sastanak je održan 12. 02. 2016 u 17 sati uz nazočnost predsjednika uprave i 3 člana NO-a.

Nakon vrlo konstruktivne diskusije usaglasili smo da se mora prekinuti s pokušajem podjele među navijačima, a ugovore koje smo sklopili s Hajdukom su jasni što je vidljivo po članku 2, stavak 2.7, gdje stoji:

Svi članovi imaju ista prava bez obzira na članstvo uključujući i prilog br. 2 koji glasi:
"PRAVA ČLANOVA UDRUGE SU"
- Posebni uvjeti kod svih ambasadora Hajduka
- Najmanje 10% popusta pri kupnji godišnje pretplate
- Najmanje 10% popusta na sve kupnje u Hajdukovim webshop i fan shopu
- Protekom godine Vaš glas na izborima za glas član NO
- Svi članovi Hajduka moći će koristiti ostale benificije
- Mogućnost rezervacija ulaznica za utakmice putem članskog sučelja

Pa, gospodo iz udruge NH! Ništa nam niste dali, pa nam ništa ne možete ni oduzeti.

Razlika između nas devet udruga DPH, koje ne podržavamo Vaš model 2, i Vas je da mi osim iskaznica od Hajduka ne tražimo ništa za uzvrat. Vi gospodo, želite se domoći sredstva koja nisu Vaša, što morate reći onim članovima koji Vas podržavaju. Vašim ponašanjem pravite smutnju i podjelu članova i navijača u dvije frakcije što nije dopustivo.

Što se tiče pritisaka i nagovaranja da promjenimo svoju odluku dajem sljedeće objašnjenje.

Osobno me je nazvao gospodin Rilov polovicom prosinca 2015. godine, pitao me zašto ne podržavamo model 2. Rekao sam mu da nas ne interesira nikakav model, naša je odluka da uredno plaćamo članarinu Hajduku i nikakva pozajmica ne dolazi u obzir.

Nakon toga uslijedilo je nekoliko telefonskih poziva prekrivenim brojem s istim nagovaranjem uz pogrdne poruke pozivajući se na NH i konačno otvaranje facebook stranice DPH Rijeka s mojim podacima, što je bio falsifikat. Nakon toga slučaj sam prijavio policiji.

Ne mogu tvrditi da je to bio nalog udruge NH, ali sve se događalo nakon podjele navijača i članova na model 1 i 2.

Kod zadnjeg gostovanja Hajduka u Rijeci sastao sam se gospodinom Kosorom, članom NO. Ljudski i korektno smo razgovarali o problemu zbgo kojega se pravi razdor među članovima Hajduka.

Predložio je da bi bilo dobro da kao stari i iskusni Hajdukovac nađem zajednički jezik s gospodinom Rilovom, jer je udruga NH puno pomogla Hajduku da se spasi. Rekao sam da sam uvijek spreman za razgovor ako se istina podasrte javnosti.

Moja poruka glasi: Gospodo iz udruge NH, nemojte razdvajati navijače, jer to najviše šteti našem voljenom klubu, piše Jerolim Matak.